13 °C Rethymno, GR
06/12/2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Γεωργίου Αντ. Γαλίτη «Ήλιος και Όλεθρος»

Το βιβλίο με τίτλο «Ήλιος και Όλεθρος» του μακαριστού καθηγητού Γεωργίου Αντ. Γαλίτη, θα παρουσιάσει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, σε εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:30, στη συνεδριακή αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ».

 

Περίληψη του βιβλίου

Στις 14 Νοεμβρίου 1938, με το πλοίο «Ακρόπολις», αποβιβάζεται αρόδο στο λιμάνι του Ρεθύμνου ο πρωτοδίκης Αντώνης Γ. Γαλίτης με την σύζυγό του και τα τέσσερά του παιδιά. Θα εγκατασταθεί οικογενειακώς στην παλιά πόλη και θα ξεκινήσει το έργο του ως δικαστής και επιπλέον ως εισαγγελέας αργότερα, ενώ τα παιδιά θα εγγραφούν στα σχολεία της πόλης. Τα δύο πρώτα χρόνια, «τα χρόνια του Ήλιου», θα κυλίσουν ήρεμα και ειδυλλιακά. Στον τρίτο χρόνο θα έλθει «η εποχή του Ολέθρου». Η από αέρος φονική εισβολή των Γερμανών, οι βομβαρδισμοί, η κατοχή, η πείνα… Στις 19 Απριλίου 1943 (Μεγάλη Δευτέρα), ο Αντώνιος Γ. Γαλίτης και η οικογένειά του, εν μέση κατοχή, θα αποχωρήσουν από το Ρέθυμνο. Η παραμονή τους στην πόλη μας θα σφραγίσει οριστικά και αμετάκλητα τη ζωή του ίδιου και όλης της οικογένειας. Ο καθηγητής πια Γεώργιος Αντ. Γαλίτης θα αποτυπώσει εκτύπως τις αναμνήσεις από τη ζωή τους στο Ρέθυμνο εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

 

Εισηγητές εκδήλωσης

  • Ο κ. Νικόλαος-Σταύρος Δασκαλάκης, πολιτικός μηχανικός-μελετητής της τοπικής ιστορίας, με θέμα: «Ματιές στο βιβλίο Ήλιος και Όλεθρος – Μια αφιερωματική ακροστιχίδα στο Γεώργιο Αντ. Γαλίτη».
  • Ο κ. Γρηγόριος Παπαδοπετράκης, λογιστής, μελετητής της τοπικής ιστορίας, με θέμα: «Ο «Ήλιος» του μεσοπολεμικού Ρεθύμνου μέσα από τα μάτια του Γεωργίου Γαλίτη».
  • Ο κ. Δημήτριος Σκαρτσιλάκης, ερευνητής, με θέμα: «Μάχη της Κρήτης και Κατοχή. Αφήγηση και φωτογραφία. Παράλληλες οπτικές».
  • Ο κ. Μιχαήλ Τζεκάκης, πρ. διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Ρέθυμνο: Πρόσωπα, χαρακτήρες, σχέσεις, θεσμοί, καταστάσεις στα χρόνια του «Ήλιου και του Ολέθρου».

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο κ. Μάνος Χ. Γοργοράπτης, πτ. Θεολογίας, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας.

 

Συνοπτικό βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Γεώργιος Γαλίτης (1926-2022) ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στην Αθήνα και στη Γερμανία. Δίδαξε Επιστήμη της Καινής Διαθήκης στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Μονάχου. Υπήρξε ένας από τους εκπονητές της εγκεκριμένης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος μετάφρασης της Καινής Διαθήκης.

Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Ανάπλασις», καθώς και επιστημονικός σύμβουλος της γερμανικής τηλεόρασης κατά την παραγωγή ταινιών και εκπομπών σχετικών με την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Επί 70 περίπου χρόνια συμμετείχε σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές, ενώ ανέπτυξε πλούσια κοινωνική και διδακτική δραστηριότητα και εκτός του πανεπιστημιακού χώρου.

Συνέγραψε βιβλία, μελέτες και άρθρα, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Με τη ρεθυμνιώτισσα σύζυγό του Ζαφειρία είχαν τη χαρά να αποκτήσουν τρεις κόρες, γαμπρούς, εγγόνια και δισέγγονα. Αγάπησε την Κρήτη σαν ιδιαίτερη πατρίδα του.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου