Από τη μια η καθυστέρηση καταβολής της κρατικής χρηματοδότησης για τις εργασίες στα σχολεία και από την άλλη η δαιδαλώδης γραφειοκρατία που υπάρχει για την προκήρυξη του διαγωνισμού με δεδομένες τις εγκρίσεις των επιτροπών που είναι απαραίτητες, έχουν ως αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα να γίνονται ετεροχρονισμένα και πέραν του προγραμματισμού του δήμου.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών Γιώργος Γεωργαλής, η πρόθεση του δήμου είναι οι εργασίες που προγραμματίζονται να γίνουν στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εκτελούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε και τα σχολεία είναι κλειστά ώστε να μην παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα χρονοδιαγράμματα αλλάζουν συνεχώς, αφού αφενός οι δόσεις ΣΑΤΑ από το υπουργείο Εσωτερικών, που αφορούν στις εργασίες-συντηρήσεις των σχολείων δεν φτάνουν εγκαίρως στον δήμο και αφετέρου, όπως αναφέρει, ακόμα και αν τα χρήματα είναι διασφαλισμένα ο δήμος δεν μπορεί να προκηρύξει διαγωνισμό και να ξεκινήσει τις διαδικασίες αν πρώτα τα κονδύλια δεν εισρεύσουν στα ταμεία του δήμου. Είναι χαρακτηριστικό όπως λέει ότι η φετινή ΣΑΤΑ δεν έχει έρθει ακόμα, όμως ακόμα και αν αυτό γίνει αύριο οι προβλεπόμενες εργασίες δεν θα ξεκινήσουν πριν το 2018.
Ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την καθυστέρηση που παρατηρείται τονίζοντας ότι ο δήμος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καλυφτούν οι ανάγκες όμως η γραφειοκρατία δεν μπορεί να προσπεραστεί. Όπως εξήγησε θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε οι εργασίες αφού δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες να πραγματοποιηθούν τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, ώστε να μην υπάρχει όχληση στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Περιμένουμε από τον Μάρτιο τη ΣΑΤΑ του 2017 και δεν έχει έρθει ακόμα και αφορά μια επιχορήγηση της τάξης των 144.000 ευρώ. Ακόμα και αύριο όμως να έρθει ο «Γολγοθάς» της γραφειοκρατίας είναι τέτοιος που δεν θα έχουμε εργολάβο πριν από τον Νοέμβριο. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη μια εργολαβία των 109.000 ευρώ, όπου εργασίες γίνονται στο σχολείο Επισκοπής και στο νηπιαγωγείο και δημοτικό του Σταυρωμένου. Επίσης υπάρχει ανάδοχος για μια εργολαβία 200.000 ευρώ, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες όμως οι εργασίες δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Οκτώβριο λόγω της γραφειοκρατίας. Αυτές οι εργολαβίες αφορούν εκπτώσεις προηγούμενων ΣΑΤΑ και πόρους του δήμου Ρεθύμνου. Θα έπρεπε για τη συντήρηση των σχολείων να ισχύει ένα άλλο καθεστώς πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό, ώστε οι εργασίες να γίνονται το καλοκαίρι και να μην παρενοχλούμε την εκπαιδευτική διαδικασία. Δυστυχώς βλέπουμε ότι αντί να καταπολεμάται η γραφειοκρατία διογκώνεται» τόνισε ο Γ. Γεωργαλής.
Σε εκκρεμότητα το αίτημα για αύξηση της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών
Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Ρεθύμνης, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των 85 σχολικών συγκροτημάτων.
Η κρατική επιχορήγηση που έχει περιοριστεί σε ποσοστό που φτάνει το 65% από το 2010 μέχρι και σήμερα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι σχολικές μονάδες στον μητροπολιτικό δήμο αυξήθηκαν κατά την τελευταία διετία με την ανέγερση νέων σχολείων, ενώ τα χρήματα παρέμειναν καθηλωμένα, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 οπότε και τα σχολεία στον δήμο ήταν κατά 7 λιγότερα, η κρατική χρηματοδότηση ανερχόταν στο 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ σήμερα με τη λειτουργία επτά νέων μονάδων, το ποσοστό της χρηματοδότησης ετησίως ανέρχεται σε 450.000 ευρώ για τα σχολεία, στα οποία φοιτούν περίπου 11.000 μαθητές.
Παρά τις επανειλημμένες έγγραφες αιτήσεις του δήμου προς τα συναρμόδια υπουργεία για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, λόγω της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού και των σχολικών μονάδων, δεν υπάρχει καμία απάντηση, την ίδια στιγμή που οι υποχρεώσεις του δήμου είναι αυξημένες με δεδομένο ότι ο μητροπολιτικός δήμος συντηρεί και σχολεία που απευθύνονται σε μαθητές όλου του νομού, όπως τα ΕΠΑΛ, τα ειδικά σχολεία, τα πειραματικά και το μουσικό, για τα οποία διεκδικεί οικονομική στήριξη από τους υπόλοιπους τέσσερις δήμους. Τα ειδικά σχολεία απαιτούν περισσότερα χρήματα λόγω και των εργαστηρίων που λειτουργούν σε αυτά.
Φέτος στον μητροπολιτικό δήμο λειτουργούν επιπλέον 5 νέα σχολεία (Αρσάνειο Γυμνάσιο – Λύκειο, Γυμνάσιο – Λύκειο Ατσιποπούλου, Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο) που σημαίνει αύξηση των επιφανειών, αλλά και αύξηση των απαιτήσεων για την εύρυθμη λειτουργία τους. Ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών του δήμου Ρεθύμνης Γιώργος Γεωργαλής επισημαίνει ότι πρέπει το υπουργείο να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση προς τον μητροπολιτικό δήμο, καθώς με τα σημερινά δεδομένα οι επιτροπές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
«Λαμβάνουμε 120.000 ευρώ κάθε τρίμηνο εκ των οποίων οι 90.000 ευρώ αφορούν τα λειτουργικά έξοδα και τα υπόλοιπα την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων. Τα χρήματα δεν επαρκούν με δεδομένο ότι ο μαθητικός πληθυσμός αυξάνεται και στον μητροπολιτικό δήμο έχουμε επιπλέον πέντε δομές. Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από το υπουργείο αύξηση της επιχορήγησης τουλάχιστον κατά 30% για να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες».
Νέα μισθωτήρια για τα νηπιαγωγεία Γερανίου και Ατσιποπούλου
Εν τω μεταξύ στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα συζητηθεί η μίσθωση χώρου για τη συνέχιση της λειτουργίας των νηπιαγωγείων Γερανίου και Ατσιποπούλου. Τα σχολεία αυτά λειτουργούν σε μισθωμένο κτίριο εδώ και έντεκα χρόνια και το ενοίκιο τους επιδοτείται από το υπουργείο Παιδείας, επειδή οι συμβάσεις μισθώσεις είχαν συναφθεί πριν τον Καλλικράτη. Ωστόσο το μισθωτήριο λήγει το 2018 και ο δήμος υποχρεούται να προχωρήσει στη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να εξευρεθεί χώρος για τη στέγαση των σχολείων, χωρίς να αποκλείεται η συνέχιση λειτουργία τους στους υφιστάμενους χώρους.
«Οι συμβάσεις του δήμου με τους εκμισθωτές των δυο σχολείων λήγουν το 2018 και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εξαρχής τη διαδικασία για να προχωρήσουμε σε πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι τα μισθώματα αυτά που ανέρχονται σε 600-800 ευρώ μηνιαίως για κάθε ένα από τα δυο σχολεία επιδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας, επειδή οι συμβάσεις είχαν συναφθεί προ Καλλικράτη. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίζουν να επιδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί, γιατί όσα κτίρια έχουν μισθωθεί από το 2011 και μετά για τη χρήση σχολείων, τα ενοίκια τα πληρώνει ο δήμος. Εμείς θα τεκμηριώσουμε όμως στο υπουργείο ότι επί της ουσίας η μίσθωση συνεχίζεται από παλιά» είπε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γεωργαλής.
Aρχές Οκτωβρίου εγκαθίσταται εργολάβος στο 2ο Δ.Σ. Ατσιποπούλου
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης του προσυμβατικού ελέγχου για το έργο κατασκευής του 2ου δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του δήμου και του ανάδοχου εργολάβου, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχει εγκατασταθεί τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο εργολάβος αναδείχτηκε προσφέροντας έκπτωση 58,9%.
Σήμερα τα παιδιά που φοιτούν στο εννιαθέσιο σχολείο του Ατσιποπούλου στεγάζονται σ’ ένα ιδιωτικό κτίριο, το οποίο ωστόσο είναι ακατάλληλο για τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί ενώ ο Δήμος καταβάλλει μηνιαίως μίσθωμα ύψους 2.000 ευρώ.
Το 2ο δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 4.094,51 m2, ιδιοκτησίας δήμου Ρεθύμνης, που βρίσκεται εκτός οικισμού Ατσιποπούλου. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο.
Η δυναμικότητά του νέου σχολείου είναι 230 μαθητές. Θα είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο, καθώς με βάση τη μελέτη έχει σχεδιαστεί με τις τελευταίες τεχνικές προδιαγραφές και θα περιλαμβάνει εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, χώρους γυμναστικής και εργαστήρια.