Η απόφαση των Άγγλων και των Ουαλών να ψηφίσουν έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει μια νέα σελίδα στην παγκόσμια Ιστορία. Οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής θα είναι πολλαπλές και θα επηρεάσουν όλο τον πλανήτη, αφού έχει πια ανοίξει ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, τόσο για τη Μεγάλη Βρετανία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη και τον Κόσμο ολόκληρο.
Η Μεγάλη Βρετανία θα κινδυνεύσει με διάσπαση άλλη μια φορά, αφού τόσο οι Βόρειοι Ιρλανδοί όσο και οι Σκωτσέζοι ψήφισαν με μεγάλη διαφορά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Συνάγεται, λοιπόν, ότι και οι δύο, «επαρχίες» σήμερα της Μεγάλης Βρετανίας, θα κινηθούν αποσχιστικά, ειδικά αν φανούν άμεσα τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της απόφασης στην οποία οδηγήθηκε ο Βρετανικός λαός από τους λαϊκιστές ηγέτες του. Διότι, δυστυχώς για αυτούς, το λάθος του πρωθυπουργού Κάμερον, που προκήρυξε το δημοψήφισμα προσδοκώντας βραχυπρόθεσμα μικροκομματικά οφέλη, δεν είναι εύκολο ούτε να αλλάξει, όπως έγινε από τον κ. Τσίπρα στο δημοψήφισμα του 2015, ούτε να μετατραπεί σε Bremain. Και η χθεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού Κάμερον, μάλλον θα ρίξει λάδι στη φωτιά, αντί να αποσοβήσει όλα τα παραπάνω. Ακολούθως, τώρα πια τη διακυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ενδέχεται να αναλάβουν οι ίδιοι λαϊκιστικοί κύκλοι που την οδήγησαν στο Brexit, με τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό.
Η Μεγάλη Βρετανία θα χάσει, επίσης, σημαντικό μερίδιο από τις «υπηρεσίες» που προσφέρει, οι οποίες αποτελούν την καρδιά της οικονομίας της. Οι υπηρεσίες αυτές, χρηματοοικονομικές και τραπεζικές (το City του Λονδίνου είναι μαζί με τη Νέα Υόρκη η παγκόσμια πρωτεύουσα του χρήματος), ναυτιλιακές (οι περισσότεροι εφοπλιστές, περιλαμβανομένων και των Ελλήνων, έχουν για έδρα το Λονδίνο), οικιστικές (στο Λονδίνο επενδύουν σε ακίνητα όλοι, Ρώσοι, Άραβες, Ευρωπαίοι, ακόμη και Έλληνες), εκπαιδευτικές (σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία φοιτούν περίπου 300.000 ξένοι και 12.000 Έλληνες φοιτητές) θα συρρικνωθούν σταδιακά και όλοι θα αναζητήσουν άλλα πιο φιλόξενα διεθνή κέντρα συναλλαγών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινδυνεύσει από εσωτερικές «διασπαστικές» κινήσεις, αφού το αποτέλεσμα θα ανοίξει την όρεξη στους απανταχού Ευρωσκεπτικιστές, αλλά και στους Εθνικολαϊκιστές (στη Γαλλία η Λεπέν, στην Ουγγαρία ο Ορμπάν, στην Αυστρία ο Χόφερ, στην Φινλανδία ο Σόινι και στη δική μας εθνικοαριστερή συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου) για αποσχιστικές και Ευρωφοβικές κινήσεις. Η Ευρώπη θα κινδυνεύσει, επίσης, από νέες εσωτερικές διασπάσεις, αν επικρατήσει το συντηρητικό βορειοευρωπαϊκό -Γερμανικό κατά βάση- πνεύμα της πιο σφιχτής διακυβέρνησης και της παραπέρα λιτότητας, ως αντίβαρο στις επερχόμενες, αρνητικές για όλους, παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει ένα μεγάλο τουριστικό Εταίρο αλλά και τον τρίτο μεγαλύτερο χρηματοδότη της, αφού η Μεγάλη Βρετανία κατέβαλε πολύ περισσότερα χρήματα στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό από όσα ελάμβανε από αυτόν. Θα χάσει επίσης, την ευελιξία που έδιναν οι οικονομικές δραστηριότητες του Λονδρέζικου City στις Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες και φυσικά θα χάσει ένα συνεργάτη και συνεταίρο στο παγκόσμιο εμπόριο, αφού η Μεγάλη Βρετανία αποτελούσε πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αγαθά και του πολίτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Και μετά από όλα τα παραπάνω, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα; Σημειώνεται πως οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά, αφού η διαδικασία της εξόδους της Μεγάλης Βρετανίας θα διαρκέσει από δύο μέχρι επτά χρόνια. Αλλά αργά ή γρήγορα η είσοδος στη Μεγάλη Βρετανία θα απαιτεί βίζα, τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνουμε θα περιοριστούν και το ΕΣΠΑ, οι Αγροτικές ενισχύσεις και τα ΠΕΠ θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω, οι Βρετανοί Τουρίστες θα έρχονται δυσκολότερα στη Χώρα μας και θα είναι πολύ λιγότεροι, οι σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία θα γίνουν ακριβότερες, ενώ οι Έλληνες δεν θα βρίσκουν δουλειές εκεί με την ίδια ευκολία. Τα παραπάνω άμεσα ορατά ζητήματα θα συνοδευτούν με μια σειρά εξ αντανακλάσεως προβλημάτων που μπορεί να είναι η περαιτέρω καθυστέρηση της άρσης των Capital Controls, η αποχώρηση και των τελευταίων ξένων κεφαλαίων από τη χώρα μας αλλά και η εκβάθυνση της ύφεσης της Οικονομίας μας.
Όλα αυτά είναι μια πρώτη ανάγνωση ενός φαινομένου, μπροστά στο οποίο ακόμη και η κατάρρευση των δίδυμων Πύργων ή της Lehman Brothers μπορεί να φανεί ότι είχαν μικρότερη παγκόσμια σημασία.
Ας προετοιμαστούμε για τα χειρότερα, λοιπόν, ελπίζοντας ότι οι καλύτερες ημέρες και η ανάπτυξη, που μας υποσχέθηκε από το Μουσείο της Ακρόπολης ο κ Τσίπρας, θα αναβληθούν απλώς για λίγο και δεν θα μετατεθούν για το πολύ απώτερο μέλλον.
Άλλωστε εμείς έχουμε και άλλα σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθούμε στο μεταξύ, όπως είναι ο Πολάκης, ο εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση και το αν ήταν σωστή κίνηση η γονυκλισία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά από αυτά τα σπουδαία, η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας απασχολήσει τώρα;