Για μια «μικρή μεν, ουσιαστική δε» οικονομική ανάσα, τη Μεγαλοβδομάδα κι εν είδει πασχαλινού δώρου, μπόρεσε να δεσμευτεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων του νομού Ρεθύμνης, χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο. Ταυτόχρονα μίλησε για το ποσό των 65 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί στους νέους αγρότες της Κρήτης.
Η συζήτηση των δύο πλευρών κράτησε σχεδόν τρεις ώρες. Ήταν γόνιμη κι ουσιαστική. Ακούστηκαν πολλές απόψεις και με διεξοδικό τρόπο αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους αγροτοκτηνοτρόφους, με βασικότερο όλων αυτό του αυξημένου κόστους παραγωγής. Στο πάνελ, δίπλα στον Υπουργό βρίσκονταν ο βουλευτής του νομού με την Νέα Δημοκρατία Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.
Ο κ. Γεωργαντάς επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τις μεγαλοστομίες και τις άκαρπες και μη υλοποιήσιμες υποσχέσεις, όπως ξεκαθάρισε. Ως γόνος αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας έδειξε κατανόηση και συγκαταβατικότητα σε όσα άκουσε. Προανήγγειλε οικονομική ενίσχυση και από ευρωπαϊκούς πόρους, ενισχυτικά με τους εθνικούς το αμέσως επόμενο διάστημα, εν αναμονή της πολυπόθητης θετικής απάντησης στα αιτήματα που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχολίασε επίσης ότι απαιτείται η άμεση συνέργεια του Υπουργείου του με το αντίστοιχο των Οικονομικών για την επίλυση βασικών ζητημάτων βιωσιμότητας των ενασχολούμενων με τον πρωτογενή τομέα.
Χρήματα από… βδομάδα
«Μέσα στην Μεγαλοβδομάδα θα καταβληθούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών και επίσης προσπαθούμε και θα τα καταφέρουμε να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν τα αιγοπρόβατα. Βεβαίως, θα ξεκινήσει η λειτουργία του μεταφορικού ισοδύναμου που αφορά την Κρήτη» είπε ο κ. Γεωργαντάς που παραδέχθηκε βεβαίως: «Σίγουρα οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι ικανές να πάρουν όλο το βάρος το δημοσιονομικό που έχει επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους μας. Όμως είναι μία πολύ ισχυρή προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία».
Ο αρμόδιος υπουργός διεμήνυσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει όσο κι όπως μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών, αλλά κι ότι θα είναι αμείλικτη σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, βγάζοντας στη… φόρα τους παραβάτες: «Δεν σταματάμε εδώ ·θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους: είμαστε δίπλα τους με το αγροτικό πετρέλαιο, είμαστε δίπλα τους με το αγροτικό ρεύμα. Κατανοούμε την πολύ μεγάλη δυσκολία στην οποία βρίσκονται και επίσης κατανοούμε την ανάγκη να στηριχθεί το ζωικό κεφάλαιο όλης της χώρας και βεβαίως της Κρήτης. Το επόμενο διάστημα και με τους ελέγχους που θα γίνουν στις ζωοτροφές -γιατί η αλήθεια είναι ότι έχουμε παρατηρήσει φαινόμενα αισχροκέρδειας – η κυβέρνηση θα κάνει τους ελέγχους που προβλέπονται, αλλά θα έρθει και συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση στη βουλή η οποία θα δίνει τη δυνατότητα δημοσιοποίησης των ονομάτων των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρχει μία αποτελεσματική παρέμβαση η οποία θα βοηθήσει και θα εξορθολογίσει τις τιμές των ζωοτροφών».
Περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ στους νέους αγρότες
Νωρίτερα από το Ηράκλειο, όπου ήταν η πρώτη του στάση στο νησί, ο κ. Γεωργαντάς είχε ανακοινώσει ένα ενισχυμένο οικονομικό πακέτο ενίσχυσης για τους νέους αγρότες της Κρήτης, ως μία άτυπη επιβράβευση για το ζωηρό ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν με τη γη του τόπου τους.
«Στην Περιφέρεια Κρήτης έγιναν οι περισσότερες νέες αιτήσεις για το πρόγραμμα νέων αγροτών που τρέχει, το οποίο είναι 490 εκατομμύρια. Είναι περίπου 2.600 νέοι της Κρήτης οι οποίοι έκαναν αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό, το οποίο έχει μία ενίσχυση 35-40.000 ευρώ και βλέποντας συνολικά στη χώρα την ανάγκη την οποία υπήρχε, θα αυξήσουμε το ποσό αυτό. Θα υπερδεσμεύσουμε άλλα 100 εκατομμύρια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με ένα απόθεμα το οποίο έχει δημιουργηθεί από αναπορρόφητες πιστώσεις σε κάποιες Περιφέρειες , θα υπάρξει πλέον μία καινούργια κατανομή στην οποία λόγω του μεγέθους των αιτήσεων, η Κρήτη θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, το οποίο είναι περίπου 28 εκατομμύρια ακόμα. Με αυτά τα 28 εκατομμύρια τα καινούργια και τα 37 που έχουν εγκριθεί για την Κρήτη, θα καλυφθεί το 71% των αιτήσεων που έχουν γίνει» διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Εστιάζοντας στην «πολύ δύσκολη (οικονομική) συγκυρία» την οποία βιώνει «όλη η ελληνική κοινωνία», ο κ. Γεωργαντάς παρατήρησε: «Κάποιες επαγγελματικές ομάδες, όπως ο πρωτογενής τομέας και ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι, ίσως είναι σε δυσμενέστερη θέση από όλους, καθώς εκεί το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Κι επειδή οι κτηνοτρόφοι είναι συνδεδεμένοι και με το ζωικό τους κεφάλαιο, καταλαβαίνετε την αγωνία τους για να μπορέσει να επιβιώσει το βιός τους. Κατανοούμε αυτή την αγωνία. Γι’ αυτό ειδικά για τους κτηνοτρόφους με βάση τις δυνατότητες της χώρας έχει δοθεί μία μεγαλύτερη προσοχή και ενίσχυση απ’ ότι σε κάποιους άλλους κλάδους. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε αυτό. Δημιουργούμε όμως κι ένα πλαίσιο για να λειτουργήσουν και να παράξουν – τα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων έχουν περιοριστεί πάρα πολύ, έχουν ανέβει από πέρυσι στην πώληση γάλακτος (τώρα δεν αποτυπώνεται αυτό επειδή έχει ανέβει το κόστος παραγωγής). Αυτοί οι τελευταίοι μήνες είναι που δημιουργούν ένα μεγάλο ζήτημα μεν, αν και είχαν δημιουργηθεί συνθήκες ανάπτυξης ενός ουσιαστικού εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους μας. Θα εξακολουθήσουμε να τους υποστηρίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτό το διάστημα, κατανοώντας το δίκαιο των αιτημάτων τους» τόνισε.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρωτήθηκε και για το Πρότυπο Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας στη Σχολή Ασωμάτων, στο Αμάρι. «Τέθηκε το θέμα λειτουργίας, αλλά αξιολογούμε τις ανάγκες, αξιολογούμε τα αιτήματα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτόν τον καιρό υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα, το είδαμε άλλωστε στη Μεσαρά. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους που θέλουν να καταρτιστούν πάνω σε ειδικότητες που είναι πάρα πολύ χρήσιμες για τον πρωτογενή τομέα. Θα το αξιολογήσουμε και θα επανέλθουμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχω την πλήρη εικόνα για να απαντήσω» αρκέστηκε να απαντήσει.
Ικανοποίηση αλλά και αγωνία
«Έγινε ένας εξαντλητικός διάλογος. Εκτέθηκαν όλα τα προβλήματα σε μία λεπτομερή βάση» διαπίστωσε ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Ο Υπουργός ήταν απόλυτα συνεπής και ειλικρινής σε αυτά που το Υπουργείο μπορεί να δώσει όσον αφορά τους εθνικούς πόρους, διότι αναμένεται μία απάντηση στα αιτήματα που έχει καταθέσει χώρα μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να έρθουν κάποιοι επιπλέον κοινοτικοί πόροι».
Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης αναφέρθηκε στο κρίσιμο διακύβευμα, που δεν είναι άλλο απ’ το «αν θα μπορέσει να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού μας να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία. Σε μία έκτακτη κατάσταση απαιτούνται έκτακτες λύσεις. Πρέπει να δοθεί άμεσα μία λύση στο αυξημένο κόστος παραγωγής» σημείωσε, καλώντας τον κ. Γεωργαντά «να δούμε το θέμα της ελαιοκαλλιέργειας που είναι η αδικημένη της προηγούμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ώστε το ελαιόλαδο να πάρει την πραγματική του αξία. Δεν μπορεί να αδικείται όπως άλλα προϊόντα. Υπάρχει η ενίσχυση του βάμβακος που αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα κι είναι 180 εκατομμύρια και για το ελαιόλαδο δεν υπάρχει καμία μέριμνα!».
Ο Γιάννης Γλεντζάκης πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης και μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης: «Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα των τελευταίων ετών. Παρουσιάσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος. Είναι σημαντικό που ο υπουργός μας άκουσε, έδειξε ότι τον απασχολεί ο πρωτογενής τομέας».
Ο Γιώργος Βενιεράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου περιέγραψε τέλος την δραματική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος του: «Είναι καλό που κατανοεί τα προβλήματά μας, αλλά τα προβλήματά μας απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα! Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Το ζωικό κεφάλαιο δεν μπορούμε να το στηρίξουμε με το κόστος παραγωγής που έχει ανέβει πάνω από 200%. Αναγκαζόμαστε να σφάζουμε το ζωικό μας κεφάλαιο – τα σφαγεία έχουν φρακάρει! Μέχρι τον Οκτώβριο, αν το πράγμα συνεχιστεί έτσι, το ζωικό κεφάλαιο θα μειωθεί στο 70%».