Την έντονη αντίδρασή του αναφορικά με την αναδιατύπωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου που αφορά στους πυλώνες της ΑΔΜΗΕ και τη γνωμοδότηση του σώματος για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκφράζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Ρεθύμνου Μανούσος Μανουσογιάννης κάνοντας λόγο για «πραξικοπηματική ανατροπή της απόφασης».
Χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσογιάννης αναφέρει: «Παρουσία δεκάδων πολιτών και ύστερα από αίτημα του Ορειβατικού Συλλόγου, του συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ και της Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον, στις 23 Οκτώβρη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης συζήτησε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της νέας γραμμής υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα με τους 269 πυλώνες 33 μέτρων. Για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Από τον Γενάρη η μελέτη αυτή ήταν στα χέρια της δημοτικής αρχής αλλά «την έτρωγε το μαύρο σκοτάδι». Την έφερε στο ΔΣ η παρέμβαση των λαϊκών οργανώσεων.
Όπως προκύπτει και από το σχετικό video η απόφαση του ΔΣ ήταν σαφέστατη: «Απορρίπτουμε τους πυλώνες και την μελέτη που τους υιοθετεί. Ζητούμε νέα μελέτη με υπογειοποίηση ή θαλάσσια πόντιση». Μια ομόφωνη απόφαση, που καταχειροκροτήθηκε από τις δεκάδες των παρευρισκόμενων πολιτών και δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση και παρερμηνεία. Το video στο link https://laikisyspeirosi-reth.blogspot.com/2024/12/blog-post.html
Λίγες μέρες πριν η ίδια ακριβώς πρόταση, είχε απορριφτεί από την επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας, με τις ψήφους των παραγόντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπερασπίζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων αλλά και για να εξαπατήσουν το λαό, αποφάσισαν απλά να επιστρέψουν την μελέτη και να ζητήσουν την καλύτερη τεκμηρίωσή της. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «βγάζουν τους πυλώνες από την πόρτα για να τους ξαναβάλουν από το παράθυρο». Ο δήμαρχος Ρεθύμνης είχε ενεργή συμβολή στη διατύπωσή της.
Επομένως η απόφαση του ΔΣ Ρεθύμνης, που έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους ενόχλησε πολύ και πάρα πολλούς. Γι’ αυτό κι αφού δεν πρόλαβαν να την ανατρέψουν στην ψηφοφορία, με μια καθαρά πραξικοπηματικού χαραχτήρα παρέμβαση της διοίκησης του Δήμου αποφάσισαν να την αλλάξουν στα χαρτιά. Να γράψουν στο επίσημο πρακτικό του ΔΣ όχι αυτό που πραγματικά ψηφίσαμε αλλά αυτό που ήθελαν να ψηφίσουμε.
Να πως παραχάραξαν την 492/2024 ομόφωνη απόφαση:
1. Απορρίπτει και επιστρέφει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης … με φορέα την εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ».
2. Καλεί τον φορέα του έργου να τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα και να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης εναλλακτικών λύσεων, όπως προτάθηκαν (π.χ. υποθαλάσσια πόντιση, υπογειοποίηση κ.λπ.).
3. Να υποβληθεί εκ νέου μελέτη με αναλυτική καταγραφή των εναλλακτικών λύσεων – προτάσεων των επιστημονικών φορέων, με τεκμηρίωση και ερμηνεία για τους λόγους επιλογής της λύσης αυτής, που θα διασφαλίζει την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.
Ενώ το ΔΣ απέρριψε τους πυλώνες και την μελέτη που τους υιοθετεί στην απόφαση το εμφανίζουν όχι να απορρίπτει αλλά να ζητά «τεκμηρίωση και ερμηνεία»!!!. Την παραχάραξη την ομολόγησαν και οι ίδιοι. Όταν μας την έστειλαν μας ρώτησαν αν συμφωνούμε για να γράψουν ότι είναι ομόφωνη!!! Λες και αυτό δεν κρίθηκε μέσα στο ΔΣ και στο φως της δημοσιότητας. Απαντήσαμε βέβαια ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη αλλά αυτά που γράφουν δεν είναι η απόφαση.
Είναι προφανές ότι η απόφασή μας ενόχλησε σφόδρα τα κυβερνητικά και Περιφερειακά επιτελεία, τους ενεργειακούς ομίλους, την διοίκηση του Δήμου. Η πραξικοπηματική όμως ανατροπή αποφάσεων ψηφοφορίας είναι μια ασυνήθιστη, ακραία πρακτική που καταστρατηγεί τον πιο στοιχειώδη κανόνα δημοκρατικής λειτουργίας του ΔΣ. Θα τους ακολουθεί πολλά χρόνια. Είναι ομολογία πανικού και έλλειμμα ψυχραιμίας και μάλιστα για μια απόφαση γνωμοδοτικού χαραχτήρα!!!
Η απόφαση είναι καταγραμμένη και με τεχνικά μέσα αλλά κυρίως στην κοινωνική συνείδηση. Αν δεν θέλουν να συμβάλουν στην ακόμη μεγαλύτερη απέχθεια και απαξίωση του πολιτικού τους συστήματος πρέπει πιο ψύχραιμα να σκεφτούν. Έχουν ακόμη την ευκαιρία να την διορθώσουν με μια επαναδιατύπωσή της σε «ορθή επανάληψη». Εκτός κι αν βάλθηκαν να επιβεβαιώσουν την διαπίστωση του Κ. Μάρξ ότι η αστική είναι μια επίφαση δημοκρατίας για να συγκαλύπτει την πραγματική δικτατορία του κεφαλαίου. Ο λαός έχει δικαίωμα να ψηφίζει αλλά μόνο αυτά που θέλει η πραγματική εξουσία. Οι σφετεριστές του κοινωνικού πλούτου, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι υπερεθνικές ενώσεις τους και το πολιτικό τους προσωπικό».