Γεμάτα είναι τα ξενοδοχεία της πόλης και της ενδοχώρας από τις αρχές του μήνα ενώ οι πληρότητες θα παραμείνουν το ίδιο υψηλές μέχρι και τις 23 Αυγούστου, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη πλέον την αναζήτηση ενός δωματίου αυτές τις ημέρες. Μαζί με τους τουρίστες που έχουν μεριμνήσει εγκαίρως να κάνουν την κράτησή τους σε ξενοδοχεία του νομού, άλλοι ως παραδοσιακοί και επιστήθιοι φίλοι της πόλης και άλλοι ως νέοι επισκέπτες, έχουν προστεθεί φέτος και περισσότεροι Έλληνες από άλλα χρόνια, που κάνουν μάλιστα αισθητή την παρουσία τους σε μικρές μονάδες, βίλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια του τόπου μας.
Η διετής ουσιαστικά απαγόρευση των ταξιδιών λόγω covid την προηγούμενη διετία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση και ο τουρισμός να αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Η Κρήτη συνολικά πρωταγωνιστεί στις επιλογές των ξένων επισκεπτών, αποτελώντας ένα εκ των δημοφιλέστερων προορισμών, κάτι που αποδεικνύεται και από τις αφίξεις στα αεροδρόμια του νησιού οι οποίες φέτος έχουν ξεπεράσει τα νούμερα του 2019.
Ιδιαίτερα το Ρέθυμνο τις τελευταίες εβδομάδες έχει «πλημμυρίσει» από κόσμο. Παλιά και νέα πόλη είναι απροσπέλαστη από κόσμο, καταστήματα εστίασης και εμπορικά είναι σχεδόν γεμάτα, αφού οι πληρότητες στα ξενοδοχεία φτάνουν το 100%. Ίδια εικόνα και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες και καταλύματα.
Έντονη είναι και η παρουσία των Ελλήνων επισκεπτών οι οποίοι φέτος εκτός από τα οικογενειακά και φιλικά σπίτια στην πόλη και τα χωριά επέλεξαν και ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα για τη διαμονή τους. Όπως λένε πράκτορες και ξενοδοχεία είναι αισθητή τη φετινή χρονιά η παρουσία των Ελλήνων από διαφορές περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην πόλη μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Από την άλλη στο Ρέθυμνο οι απώλειες Ρώσων και Ουκρανών που αποτελούσαν δυο δυναμικές αγορές, όχι μόνο από άποψη ποσότητας αλλά κυρίως ποιότητας, με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους οι πελάτες των δυο χωρών επέλεγαν πεντάστερα ξενοδοχεία και ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι στο σύνολο των διακοπών τους ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία, σε αριθμούς το κενό τους υπερκαλύφθηκε από άλλες αγορές.
Γερμανοί και Βρετανοί καταγράφουν σημαντική αύξηση και είναι πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν, οι Σκανδιναβοί επανήλθαν επίσης δυναμικά μετά τη διετία της πανδημίας όπου λόγω των περιοριστικών μέτρων που ήταν σε ισχύ δεν ταξίδεψαν, ενώ αύξηση καταγράφεται από την αγορά της Ελβετίας, του Βελγίου και της Πολωνίας.
Η εικόνα με τα γεμάτα ξενοδοχεία θα κυριαρχήσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου. Το επόμενο διάστημα οι πληρότητες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ωστόσο θα υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια όπως εξηγούν οι ξενοδόχοι.
Τα δεδομένα με τις υψηλές πληρότητες και αφίξεις τουριστών σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου είναι ικανοποιητικά, καθώς επιτυγχάνεται προς στιγμή ο στόχος που είχε τεθεί για το 80% των αφίξεων του 2019 και σε κάποιες περιόδους ίσως και καλύτερα, ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες μετά τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες που δεν αφήνουν σχεδόν κανένα περιθώριο κέρδους.
Ο τουρισμός στην Κρήτη επέστρεψε στα προ covid επίπεδα
Ο τουρισμός σε όλη την Κρήτη και το Ρέθυμνο επέστρεψε στα προ κορονοϊού επίπεδα. Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μπάμπης Μπιρλιράκης, ανέφερε: «Οι πληρότητες σε όλα τα ξενοδοχεία κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι αυτό που περιμέναμε και αυτό που θέλαμε να συμβεί. Αρκετά καλές πληρότητες συνεχίζονται και τους επόμενους δύο μήνες, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Τον Αύγουστο μαζί με τους τουρίστες έχουμε και τους Έλληνες που κάνουν τις διακοπές τους στα ξενοδοχεία και παράλληλα και οι φιλοξενούμενοι Έλληνες, δηλαδή αυτοί που μένουν σε συγγενείς και φίλους. Η πόλη πραγματικά είναι ασφυκτικά γεμάτη. Νομίζω ότι μετά από 15 με 20 μέρες θα είναι απλά οι ξενοδοχειακοί πελάτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν μέχρι τέλη Σεπτέμβρη και Οκτώβρη με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για διακοπές και γίνονται και κάποια γεγονότα τα οποία θα φιλοξενήσει η πόλη τον Οκτώβρη και θα συνεχίσουν οι καλές πληρότητες αν όλα πάνε καλά.
Από ότι φαίνεται μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, δείχνει να διατηρείται αυτή η υψηλή πληρότητα, με μικρές διακυμάνσεις, οι οποίες πιστεύω ότι θα καλυφθούν και θα διατηρηθεί το ενδιαφέρον».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως: «Όλες οι εθνικότητες πάνε καλά, Γερμανοί, Άγγλοι, Σκανδιναβοί. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας καλός μήνας, καθώς μετά τις 20 Αυγούστου αρχίζει σιγά-σιγά και αλλάζει το ηλικιακό ενδιαφέρον και έρχονται άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας».
Για πολύ υψηλές πληρότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και για αφίξεις που ξεπερνούν τα νούμερα του 2019 κάνει λόγο μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης: «Η κίνηση πάει σε σχέση με τα στατιστικά καλά. Τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος σε Χανιά και Ηράκλειο φαίνεται να έχει αύξηση σε σχέση με το 2019 στις διεθνείς αφίξεις. Τα στατιστικά που έχουν βγει δείχνουν ότι μέχρι τέλος Ιουλίου οι αφίξεις στο Ηράκλειο ήταν πάνω από το 2019 κατά 6% Στα Χανιά τον Ιούνιο ήταν 10% παραπάνω, για Ιούλιο δεν έχουν βγει ακόμα τα επίσημα αλλά περιμένουμε αύξηση της τάξεως του 10-12%. Έτσι φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η τουριστική κίνηση και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Φαίνεται φέτος και η έντονη παρουσία των Ελλήνων οι οποίοι εκτός από τα οικογενειακά σπίτια κάνουν κρατήσεις σε οργανωμένες δομές.
Μέχρι τις 24-25 Αυγούστου τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα είναι γεμάτα. Μετά έχουμε μια μικρή πτώση που σημαίνει ότι θα υπάρχουν κάποια διαθέσιμα δωμάτια γιατί αλλάζει το κοινό. Από τις 3 Σεπτέμβρη και μετά έχουμε μεγάλες αφίξεις, κυρίως Σκανδιναβών για το Ρέθυμνο και οι πληρότητες πάνε πολύ καλά και από εκεί και μετά.
Στο Ρέθυμνο οι Σκανδιναβοί θα έχουν την τιμητική τους τον Σεπτέμβριο. Είναι οι παλιοί πελάτες που έχουν κλείσει από πολύ νωρίς, τις διακοπές τους. Όμως ταυτόχρονα τον Σεπτεμβρίου έχουμε υψηλές πληρότητες και από άλλες εθνικότητες όπως Γερμανούς, Άγγλους και Γάλλους.
Βλέπουμε ότι πιάσαμε τα προ πανδημίας επίπεδα, είναι κάτι που το περιμέναμε. Φαίνεται ότι η Κρήτη έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Αλλά προκύπτουν και προβλήματα από τον υπερτουρισμό».
«Το νησί είναι όπως ήταν προ πανδημίας, έχει κόσμο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τον κόσμο να κάνει διακοπές. Τα ξενοδοχεία έχουν μια κάλυψη πάνω από 90%, διότι κάποιες μέρες έχουν κενά, κάποιες μέρες είναι πάνω από τη δυναμικότητά τους, άρα μέσο όρο είναι πάνω από 90-95% η κάλυψη των καταλυμάτων. Πάντα κάτι θα βρεθεί πάντως. Όποιος ψάξει, πάντα κάτι θα βρει έστω και την τελευταία στιγμή. Τώρα από εκεί και πέρα ο Σεπτέμβριος έχει δυναμική και φαίνεται ότι και ο Οκτώβριος αν δεν έχουμε κανένα πισωγύρισμα, από αριθμητικής πλευράς θα είναι καλά τα νούμερα.
Το Ρέθυμνο έχει την ίδια εικόνα με τις άλλες περιοχές. Είμαστε καλά, αριθμητικά είμαστε καλά. Είναι ένας προ κόβιντ Αύγουστος.
Απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική Σεπτέμβριο και Οκτώβριο» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.
Οι ανατιμήσεις «ροκανίζουν» τα τουριστικά έσοδα
Το θετικό κλίμα που κυριαρχεί από τις αυξημένες αφίξεις και τις υψηλές πληρότητες επισκιάζει η ακρίβεια με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλαδί να διαχωρίζουν τα έσοδα από τα κέρδη. Όπως λένε έχοντας διατηρήσει τα συμβόλαια του 2019 καλούνται να συντηρήσουν τις μονάδες τους και να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που είναι πολλαπλάσιες. «Όσο υψηλές είναι οι πληρότητες, τόσο υψηλά είναι και τα έσοδα, αλλά άλλο έσοδα και άλλο κέρδη. Να μην το ξεχνάμε και αυτό. Είμαστε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις σε όλα τα είδη και εμείς πουλάμε στις τιμές του 19. Οι ανατιμήσεις ροκανίζουν το κέρδος» μας λέει χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Μπιρλιράκης, επισημαίνοντας ότι στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται ο κύκλος των συμβολαίων για την τουριστική σεζόν του 2023 σε ποσοστό 70-80% τα οποία υπεγράφησαν με αυξήσεις που κυμαίνονται από 6-12%.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Βλατάκης προσθέτει ότι: «Τα έσοδα και τα κέρδη θα τα δούμε στο τέλος. Το στοίχημα με τις πληρότητες, αν δε συνδυαστεί με τα έσοδα και με τα κέρδη θα είναι μισό. Το στοίχημα θα το κερδίσουμε όταν πάρουμε τα λεφτά που μας χρωστάνε και όταν κάνουμε τον απολογισμό και έχουμε κέρδη».
«Τα έξοδα είναι απίστευτα, μπορεί να πει κάποιος ότι αυξήθηκαν στο 20%. Που σημαίνει ότι θα είναι μικρό το κέρδος» ανέφερε ο κ. Μπερέτης.
Νέο ρεκόρ αφίξεων με 12,85 εκατομμύρια επιβάτες τον Ιούλιο
Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό τον Ιούλιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στα 5,127 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 4,49 εκατομμυρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν νέο ρεκόρ αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια και η αύξηση αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 13,9%. Με δεδομένο πως η εσωτερική κίνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 7,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, το σύνολο της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece διαμορφώθηκε 11,1% υψηλότερα από το τελευταίο προ της πανδημίας έτος.
Καθώς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια περιλαμβάνουν όλους τους βασικούς θερινούς τουριστικούς προορισμούς, καθίσταται σαφές πως η δυναμική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού είναι εντονότατη. Μάλιστα, η δυναμική των καλοκαιρινών μηνών έχει επιτύχει να καλύψει την υστέρηση των αρχών της χρονιάς, καθώς για ολόκληρο το επτάμηνο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εμφανίζουν αύξηση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό της τάξης του 4,2%. Συγκεκριμένα, έχουν υποδεχτεί 12,85 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 12,33 εκατομμυρίων το 2019. Εάν συνυπολογιστεί και η κίνηση επιβατών εσωτερικού, το φετινό επτάμηνο σε σχέση με το 2019, χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, εμφανίζεται οριακά μειωμένο, μόλις κατά 0,2% (16,216 εκατομμύρια φέτος έναντι 16,252 εκατομμυρίων το 2019). Όσον αφορά την προοπτική των διεθνών πτήσεων από δω και στο εξής, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος δηλώνει αισιόδοξος ότι και ο Αύγουστος θα είναι εξίσου δυναμικός με τον Ιούλιο. Ωστόσο επισημαίνει πως «Πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί τα δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί ότι βρίσκονται μπροστά μας».