Η ανάδειξη της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου αλλά και η καθοριστική συμβολή του στην υγεία μέσα από την προβολή του και την ένταξή του στη διατροφή των παιδιών ήταν το μήνυμα της δράσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη φάρμα Agreco όπου μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου είχαν την ευκαιρία μέσα από μια μοναδική βιωματική εμπειρία να γνωρίσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του κρητικού ελαιολάδου, να κάνουν γευσιγνωσία και σύγκριση με άλλο λάδι και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν φτιάχνοντας το γνωστό παραδοσιακό ντάκο.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έρχεται ως συνέχεια του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Κρητικός τρόπος ζωής: Μεσογειακή παράδοση και εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή» που πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα στο Ρέθυμνο το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο όμιλος «Ν. Δασκαλαντωνάκης» με την υποστήριξη της Grecotel.
Όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα Κρητικόπουλα έχουν μείνει μακρυά από την κατανάλωση ελαιόλαδου.
Από την άλλη η Κρητική Διατροφή των προγόνων μας του ’60 είναι σήμερα παγκοσμίως, τεκμηριωμένα επιστημονικά, πρότυπο σωστής διατροφής που αποτελεί τον προμαχώνα έναντι του καρκίνου των καρδιοπαθειών και το προπύργιο της μακροζωίας και της καλοζωίας.
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της κρητικής διατροφής είναι η αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου τόσο ωμό σε σαλάτες και άλλες παρασκευές όσο και στο μαγείρεμα/τηγάνισμα.
Το σύγχρονο διατροφικό πρότυπο όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου είναι καταστροφικό για την υγειά, αφού οδηγεί σε αύξηση χρόνιων νοσημάτων και αυτό όπως πρόσθεσε είναι θλιβερό την στιγμή που η Κρήτη παράγει μοναδικής υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων που συμβάλλουν καθοριστικά στη μακροζωία. Είχε πει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά δεν έχουν εκτεθεί στη γευστική εμπειρία και τη γνώση πολλών κρητικών προϊόντων, τονίζοντας τον κίνδυνο εθισμού στα πρόχειρα κι ανθυγιεινά φαγητά με τα οποία έρχονται σε επαφή σε καθημερινή βάση.
Στο πλαίσιο αυτό χθες με πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή Λειτουργικού της Grecotel Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη διοργανώθηκε εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών του 2ου ΔΣ στη φάρμα Αgreco. Εκεί τους περίμενε η κ. Ελευθερία Γερμανάκη, υπεύθυνη του οργανοληπτικού εργαστηρίου Κρήτης … , η οποία αφού μίλησε στα παιδιά για το κρητικό ελαιόλαδο και την αξία του, στη συνέχεια με την καθοδήγησή της πραγματοποίησαν γευσιγνωσία του κρητικού λαδιού. Χρησιμοποιώντας το ειδικό μπλε ποτηράκι στα πρότυπα του κανονισμού του διεθνούς συμβουλίου, όπου ήταν τοποθετημένη μικρή ποσότητα λαδιού, ακολουθώντας τις οδηγίες της έμπειρης γευσιγνώστριας, αφού το ζέσταναν λίγο με τα χέρια τους, το άνοιξαν και αρχικά μύρισαν το περιεχόμενό του. Στη συνέχεια οι μικροί γευσιγνώστες κλήθηκαν να δοκιμάσουν μια γουλιά ελαιόλαδο και να καταθέσουν τις εντυπώσεις τους. Ακολούθησε αντίστοιχη διαδικασία με ένα άλλο δείγμα που δεν ήταν αντίστοιχης ποιότητας, κάτι που ήταν φανερό και από το άρωμα αλλά και τη γεύση του. Στη συνέχεια η Γερμανάκη εξήγησε στα παιδιά τους εχθρούς του λαδιού, όπως είναι η θερμοκρασία, ο χώρος φύλαξής του, το φως το οξυγόνο κτλ.
Η βιωματική εμπειρία συνεχίστηκε με τους μαθητές να παίρνουν τον ρόλο του μάγειρα. Με την καθοδήγηση της συμμαθήτριάς τους Όλγας Καλαϊτζιδάκη έμαθαν να φτιάχνουν κρητικό ντάκο χρησιμοποιώντας παξιμάδι τριμμένη ντομάτα και φέτα κρητικό ελαιόλαδο και ρίγανη. Ένα γεύμα, εύκολο, υγιεινό, το οποίο μπορούν να κάνουν πλέον μόνα τους τα παιδιά αλλά και να το ετοιμάζουν για τους γονείς τους τόσο για πρωινό, μεσημεριανό ή και βραδινό. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρητικά καλούδια όπως κέικ με ελαιόλαδο, ελιόψωμο ελιές και ντοματίνια.
Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης:
«Σαν συνέχεια του συνεδρίου του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας και κυρίως της ανησυχίας όλων των επιστημόνων, αλλά κυρίως της καθηγήτριας κ. Τριχοπούλου, ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε τη διατροφική κατάσταση εδώ στο νησί, που τη δεκαετία του ’60 είχαμε την καλύτερη διατροφή από όλες τις χώρες – που συμμετείχαν στην έρευνα των επτά χωρών – και σήμερα δυστυχώς είμαστε οι χειρότεροι από πάρα πολλές χώρες. Έτσι λοιπόν, επειδή θέλουμε να αλλάξουμε κακές συνήθειες και νοοτροπίες, πρέπει να απευθυνθούμε και να ξεκινήσουμε με τη νέα γενιά. Είχα την ιδέα να καλέσουμε το τμήμα της 3ης δημοτικού εδώ και με την κ. Γερμανάκη, που την ευχαριστώ ιδιαίτερα για τον χρόνο της, να δώσουμε την δυνατότητα στα παιδιά να δοκιμάσουν και να εξοικειωθούν με το ελαιόλαδο στα πρότυπα που διεθνούς συμβουλίου ελαιολάδου.
Τα παιδιά έκαναν γευσιγνωσία με τα μπλε ποτήρια όπως κάνουν και οι ενήλικες, δοκίμασαν διαφορετικές ποιότητες ελαιολάδου και το ελαιόλαδο και με ζυμαρικό σκέτο ψημένο, επίσης και παγωτό που αναδεικνύει τα αρώματα του ελαιολάδου. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί γυρνώντας από το σχολείο αντί να φάει ένα σουβλάκι ή μια πλαστική πίτσα, μπορεί κάλλιστα η μητέρα του να του έχει στο ψυγείο την τριμμένη ντομάτα και τριμμένη φέτα για να μην έχει τον κίνδυνο να χτυπήσει τα χέρια του, και να ετοιμάσει ντάκο. Όλα τα παιδιά δοκιμάσαν και έκαναν μόνα τους για να μάθουν πως γίνεται ο ντάκος και προφανώς μετά, τους προσφέραμε υγιεινά ένα σνακ όπως θα πρέπει να είναι πραγματικά στο σχολείο, είτε με ελιόψωμο, είτε με ένα κέικ μόνο με λάδι. Προφανώς τα βιολογικά λαχανικά που έχουμε, είτε είναι ντοματίνια, είτε αγγούρια και να συνοδεύονται με τις ελιές. Τόσο απλά, τόσο υγιεινά. Όπως είπε πολύ σωστά ο καθηγητής κ. Κάλλη ότι η δίαιτα των φτωχών, ο τρόπος ζωής των φτωχών παππούδων μας είναι σήμερα το ζητούμενο για τους πλούσιους, η λιτότητα είναι αυτό. Η κ. Τριχοπούλου είπε ότι το θέμα πως θα αλλάξουμε την κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί η ζωή δεν είναι τόσο απλή όσο ήταν τότε στην εποχή των παππούδων μας. Όπως επίσης τα ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά από την τηλεόραση και την καθημερινότητα δεν μας αφήνουν, όπως και όλες αυτές οι γευστικές προκλήσεις που είναι βιομηχανική η γεύση στο να αρέσει, η ζάχαρη κ.λπ. που μας κάνουν να μην μπορούμε να τα κόψουμε. Γι’ αυτό είπε ότι καταρχάς είναι ένα θέμα προσωπικής ευθύνης του καθενός, για τον εαυτό του, για την οικογένειά του, για την κοινωνία και για το κράτος να μην το επιβαρύνουμε με χρόνιες ασθένειες. Επίσης είπε ότι αυτό που χαρακτηρίζει την κρητική διατροφή είναι η βιωσιμότητα, η εφορία και η απλότητα. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει μάλλον μέσω της ιδέας της βιωσιμότητας, που έχει γίνει δυστυχώς της μόδας και πάρα πολλοί της ακολουθούν σαν trend, αλλά πολύ σωστά αρχίζοντας από τα μικρά παιδιά να τα μυήσουμε στα μυστικά της υγιεινής διατροφής. Όταν αυτό συνδυαστεί με άθληση, που στο Ρέθυμνο έχουμε πολλές δραστηριότητες, είμαστε μικρή πόλη, έχουμε αρκετό πράσινο, έχουμε τη σχέση με τα χωριά μας και όλα αυτά. Νομίζω ότι, παρόλο που ο δρόμος είναι πάρα πολύ ανηφορικός, μπορούμε σιγά-σιγά κάτι να κάνουμε».
Ο κ. Καλαϊτζιδάκης ευχαρίστησε την κ. Γερμανάκη, και τον σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων που αφιλοκερδώς εξασφάλισαν τη μεταφορά από το 2ο δημοτικό σχολείο στην Agreco και την επιστροφή, τον κ. Αποστολάκη από την Αρτόζα που προσέφερε τα κρητικά εδέσματα τον διευθυντή του 2ου δημοτικού σχολείου και τις δύο δασκάλες που συνόδευσαν τα παιδιά. «Τέτοιες εμπειρίες, χάνοντας μια μέρα μάθημα, νομίζω είναι πολύ πιο πολύτιμο, να βρεθούν σε αυτό το περιβάλλον με τον ελαιώνα, με τις τόσες βιολογικές καλλιέργειες που όπου και να πας μυρίζει φύση και ιδιαίτερα μια τέτοια τόσο ωραία μέρα» κατάληξε ο κ. Καλαϊτζιδάκης.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν την αυθεντική γεύση του ελαιολάδου
Η Ελευθερία Γερμανάκη, γεωπόνος και υπεύθυνη του οργανοληπτικού εργαστηρίου Κρήτης του συνεταιρισμού Ρεθύμνου μιλωντας για την πρωτοβουλία αυτή ανέφερε: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στα πλαίσια των δράσεων για την εβδομάδα ελαιολάδου που είναι καθιερωμένη από το διεθνές συμβούλιο ελαιοκομίας, αλλά και σαν επέκταση του συνεδρίου που έχει προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες. Θέλω να συγχαρώ για αυτό τον κ. Καλαϊτζιδάκη και την Grecotel που οργάνωσαν αυτό το event, γιατί χρειάζεται να ξέρουμε ότι η ποιότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα οργανοληπτικά του ελαιολάδου. Είναι αναγκαίο στοιχείο της γνώσης για τον καταναλωτή, γιατί μη ξεχνάμε ότι παρόλο που είμαστε σε μια χώρα ελαιοπαραγωγική που το ελαιόλαδο έχει τόσο οικονομική, όσο και υψηλή διατροφική αξία, δυστυχώς το 70% των καταναλωτών στη χώρα μας δεν γνωρίζουν την πραγματική, την αυθεντική γεύση του ελαιολάδου. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό που έχουμε και μάλιστα παιδιά σήμερα μαζί μας, που είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές, είναι επένδυση στο μέλλον. Εμείς στο εργαστήριο μας κάνουμε τακτικά δράσεις για όλο τον κύκλο της ελαιοκομίας. Πρώτη φορά κάνουμε και στα παιδιά και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι το μέλλον. Εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλοι αυτόν τον δρόμο και να είναι μιμητές της συγκεκριμένης δράσης, ώστε να διαδώσουμε την ποιότητα, τα οργανοληπτικά του ελαιολάδου, γιατί δυστυχώς όλοι μας χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο αλλά δεν το γνωρίζουμε.
Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία γιατί τα παιδιά είναι μυημένα σε άλλες γεύσεις, παρόλο που ζούμε στην Κρήτη. Η Κρήτη είναι η μόνη περιοχή παγκοσμίως που όταν μιλάνε για λάδι εννοούν ελαιόλαδο, όλοι οι υπόλοιποι το χρησιμοποιούν σε πολύ μικρά ποσοστά. Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουν την αυθεντική γεύση, να γνωρίσουν τα αρώματα, να αισθανθούν τη διαφορετικότητα, ότι δεν είναι ένα προϊόν που απλώς παχαίνει όπως είναι όλα τα υπόλοιπα έλαια».
Τα παιδιά συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί Δώρα Δελλή και Βίκυ Καραγιάννη.
«Είχα σήμερα τη χαρά και την τιμή να συνοδέψω τα παιδιά για να γνωρίσουμε υπέροχα πράγματα, να πάρουμε μέρος σε μια διαδικασία εξαιρετική, να μιλήσουν τα παιδιά για την κρητική διατροφή έξω από την τάξη. Δεν έχω δει πιο χαρούμενους του μαθητές μου απ’ ό,τι σήμερα. Θα περάσουμε εξαιρετικά.
Είναι εξαιρετικά σημαντική, πρωτοβουλία γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα ποσοστά μιλάνε για την παιδική παχυσαρκία. Είναι πολύ σημαντικό να δουν τα παιδιά έξω από την τάξη πως χρησιμοποιείται το λάδι και σε έναν χώρο που θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν και να φτιάξουν τα ίδια αυτά που θα φάνε.
Μέσα στην τάξη γίνονται συζητήσεις, αλλά σε θεωρητικό πλαίσιο. Η αξία αυτών είναι έξω από την τάξη και από ανθρώπους που γνωρίζουν και ξέρουν τι να πουν στα παιδιά”είπε η κ Δελλή.