Ο κ. Κοντάκης μίλησε στην Τηλεόραση CRETA για τα προβλήματα των δομών δημόσιας υγείας στο νησί, για την κωλυσιεργία στο θέμα της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο αλλά και για τη δημιουργία στην πόλη του Ρεθύμνου 2.000 νέων φοιτητικών κατοικιών
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητής Ιατρικής, Γιώργος Κοντάκης, στην Τηλεόραση CRETA και στην εκπομπή «Πορτραίτα» με την δημοσιογράφο Αγάπη Ροδίτη.
Ο κ. Κοντάκης, μεταξύ άλλων μίλησε για τη σημερινή, προβληματική κατάσταση της δημόσιας υγείας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι του θυμίζει την περίοδο πριν τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας: «Οι εικόνες που βλέπω στα νοσοκομεία με παραπέμπουν σε εκείνα τα χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 80 ή και νωρίτερα. Και αυτό με στεναχωρεί. Εγώ θα ήθελα να έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα, ανοιχτό σε όλους».
Μάλιστα ο πρύτανης μίλησε και για την απόφαση που είχε πάρει το 2020 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από δημόσιο διάλογο που είχαν προκαλέσει τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να παραχωρηθεί χώρος εντός των εγκαταστάσεων στον Γάλλο, για την δημιουργία καινούργιου νοσοκομείου: «Ουδεμία εξέλιξη υπήρξε έκτοτε. Πέρα από το ενδιαφέρον των τοπικών βουλευτών, δεν έχει ενδιαφερθεί κάποιος άλλος και δεν έχει γίνει τίποτα. Εμείς πήραμε εκείνη την απόφαση χωρίς να ζητήσουμε αντίτιμο, διότι κρίναμε πώς όταν προσφέρεις στην τοπική κοινωνία μια δομή υγείας, δεν μπορείς να ζητήσεις χρήματα. Αλλά δυστυχώς το θέμα δεν έχει προχωρήσει».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντάκη, το βασικό πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. είναι ότι δεν δίδονται ουσιαστικά κίνητρα στους γιατρούς να εργαστούν σε αυτό, με αποτέλεσμα οι νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ ακόμα και όταν προκηρύσσονται θέσεις στα νοσοκομεία, να μένουν ακάλυπτες.
«Ένα νοσοκομείο, αντί για τέσσερα στο Λασίθι»
Συγκεκριμένα στην Κρήτη, ο κ. Κοντάκης επεσήμανε ότι απαιτείται ανασχεδιασμός και εξορθολογισμός, όσον αφορά στις δομές υγείας: «Ποιος τολμάει να πει ότι δεν χρειάζονται τέσσερα νοσοκομεία στον νομό Λασιθίου; Κι όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι προτιμότερο να υπάρχουν πτητικά μέσα που να μεταφέρουν άμεσα τον ασθενή σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, παρά να συντηρούνται υποστελεχωμένες δομές. Δυστυχώς αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επειδή θεωρούν ότι κάτι θα χάσουν, αντί να σκεφτούμε τι έχουμε να κερδίσουμε όλοι μαζί».
Ο διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ ξεκαθάρισε επίσης για ποιον λόγο ο ίδιος απέχει συνειδητά από τα απογευματινά ιατρεία: «Δεν είμαι αντίθετος ένα νοσοκομείο να λειτουργεί και απογευματινά ιατρεία, υπό την προϋπόθεση ότι είχε πλήρη και αποτελεσματική πρωινή λειτουργία και το κόστος όλων των επεμβάσεων να καλύπτεται από το Σύστημα Υγείας.
Υπό τις σημερινές συνθήκες, προσωπικά δεν νιώθω καλά να μπω σε αυτήν τη διαδικασία, χωρίς πάντως να κατηγορώ όποιον το κάνει».
Το πλάνο για τις φοιτητικές κατοικίες στο Ρέθυμνο
Ακολούθως ο κ. Πρύτανης επικεντρώθηκε σε θέματα του Πανεπιστημίου και στάθηκε στο νέο, διευρυμένο μοντέλο διοίκησης και στο διοικητικό συμβούλιο που περιλαμβάνει έξι καθηγητές αλλά και πέντε μέλη εκτός του Ιδρύματος, μεταξύ των οποίων την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή και τον Ρεθεμνιώτη καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη: «Οι άξονες που σκοπεύουμε να κινηθούμε είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης που παρέχουμε στους φοιτητές αλλά και η ανάπτυξη της έρευνας κατά τρόπον που θα κρατήσει ψηλά το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων. Συνολικά έχουμε ετήσιο μπάτζετ περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μεγάλο αν σκεφτείτε ότι στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης π.χ. το αντίστοιχο ποσό είναι 1,5 δισ. Αλλά έστω κι έτσι καταφέρνουμε να είμαστε ψηλά στις αξιολογήσεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
Ως μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ο κ. Κοντάκης ξεχωρίζει το δημογραφικό: «Το 2026 οι απόφοιτοι του λυκείου αναμένεται να είναι 20.000 λιγότεροι από σήμερα. Άρα 20.000 λιγότερους υποψήφιους φοιτητές για ανώτατα ιδρύματα» λέει χαρακτηριστικά, ενώ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια προσθέτει: «Η ίδρυσή τους σαφώς θα επηρεάσει τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά προς το παρόν δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα το θέμα και προσωπικά δεν νομίζω ότι θα έρθει η καταστροφή. Είμαστε υπέρ των δημόσιων πανεπιστημίων, ωστόσο ό,τι προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε όταν έρθει η ώρα».
Τέλος, για το πολύ σημαντικό θέμα της κατασκευής φοιτητικών εστιών, ο κ. Κοντάκης είπε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που προχωρά μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είναι χρονοβόρο. Πιστεύω ότι αν υπογράψουμε μέχρι τα τέλη του 2024, τότε σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί, με 2.000 νέες φοιτητικές κατοικίες στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο. Οι κλίνες συνολικά θα είναι 5.500, ενώ το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή αμφιθέατρου και συνεδριακού κέντρου στο Ρέθυμνο».