9 °C Rethymno, GR
30/01/2023

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Γιορτινή «ανάσα» στα εμπορικά καταστήματα από την αυξημένη κίνηση

• Ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου

Σημαντική τονωτική ένεση για τα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου αποτέλεσε η γιορτινή περίοδος. Οι καταναλωτές, όπως αναφέρει ο εμπορικός κόσμος, προτίμησαν τις τοπικές επιχειρήσεις για να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ψώνια τους, καθώς και τα δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η αγορά κινήθηκε, τα ταμεία ενισχύθηκαν και το πρόσημο ήταν θετικό στο τέλος, σε μια χρονιά που κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την επιχειρηματικότητα, η οποία «λαβώθηκε» από την ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Μια βόλτα στην εμπορική αγορά του Ρεθύμνου τις προηγούμενες ημέρες ήταν χαρακτηριστική της κινητικότητας που επικρατούσε, αφού όπως τόνισε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αθηνά Τσικιντίκου, ο καλός καιρός υπήρξε «σύμμαχος» και έτσι η τοπική αγορά «πλημμύρισε» από κόσμο, που έκανε αγορές μέχρι και την τελευταία στιγμή.

«Για τα δεδομένα του Ρεθύμνου με τον πληθυσμό που έχε είμαστε ευχαριστημένοι. Σαφώς δεν φτάσαμε τα ταμεία του καλοκαιριού. Όμως είμαστε ικανοποιημένοι από την κίνηση που καταγράφηκε στην αγορά μας. Οι μόνιμοι κάτοικοι προτίμησαν την αγορά του Ρεθύμνου. Φάνηκε, ειδικά τις τελευταίες μέρες, την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Σίγουρα βοήθησε πολύ ο καιρός. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι κλείνουμε με θετικό πρόσημο συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια, που ήμασταν είτε κλειστά, είτε ανοικτά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες» ανέφερε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αθηνά Τσικιντίκου.

 

Υπενθυμίζεται ότι το εορταστικό ωράριο συνεχίζεται στα καταστήματα του Ρεθύμνου και έχει ως έξης:

Τετάρτη 04/01 09:00-14:00
Πέμπτη 05/01 09:00-14:00 18:00-21:00
Παρασκευή 06/01 Κλειστά
Σάββατο 07/01 09:00-14:00

 

Οι προκλήσεις της νέας χρονιάς είναι μεγάλες για τον εμπορικό κόσμο, με το μεγαλύτερο αγκάθι να είναι το ενεργειακό κόστος, καθώς είναι το μεγαλύτερο βαρίδι που εκτοξεύει στα ύψη συνολικά τη λειτουργία μιας εμπορικής επιχείρησης. Οι έμποροι αναμένουν με το νέο έτος να υπάρξει μια ομαλοποίηση της κατάστασης, ώστε να περιοριστούν οι αυξήσεις και φυσικά διεκδικούν τη σχετική στήριξη της πολιτείας. Ειδικότερα, η κυρία Τσικιντίκου τόνισε: «Τώρα με τη νέα χρονιά, περιμένουμε να ξεκινήσουν οι εκπτώσεις. Πολύ μεγάλη σημασία για εμάς σίγουρα θα έχει, σε πολιτικό επίπεδο, πότε θα γίνουν οι εκλογές. Να δούμε πως θα επηρεάσει. Το ενεργειακό είναι το πρώτο κομμάτι που πρέπει να ασχοληθούμε να δούμε τι γίνεται. Δεν ξέρουμε τι εξαγγελίες θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, τι διευκολύνσεις πιθανόν μπορεί να κάνει. Φυσικά περιμένουμε και το καρναβάλι. Ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου, κυρίως το χονδρικό του κομμάτι, δουλεύει από το καρναβάλι. Ουσιαστικά, έχουν μείνει δυόμιση μήνες για να μπούμε στον Μάρτιο. Νομίζω ότι αυτοί οι δυόμιση μήνες θα παλεύονται οικονομικά, συγκριτικά με το να είχαμε από την αρχή του χειμώνα πτώση και παύση κίνησης».

 

Εκπτώσεις από τη Δευτέρα

Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και 28 Φεβρουαρίου.

Οι έμποροι του Ρεθύμνου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η κίνηση θα συνεχιστεί στην αγορά και στη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου, η οποία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές να προμηθευτούν είδη που έχουν ανάγκη σε χαμηλές τιμές. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει κίνηση στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες. Σίγουρα οι καταναλωτές επιλέγουν τα φυσικά καταστήματα από το να αγοράσουν, με την ίδια τιμή, μέσω διαδικτύου. Οι τιμές στην περίοδο των εκπτώσεων γίνονται ανταγωνιστικές όσον αφορά το θέμα του e-shop. Η δική μου άποψη είναι ότι οι καταναλωτές θα προτιμήσουν το φυσικό κατάστημα, θα ψωνίσουν στις εκπτώσεις κάτι που είχαν δει και δεν μπορούσαν να το πάρουν ή το θεωρούσαν επίφοβο να το πάρουν από το internet, εάν ήταν το ίδιο.

Τα ποσοστά εκπτώσεων στα καταστήματα εξαρτώνται από τι εμπόρευμα έχει μέσα κάθε μαγαζί. Εάν είχε γεμίσει το μαγαζί τον Σεπτέμβριο και δεν είχε πουλήσει, αναγκαστικά θα κατεβάσει τις τιμές για να μπορεί να κάνει χρήμα το εμπόρευμά του. Όλο αυτό εξαρτάται από τι επάρκεια έχει το κάθε κατάστημα και τι ελλείψεις έχει. Για εμένα το πιο σωστό στις εκπτώσεις, επειδή είμαι τις παλιάς φουρνιάς, ό,τι έχει μείνει. Από εκεί και πέρα και οι εκπτώσεις έχουν αλλάξει, όπως και οι ίδιες οι εταιρίες. Όταν κάτι τους μείνει, κάνουν ξανά παραγγελία από τις ίδιες εταιρίες με έκπτωση. Δεν ξέρω πόσο λογικό είναι αυτό στις εκπτώσεις, αλλά αυτό συμβαίνει. Σίγουρα, όμως, η αγορά θα μείνει «ζωντανή» με τις εκπτώσεις. Θα κατέβει ο κόσμος να δει και ό,τι του έχει μείνει θα μπει στη διαδικασία να ξοδέψει, αν ξοδέψει. Διότι δεν είναι μόνο το ενεργειακό, έχει αυξηθεί και το κόστος ζωής μας» τόνισε η κυρία Τσικιντίκου.

 

Συμβουλές στους καταναλωτές για τις εκπτώσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. «Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, με άψογη εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό», όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΛΠΕ.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος εξέδωσε χρήσιμο οδηγό με πέντε συμβουλές προς τους καταναλωτές για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων:

 • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο Διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά.

 • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
 • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
 • Τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής.
 • Να ζητούν πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων οι εκπτωτικές περίοδοι κάθε χρονιά είναι πλέον:

 • Χειμερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
 • Θερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

 

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης τα καταστήματα θα είναι ανοικτά τις παρακάτω Κυριακές του χρόνου:

 • 15 Ιανουαρίου 2023 – Αυτή είναι η πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων
 • 9 Απριλίου 2023 – Κυριακή των Βαΐων
 • 16 Ιουλίου 2023 – Η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων
 • 24 Δεκεμβρίου 2023 – Η τελευταία μέρα πριν τα Χριστούγεννα
 • 31 Δεκεμβρίου 2023 – Η τελευταία μέρα πριν την Πρωτοχρονιά