15 °C Rethymno, GR
24/03/2023

Γιορτή στο Κ.Υ. Σπηλίου για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Κέντρου Υγείας Σπηλίου έλαβε χώρα την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο χώρο του Κ.Υ., όπου η Συντονίστρια Επιστημονικής Λειτουργίας, το προσωπικό και οι καλεσμένοι γιόρτασαν μέσα σε κλίμα ενότητας και αισιοδοξίας, με αγαλλίαση και πρωτόγνωρη χαρά κόβοντας την πίτα του 2023, ανταλλάσσοντας ευχές δια ζώσης, ύστερα από τη μακρά περίοδο περιορισμών που είχε επιβάλλει η πανδημία.

Τις ευχές τους για μια δημιουργική χρονιά με υγεία ανταπέδωσαν και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πατέρας Ευάγγελος Κοπανάκης ευλόγησε την βασιλόπιτα και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά υγεία για όλους και ιδιαίτερα στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σπηλίου, ώστε να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πατέρας Γεώργιος Λελεδάκης, εφημέριος της ενορίας Αργυρούπολης Ρεθύμνου, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργυρούπολης κ. Γιάννης Δεληγιαννάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Επισκοπής κ. Ευάγγελος Λελεδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γερανίου κ. Ανδρέας Κλαψινός μετά του μέλους του τοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Νικολακάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρέ κ. Ανδρέας Βουρβαχάκης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Το.Π.Φ.Υ.) και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Κω/νος Χλιβερός και η Συντονίστρια Επιστημονικής Λειτουργίας (Σ.Ε.Λ.) και ιευθύντρια Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Περάματος κ. Δέσποινα Παπαδάκη. Επίσης, παρόντες ήταν η εκπρόσωπος και Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) Ρεθύμνου ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ. κ. Χρυσή Δασκαλάκη, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Αγ. Βασιλείου, ο κ. Γεώργιος Καλιτσουνάκης που πάντα είναι διαθέσιμος και προσφέρει στη λειτουργικότητα του ασθενοφόρου οχήματος, καθώς και επιχειρηματίες, φίλοι και συνεργάτες που διαχρονικά υποστηρίζουν το Κέντρο Υγείας Σπηλίου. Τις ευχές τους απέστειλαν ο Διοικητής της και ο Υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου και κ. Δημήτριος Αγαπίου, ο Συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ανωγείων κ. Γεώργιος Δασκαλάκης, και ο φαρμακοποιός του Σπηλίου κ. Ανδρέας Αντωνίου, καθώς δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην εκδήλωση. λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η Συντονίστρια Επιστημονικής Λειτουργίας (Σ.Ε.Λ.) και ιευθύντρια Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Σπηλίου κ. Μαρία Αντωνοπούλου εξέφρασε τη χαρά της που μετά από 3 χρόνια υγειονομικής κρίσης δόθηκε η δυνατότητα να συνευρεθούν όλοι μαζί και να γιορτάσουν για το νέο έτος. Παράλληλα, έκανε σύντομη αναφορά στο ρόλο των Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών και στην εφαρμογή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού, τονίζοντας τη σημαντικότητά του ως σύμβουλο του πολίτη για την υγεία του, στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, στην κατ’ οίκον φροντίδα και στην καθολική και δωρεάν υγειονομική κάλυψη και εξυπηρέτηση του πληθυσμού. Επιπλέον, επισήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα τόσο η παροχή δωρεάν και ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και απομονωμένες κοινότητες της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας Σπηλίου, ακόμη και σε συνθήκες υποστελέχωσης του, όσο και η άμεση, μετά και τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, επανενεργοποίηση των προγραμμάτων πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας που διαχρονικά διεξήγαγε το Κέντρο Υγείας Σπηλίου σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς. Επίσης τόνισε τη σημασία της αμφίδρομης επικοινωνίας με τις κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς και της ισότιμης συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδίως τον Δήμαρχο Αγ. Βασιλείου κ. Ταταράκη για την πολυετή στενή συνεργασία και την απλόχερη στήριξη που παρέχει στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Αγ. Βασιλείου, συνεργασία που έχει αποδώσει καρπούς σε τοπικό επίπεδο, π.χ. ο πρόσφατος κτιριακός εκσυγχρονισμός του Περιφερειακού Ιατρείου Αγ. Γαλήνης. Συγχρόνως, ευχαρίστησε δημοσίως όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και κυρίως το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σπηλίου για την συνεργασία, την αλληλεγγύη και την εργατικότητα που επέδειξαν κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη διεξαγωγή των εμβολιασμών. Στη συνέχεια η Συντονίστρια Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σπηλίου κ. Μαρία Αντωνοπούλου ευχαρίστησε το προσωπικό του Κ.Υ. Σπηλίου για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης, όπως επίσης και την τοπική επιχείρηση εστίασης «Καψαλές» για την εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε.

Κλείνοντας, ευχήθηκε σε όλους να είναι υγιείς και ενωμένοι, για μια χρονιά ειρηνική μακριά από πολέμους και φυσικές καταστροφές και με έμφαση στην συλλογικότητα και τη συνεργασία, ώστε οι Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί και το λοιπό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σπηλίου μαζί με τα 9 Περιφερειακά Ιατρεία του (Αγ. Γαλήνης, Μελάμπων, Ακουμίων, Αγκουσελιανών, Επισκοπής, Αργυρούπολης, Ρουστίκων, Αρμένων και Πλακιά) να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους ως Φορείς δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Συντονίστρια Επιστημονικής του Κέντρου Υγείας Σπηλίου

Αντωνοπούλου Μαρία