17 °C Rethymno, GR
26/03/2023

Γυναίκα σύγχρονης πραγματικότητας

Η γυναίκα της σύγχρονης πραγματικότητας έχει πλέον αποδείξει ότι οι δυνατότητες και τα ταλέντα της μπορούν να συμβάλλουν θετικά τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία εκτός από την πολύπλευρη συμβολή της στην οικογένεια, την εκπαίδευση, την εργασία, την κοινωνία. Μελέτες μαρτυρούν ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιόδους οικονομικών κρίσεων μα και υγειονομικών ταυτόχρονα. Συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, κάτι που είναι απαραίτητο για τη μείωση της ανεργίας και την προστασία των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ισλανδίας με την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της να αναλαμβάνει τα ηνία της διακυβέρνησης από το 2009 έως το 2013, με έντονες οικονομικές αναταράξεις. Η χώρα κατάφερε να αποφύγει τη χρεωκοπία με τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην κυβέρνησή της, καθώς δημιούργησε για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα ισάριθμο υπουργικό συμβούλιο. Αντίστοιχη όμως ήταν η εικόνα των χρεοκοπημένων τραπεζών στη χώρα του 2008, όπου δεν υπήρχαν καθόλου γυναίκες διευθύντριες, ενώ εκείνες που διοικούνταν από γυναίκες, έδωσαν καλύτερα παραδείγματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ένα ισορροπημένο πολίτικο, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών χωρίς διαχωρισμό ρόλων, με συνοδοιπόρο πάντα τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους μόνο γόνιμη εξέλιξη κοινωνιών επιφέρει, με αποδείξεις διαχρονικά. Ας πάψει πια η ποσόστωση του 40% παρουσίας των γυναικών στα εκλογικά ψηφοδέλτια να αποτελεί κίνητρο συμμετοχής της στα κοινά. Δεν χρειάζεται να υιοθετήσουν ανδρικά πρότυπα για να διεκδικήσουν μία θέση κύρους και να ξεχωρίσουν μέσα από το έργο τους. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη που διαθέτουν και να αξιοποιήσουν χαρακτηριστικά πιο κοντά στη γυναικεία φύση, όπως η διαλλακτικότητα, η ικανότητα ανάληψης ισορροπημένου ρίσκου και η ευχέρεια να συνδυάζουν πολλές σύγχρονες πτυχές ταυτόχρονα. Επίσης το βασικό χαρακτηριστικό της γυναικείας φύσης, την ενσυναίσθηση, τη χρήση ουσιαστικού λόγου και όχι ξύλινου η κοινωνία μας τα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που η διεκδίκηση θέσης ευθύνης από μια γυναίκα συχνά αντιμετωπίζεται σαν «εύκολος στόχος» στην πολιτική από άνδρες πολιτικούς αντιπάλους της. Εκεί συστηματικά και συστημικά αποσιωπάται το έργο της και αποδυναμώνεται σαν προσωπικότητα από ήδη υφιστάμενα συστήματα εξουσίας. Η τελευταία περίπτωση είναι ιδιαίτερα απειλητική για τη γυναικεία πρωτοβουλία και ανάδειξης της προσωπικότητα της στην πολιτική και όπου εντοπίζεται είναι κατακριτέα από τους πολίτες της ευρύτερης κοινωνίας μας. Εξάλλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ευρύτητα χρήσης τους και την άμεση διάχυση της πληροφορίας κατακρίνουν πολύ συχνά τέτοιες συμπεριφορές, κάνοντας τις γνωστές στο ευρύ κοινό. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που όλα τα προαναφερόμενα συμβάντα δεν αποτρέπουν τη γυναίκα να ασχοληθεί με την πολιτική και τα κοινά. Η κοινωνίας μας ας εμπιστευτεί τη γυναίκα σε όλα τα επίπεδα ευθύνης, εξέλιξης – ανάπτυξης της, με αίσθημα σεβασμού, ισοκρατίας και ισότητας.

Στα πλαίσια της 8ης Μαρτίου ημέρα της γυναίκας δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τόσες γυναικείες ψυχές που σκοτώθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Φοιτήτριες, επαγγελματίες, επιστημόνισσες, απλοί πολίτες που έτυχαν την άτυχη στιγμή και στερήθηκαν την ίδια τους τη ζωή, την μόρφωση τους, την εξέλιξη τους σαν άνθρωποι, τη νιότη τους. Ας αφιερωθεί αυτή η ημέρα στη μνήμη τους, πρεσβεύοντας όλες και όλοι μας ένα καλύτερο αύριο, με περισσότερη υπευθυνότητα και αίσθημα ασφάλειας σε σημαντικά επίπεδα ανθρώπινης δράσης. Ένα λουλούδι και μια σκέψη πως «Απαιτούμε η ζωή μας να αντιμετωπίζεται με περισσότερο σεβασμό για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν το ανθρώπινο λάθος να γίνεται …μοιραίο. Δεν το αξίζουμε».

* Η Ειρήνη Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη είναι πρόεδρος Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης και πρόεδρος ΧΕΝ Ρεθύμνης