Της Εύας Λαδιά
Ένα ταξίδι στο χρόνο μας πρόσφερε η διπλωματική εργασία του γνωστού και δραστήριου καθηγητή μουσικής κ. Αντώνη Μαυράκη, με θέμα «H Μουσική και οι Τέχνες την εποχή της Αναγέννησης».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Σπίτι του Πολιτισμού, με την οργανωτική ευθύνη του «Μουσικού Καρπού», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Και ο στόχος της που ήταν η ανάδειξη των διαφορετικών προσεγγίσεων του Ιδεώδους της Ομορφιάς την εποχή της Αναγέννησης, μέσα από μια σειρά καινοτομιών και νέων τεχνικών στις τέχνες, πέτυχε απόλυτα.
Από τα θετικά της εκδήλωσης ήταν η επιλογή του αφηγητή. Ο κ. Μανόλης Δρακάκης θα μπορούσε με άνεση να κρατήσει και το πλέον δύσκολο ακροατήριο, γιατί διαθέτει το χάρισμα της αμεσότητας. Κι έτσι γίνεται ο χρόνος σύμμαχός του και όχι βάσανο για τους ακροατές αν υπερβεί το προγραμματισμένο πλαίσιο.
Με την εξαιρετική του αφήγηση λοιπόν γυρίσαμε πίσω σε μια εποχή που άνοιγαν τα παράθυρα στο φως κι ο άνθρωπος άρχισε να εξωραΐζει το περιβάλλον και τη ζωή του, παύοντας να ασχολείται μόνο με τη σωτηρία της ψυχής του, διαπράττοντας παράλληλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με το διωγμό κάθε φωτισμένου επιστήμονα.
Αυτές οι νέες ιδέες που επηρέασαν τη Ζωγραφική, την Αρχιτεκτονική, τη Γλυπτική, την Τυπογραφία αλλά κυρίως τη Μουσική, προήλθαν από την αναβάπτιση του πνεύματος στην αστείρευτη δεξαμενή της κλασικής αρχαιότητας.
Από τον 14ο αιώνα ξεκίνησε αυτή η αλλαγή που επηρέασε τη ζωή των ανθρώπων και ανέδειξε τόσες αθάνατες μορφές καλλιτεχνών που έμειναν στην αιωνιότητα με το έργο τους.
Με θαυμαστή πληρότητα γινόταν η αναφορά, ενώ το γνωστό Κουϊντέτο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων «Creta Brass», μέσα από την ιδιαιτερότητα των ηχοχρωμάτων των χάλκινων πνευστών οργάνων, κατάφερε να προσεγγίσει μουσικά την Αναγεννησιακή Εποχή. Απολαύσαμε έργα γνωστών καλλιτεχνών της Αναγέννησης όπως των: Τζ. Π. ντα Παλεστρίνα, Α. Gabrieli, H. Leo Hassler, Κλ. Μοντεβέρντι, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Αντρέα Παλλάντιο, Φρανσουά Κλουέ, Άντ Ντε Βρίς Όπως ήταν φυσικό ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στον μοναδικό αναγνωρισμένο Αναγεννησιακό Κρητικό Συνθέτη, γεννημένο στο Χάνδακα, Φραγκίσκο Λεονταρίτη.
Η όλη εκδήλωση διανθισμένη με διαφάνειες και με την παρουσίαση τόσο σημαντικών στοιχείων γύρω από την Αναγέννηση, αποτέλεσε μια πνευματική πανδαισία που δεν δικαίωσε το μόχθο μόνο των οργανωτών, αλλά έδωσε την ευκαιρία και στο Πανεπιστήμιο να δώσει επιτέλους ένα δείγμα πολιτιστικής δικτύωσης με την κοινότητα. Ένα θέμα που έχει προκαλέσει πληθώρα συζητήσεων χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Από τον κοσμήτορα κ. Αντώνη Χουρδάκη, ήταν αναμενόμενη αυτή η προσφορά, γιατί και άλλες φορές στο παρελθόν μας έχει ενθαρρύνει δραστηριότητες που βγάζουν το Πανεπιστήμιο από την εσωστρέφειά του και το φέρνουν κοντά στο όνειρο της τοπικής κοινωνίας. Να της προσφέρει και να συνεργάζεται με τους φορείς της σε έργο πολιτισμικό, που συμβάλει στην πολιτιστική της αναβάθμιση.
Όσο για τον Αντώνη Μαυράκη που μας ξαφνιάζει πάντα ευχάριστα με τις προόδους του, διαπιστώνουμε ότι συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον την προσπάθειά του για τη μουσική παιδεία των νέων μας. Και η εκδήλωσή του προχθές πέτυχε και αυτό το στόχο, αν κρίνουμε από τη συμμετοχή και μαθητών του στο Μουσικό Καρπό, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το θέμα.
Πιστεύουμε στο σημείο αυτό ότι αξίζει ένας επαινετικός λόγος και για την αντιπεριφερειάρχη κυρία Μαρία Λιονή, που συνεχίζει να στηρίζει τον «Μουσικό Καρπό» σε κάθε του δραστηριότητα, αξιολογώντας σωστά την προσφορά του στον τόπο.
Με τις καλύτερες εντυπώσεις από την εκδήλωση, ευχόμαστε στον Αντώνη Μαυράκη να τον καμαρώσουμε σε ακόμα ψηλότερες πνευματικές και πολιτιστικές κορφές.
Γιατί εκπαιδευτικοί του ύψους και της φιλοσοφίας του, τιμούν πραγματικά την εκπαίδευση.