Ξεκίνησε πριν από λίγο το οικολογικό συμπόσιο «Γη: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – Κάλεσμα για δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή» στο «Θεομήτωρ» που συνδιοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παλαιοντολογικού Μουσείου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Στο συνέδριο παραβρίσκεται και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Στην ομιλία του ο πατέρας Γρηγόριος, ο οποίος εκφώνησε μια επιστολή εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Μέσω της επιστολής, τονίστηκε η υψηλή σημασία της υποστήριξης της βιωσιμότητας και της αειφορίας από τα εκκλησιαστικά όργανα.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης στην ομιλία θύμισε στο κοινό το πέρασμά του από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την αξία που αποδίδει στην υιοθέτηση πράσινων πρακτικών για τη χώρα. «Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι είμαι μεγάλος θαυμαστής της επιχειρηματικότητας. Χωρίς περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης υπογράμμισε όλα τα βήματα που έχει κάνει ο Δήμος για την περιβαλλοντική μέριμνα, ενώ η Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη τόνισε τη σημασία του μηνύματος που στέλνει στον κόσμο η παρουσία ανθρώπων από τους χώρους της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της εκκλησίας και της πολιτικής σε ένα οικολογικό συμπόσιο.
Ο πατέρας Ιωάννης Χρυσαυγής, αρχιδιάκονος του οικουμενικού θρόνου, εξήγησε πώς ένας αιώνας εξάντλησης φυσικών πόρων, οφείλει να μας οδηγήσει στην φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέροντα χαρακτηριστικά: «Ο σκύλος μου ξέρει πότε να σταματήσει το φαγητό, οφείλουμε και εμείς να ξέρουμε πότε να τραβήξουμε τη γραμμή στην απορρόφηση πόρων από τη μητέρα γη».
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μιλώντας, η οποία αναφέρθηκε στους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να συνεισφέρει στα κοινά. Επεσήμανε πως το World Human Forum αποτελεί ένα μέσο καταπολέμησης της φτώχειας και της αδικίας, ενώ πρόσθεσε ότι η αλλαγή έρχεται από κάτω προς τα πάνω, είτε στην Ελλάδα είτε στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. «Αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο φτιαγμένη για την Ελλάδα, αλλά είναι φτιαγμένη από την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η χώρα μας έχει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο σήμερα. Ο κόσμος γίνεται καλύτερος, όταν ένας άνθρωπος γίνεται καλύτερος», δήλωσε.