Με πανηγυρική συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι εργασίες της διημερίδας με θέμα «Τετραμερής συνεργασία για την αναπτυξιακή δυναμική του Δήμου Ρεθύμνης».
Πρόκειται για μια επιστημονική συνεργασία η οποία αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Δήμου Ρεθύμνης, του Δήμου Cluj-Napoca, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Babeș-Bolyai της Ρουμανίας.
Στόχος του Εργαστηρίου είναι να προκαλέσει εστιασμένες συζητήσεις από εξέχουσες ακαδημαϊκές και πολιτικές προσωπικότητες για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου Ρεθύμνου.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πόλη , στα έργα που έχουν υλοποιηθεί αλλά και σε αυτά που προγραμματίζονται να γίνουν επισημαίνοντας οτι τον δήμο Ρεθύμνης τον ενδιαφέρει η αξιοποίηση της υφιστάμενης γνώσης, της τεχνολογίας και των καινοτόμων εργαλείων, η ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων, και η ενσωμάτωσή καλών πρακτικών στο στρατηγικό μας σχεδιασμό για να επιτύχουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ρεθύμνου.
Αναλυτικά, στο χαιρετισμό του ¨στην έναρξη της επιστημονικής ημερίδας, ο Γ. Μαρινάκης, ανέφερε: ”
Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο, με βαθιά ικανοποίηση και σας ευχαριστούμε για τη θετική σας ανταπόκριση στην πρόσκληση μας, η οποία επιβεβαιώνει την πρόθεση σας να συνεργαστούμε γόνιμα και αποτελεσματικά προς όφελος των Δήμων μας και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων τα οποία φιλοξενούν.
Είμαι βέβαιος για τους θετικούς καρπούς που θα προκύψουν από τη συνεργασία μας.
Η θετική εμπειρία που αποκόμισαν ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαδογιάννης και ο Καθηγητής κ. Σπανουδάκης στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κλούζ το περασμένο Φθινόπωρο, για το σημαντική πρόοδο και ανάπτυξη που έχετε επιτύχει σε βασικούς τομείς, στους οποίους επενδύει σταθερά και το Ρέθυμνο, εγγυώνται την ποιότητα αυτής της συνεργασίας.
Είναι αλήθεια ότι μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της υφιστάμενης γνώσης, της τεχνολογίας και των καινοτόμων εργαλείων, η ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων, και η ενσωμάτωσή καλών πρακτικών στο στρατηγικό μας σχεδιασμό για να επιτύχουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ρεθύμνου, να συγχρονίσουμε την εξέλιξη του με τα σύγχρονα επιτεύγματα και καινοτομίες και να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του στις, εμφανείς πλέον, επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, παρακολουθούμε τη διεθνή τεχνογνωσία και εμπειρία και αξιοποιούμε τα εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, μέσα από τη συμμετοχή του Δήμου σε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διακρατικών συνεργασιών αλλά και μέσα από γόνιμες συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του νησιού όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ, το Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αλλά και της χώρας, όπως το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, θεσμικούς φορείς όπως η Περιφέρεια Κρήτης και η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και αναγνωρισμένους Συλλόγους και Σωματεία, με τα οποία διατηρούμε άριστη συνεργασία.
Πολύτιμη είναι επίσης η συνδρομή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Ρεθύμνου, οι οποίοι διαχρονικά στηρίζουν τις διεκδικήσεις μας για την αειφορία του τόπου μας.
Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, επενδύουμε στις συνεργασίες μας, είτε αφορούν θεσμικούς και υπηρεσίες της χώρας μας ή του εξωτερικού, είτε αφορούν την ίδια την κοινωνία, την οποία κρατούμε διαρκώς ενήμερη με εντιμότητα και διαφάνεια αφού, δίχως τη συναίνεση και τη στήριξη των πολιτών, ουδεμία ουσιαστική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί.
Μαζί καταρτίζουμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό, ωριμάζουμε μελέτες και μεταμορφώνουμε την πόλη και την ενδοχώρα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, φροντίζοντας παράλληλα να διατηρήσουμε ανόθευτη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου και να εναρμονίσουμε το σύγχρονο βηματισμό του με τις πολιτιστικές και παραδοσιακές καταβολές του, που τον καθιστούν μοναδικό.
Παρότι είμαι βέβαιος, αγαπητοί μας επισκέπτες, ότι έχετε ήδη μελετήσει για την πόλη που επισκέπτεστε, επιτρέψτε μου μια σύντομη αναφορά στο Ρέθυμνο διότι είναι χρήσιμο κατά την έναρξη μιας συνεργασίας να γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις.
Το Ρέθυμνο λοιπόν είναι μια νησιωτική πόλη, στην καρδιά της Κρήτης, με εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με πλούσια ιστορία και πολιτισμό και με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Υπήρξε μεγάλος οικισμός από τον 5ο αιώνα π.Χ. και πήρε την ονομασία του από την αρχαία μινωική πόλη-κράτος «Ρίθυμνα».
Λόγω της γεωγραφικής και σημαντικής γεωπολιτικής θέσης του νησιού, του φυσικού του περιβάλλοντος και του εύκρατου κλίματός του, του πολιτισμικού του φορτίου και άλλων μοναδικών χαρακτηριστικών, βρέθηκε επί αιώνες υπό κατοχή ξένων κατακτητών, με μακροβιότερους τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, των οποίων τα πολιτιστικά απομεινάρια σεβόμαστε κι τα έχουμε ενσωματώσει στο μνημειακό πλούτο του τόπου μας.
Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 45.000 κατοίκους, του Δήμου με τους Οικισμούς του σε 56.000 κατοίκους ενώ στο Νομό Ρεθύμνου συνολικά έχουν απογραφεί 84.000 περίπου μόνιμοι κάτοικοι.
Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός του Δήμου υπερδιπλασιάζεται, λόγω τουρισμού.
Παρότι ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης του Ρεθύμνου αλλά και της Κρήτης, πέραν της οικονομικής παραμέτρου η οποία είναι σημαντική, σύντομα θα κληθούμε να διαχειριστούμε τις διαφαινόμενες προκλήσεις που εδράζονται στις επιπτώσεις του υπερτουρισμού στο Ρέθυμνο και την Κρήτη.
Έχουμε ήδη προσαρμόσει το στρατηγικό μας σχεδιασμό και εντατικοποιούμε τις διεκδικήσεις μας για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας, ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, έργων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, κυκλικής οικονομίας, ανακύκλωσης, κ.α.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το θέμα αυτό πιο αναλυτικά στην αυριανή μας συνάντηση με αφορμή και την εισήγηση των αρμόδιων για τον τουρισμό, συνεργατών μου Δημοτικών Συμβούλων.
Όπως επίσης, θα μας δοθεί η δυνατότητα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων πάνω στους βασικούς άξονες στους οποίους δίδουμε προτεραιότητα, αξιολογώντας τους ως σημαντικότερους για την ευημερία και ανάπτυξη του Ρεθύμνου: τον Πολιτισμό και την παράδοση, την ενδυνάμωση και υποστήριξη της νεολαίας καθώς και την ανάπτυξη της υπαίθρου, των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών του Ρεθύμνου, οι οποίες έχουν μια αξιοθαύμαστη δυναμική.
Οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου θα μας παράσχουν με τις εισηγήσεις τους τα δομικά στοιχεία του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου Ρεθύμνης στους συγκεκριμένους άξονες προκειμένου να ανταλλάξουμε τις ιδέες και προτάσεις μας επί συγκεκριμένων δεδομένων.
Θα αναφερθώ, λοιπόν, στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει τις οποίες πραγματώνουμε με έργα προκειμένου να έχουν οι διακεκριμένοι επισκέπτες μας μια εικόνα για τη φιλοσοφία που διέπει το στρατηγικό μας σχεδιασμό:
- Εφαρμόσαμε ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναπλάσεις και σημαντικές βελτιώσεις οδικής και κυκλοφοριακής πρόσβασης, την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων για μείωση της χρήσης αυτοκινήτου, τη συστηματική ενθάρρυνση επιλογής εναλλακτικών τόπων μετακίνησης και την υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης.
- Έχουμε δρομολογήσει την πολεοδομική ανασυγκρότηση του Ρεθύμνου μέσα από το Τ.Π.Σ και τις χρήσεις γης.
- Εφαρμόζουμε το πρώτο στην Ελλάδα ολιστικό έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτων και λυμάτων, προϋπολογισμού 95 εκατ. Ευρώ, ενσωματώνοντας τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, ειδικά στο έργο της διαχείρισης αποβλήτων.
Με τη σημαντική αυτήολιστική παρέμβαση, θα εξασφαλίσουμε την επαρκή παροχή καθαρού, πόσιμου νερού στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου μας.
- Επενδύουμε στην ενεργειακή αυτάρκεια των δημοσίων κτιρίων, όπως του Δημαρχείου και πολλών Σχολείων του Ρεθύμνου.
- Συνεχίζουμε να εκτελούμε έργα βιοκλιματικών αναπλάσεων πλατειών και πράσινης αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων.
- Επιδιώκουμε σταθερά τη δημιουργία πάρκων και χώρων πρασίνου για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της θερμοκρασίας στην πόλη.
- Προωθούμε την ανακύκλωση.
- Δρομολογούμε, με τη συνδρομή της Πολιτείας και του παριστάμενου Υπουργού, τη δημιουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου, τη θωράκιση του λιμανιού μας αλλά και του Ρεθύμνου από τους κινδύνους ακραίων καιρικών φαινομένων, μέσα από την οργανωμένη υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.
- Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνουμε για τη σχολική κοινότητα με την ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων.
- Αξίζει, επιπλέον, μια σεμνή αναφορά στις σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις που έχει αποσπάσει το Ρέθυμνο για την εξωστρεφή, συνεπή και παραγωγική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των έργων που ενέταξε ο Δήμος σε αυτά.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να καλλιεργήσουμε στους συμπολίτες την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη, την επιδίωξη της συνύπαρξης με όρους ηθικής, δικαίου, ισότητας, δημοκρατίας και ενεργής συμμετοχής.
Εντούτοις, η αλλαγή νοοτροπίας και η υιοθέτηση δραστικών μέτρων που θα μεταβάλλουν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών στο παρόν και το μέλλον, απαιτούν τολμηρές παρεμβάσεις και δαπανηρές επεμβάσεις.
Είναι σαφές πως η επιτυχία αυτών των στρατηγικών εξαρτάται από τη συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και Κοινωνίας των Πολιτών , από τη θέσπιση κατάλληλων πολιτικών και, φυσικά, από τη χρηματοδότηση.
Επειδή όμως η μοιρολατρία απέχει ως τακτική, από τη σκέψη και τη δράση μας, αισιοδοξούμε για το μέλλον, το οποίο οικοδομούμε με συνέργειες, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ακαδημαϊκή Κοινότητα δύο πόλεων που έχουν κοινό όραμα, πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες, καλή διάθεση και πρόθεση να συμπορευτούν».
Σας ευχαριστώ πολύ.