Στις 18 – 05 – 22 παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Φοιτητικού Πολιτιστικού Κέντρου XENIA στο Ρέθυμνο, το 2ο μυθιστόρημα του κ. Γιώργου Ρουσόπουλου με τίτλο «Horex Regina»,απ’ τις Εκδόσεις 24 Γράμματα.
Παρουσίασαν το εν λόγω βιβλίο η αρχαιολόγος και συγγραφέας κ. Ειρήνη Γαβριλάκη, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Άρης Τσαντηρόπουλος, ενώ αποσπάσματα διάβασε η κ. Μένη Τσίγκρα. Την εκδήλωση στήριξε και η Ομάδα Φιλαναγνωσίας Ρεθύμνου.
Οι παρουσιάσεις των παραπάνω, καθώς και του ίδιου του συγγραφέα, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σ’ ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα.
Ο κ. Ρουσόπουλος, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος των φιλοσοφικών και κοινωνικών επιστημών με μια μακρόχρονη, πολυδιάστατη παρουσία στα Ελληνικά Γράμματα, φωτίζει στο μυθιστόρημά του με ακρίβεια και αμεσότητα μια εποχή με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Είναι η περίοδος της δεκαετίας του 1960 που επικρατεί ένα διχαστικό, μετεμφυλιακό κλίμα στην Ελλάδα και ειδικότερα στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου. Βιώνοντας ως μικρό παιδί στην δεκαετία του 1960 γεγονότα σχετιζόμενα με τον προηγηθέντα εμφύλιο πόλεμο, που καταγράφονται ανεξίτηλα στη μνήμη του, εν πολλοίς καθορίζουν μια προσωπικότητα που ζυγίζει τα πράγματα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα!
Παρατηρώντας το εξώφυλλο του βιβλίου με τ’ απαλά γαλαζοπράσινα χρώματα και την εικόνα μιας μηχανής HOREX Regina, την οποία επιθυμούσε ν’ αποκτήσει διακαώς ο νεαρός Θάνος, ήρωας του μυθιστορήματος, ταξιδεύουμε με την ονειρεμένη αίσθηση ενός πετάγματος ελευθερίας και πληρότητας, που χαρίζει η «βασίλισσα»!
Ένας επίσης βασικός ήρωας του βιβλίου ο Γάλλος ανθρωπολόγος Λωράν, ερχόμενος απ’ την Γαλλία στην Ελλάδα, πραγματοποιεί τη διατριβή του με την επιτόπια μελέτη της οικονομίας σε σχέση με τη γεωγραφία ως παράγοντες της κοινωνικής εξέλιξης.
Ο συγγραφέας μας περιγράφει την καθημερινότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής με ρεαλισμό αλλά και ύφος γλαφυρό σαν το γάργαρο νερό πηγής. Ο μύθος που εξιστορείται, κατασκευάζεται πάνω στα θεμέλια πραγματικών γεγονότων, των ηθών, των εθίμων, των ασχολιών και των εν γένει δραστηριοτήτων των χωριών του κάμπου.
Ο ανθρωπολόγος Λωράν βιώνοντας πολλές εμπειρίες που αφορούν τη ζωή αυτών των ανθρώπων σε όλες τις εκφάνσεις της, παρατηρεί έσωθεν πώς μεταδίδεται η γνώση απ’ τους παλιότερους στους νεότερους, που αφορά κάθε εργασία ή τέχνη εκείνου του καιρού. Όμως τη ζωή αυτής της περιόδου σκοτεινιάζουν οι μνήμες της αλληλοσφαγής, που δεν σβήνονται εύκολα. Για πολλά χρόνια διατηρείται το άσβηστο μίσος του αλληλοσπαραγμού!
Το κλίμα αυτό διατηρήθηκε λόγω των αναταραχών που ταλάνιζαν τη χώρα με τις συνεχείς, ανεκδιήγητες συγκρούσεις ανάμεσα στο Παλάτι και στις λοιπές, δημοκρατικές ή μη πολιτικές δυνάμεις, διαμορφώνοντας ένα έδαφος πρόσφορο για την επιβολή της 7χρονης τυραννίας.
Η διατήρηση της λειτουργίας των ΤΕΑ (Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης), που επαγρυπνούσαν για την αποφυγή του κομμουνιστικού κινδύνου, δηλητηρίαζε τη συνοχή της κοινωνίας. Οι καλοσερβιρισμένοι αληθοφανείς μύθοι που αφορούν τη δημιουργία ενός κόσμου δικαιότερου ή τη διατήρηση της καθεστηκυίας τάξης, προκαλούν έναν ακραίο φανατισμό, που εκφράζεται μέσω των κοντόφθαλμων οπαδών!
Ο χάρτης της Ελλάδας διαμορφώνεται από οδυνηρές, αμφίβολες αλλά και ελπιδοφόρες έννοιες. Όταν π.χ. ο κ. Λωράν ανακάλυψε τη ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ στο γραφείο του σχολείου και ρώτησε τον δάσκαλο γιατί δεν βρίσκεται στην αίθουσα διδασκαλίας, εκείνος απάντησε: «Το απαγόρευσε ο επιθεωρητής»!
Ζωντανεύοντας τις μνήμες των παιδικών χρόνων, που διανθίζονται απ’ τη μαγεία της εξερεύνησης του μικρόκοσμου που μάς περιέβαλε τότε, οδηγούμαστε στην αναζήτηση μιας ωραίας συνέχειας και συνέπειας της ύπαρξής μας. Έτσι συνειδητοποιούμε πως αυτά που μάς ενώνουν ως ανθρώπους είναι ασυγκρίτως περισσότερα και σημαντικότερα απ’ αυτά που μάς χωρίζουν!
Η HOREX Regina, η βασίλισσα ενός νεανικού ονείρου δεν εξέφραζε μία επιθυμία προβολής ή επιβολής ενός ανώριμου εγώ. Ήταν κυρίως εργαλείο της δουλειάς για την επιβίωση και έμελλε να γίνει ο εφιάλτης που προκάλεσε ο τυφλός, αναίτιος και αδυσώπητος φανατισμός!