Στον χώρο της Κρητικής Εστίας στην Αθήνα, παρουσία πλήθους κόσμου, παρουσιάστηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης το βιβλίο του Γιώργου Σταράκη «Ρέθυμνο – 11 μέρες χωρίς ήττα – 20-30 Μαΐου 1941».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής, που παρουσίασε αναλυτικά το βιβλίο του κ. Σταράκη, ο οποίος για τη συγγραφή συγκέντρωσε ανέκδοτες μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν της φρίκης της Κατοχής και διηγούνται την τραγωδία που προκάλεσε η δολοφονική μανία των Γερμανών εισβολέων, αμέσως μετά τη Μάχη της Κρήτης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής.
Μεταξύ των εκλεκτών ομιλητών ήταν και ο Ρεθεμνιώτης διανοούμενος και επιζήσας της Κατοχής Δημήτρης Αετουδάκης, που μίλησε με θερμά λόγια για το βιβλίο, τονίζοντας τη λεπτομερή καταγραφή στοιχείων, αρκετά από τα οποία, όπως είπε, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, βοηθώντας έτσι ν’ αναδειχθεί και πάλι η σπαρακτική αφήγηση των επιζώντων από τα μαρτύρια των Ναζί, η οποία συνθέτει την πολύτιμη συλλογική μνήμη του λαού μας.
Τις ενδιαφέρουσες ομιλίες έκλεισε ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της Μάχης της Κρήτης και τον παλλαϊκό ξεσηκωμό, που συνέβαλε καθοριστικά στη γέννηση της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης, επαίνεσε τον συγγραφέα για τη συστηματική του δουλειά και κατέληξε με την ανάγκη εθνικής ενότητας και κλιμάκωσης του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.
Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία των εγγονών του αείμνηστου αντιστασιακού Νίκου Κατσιράκη, συγγενών του αντάρτη Γιώργου Τυράκη και πολλών αντιστασιακών οικογενειών.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν τον 97χρονο Γεώργιο Ευθυμίου Χαροκόπο από την Πατσό Ρεθύμνου, ο οποίος το 1939 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και το 1941 μαζί με έναν παλιό ΓΚΡΑ, με τον πατέρα του και άλλους κρητικούς λεβέντες πολέμησαν στον Λατζιμά και στο αεροδρόμιο Πηγής του Γερμανούς εισβολείς. Μετά την κατάληψη του νησιού μας, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως σύνδεσμος μεταξύ των αντάρτικων ομάδων και των συμμαχικών πρακτόρων. Τον Απρίλη του 1944 έλαβε μέρος στην απαγωγή του Κράιπε, φιλοξένησε στην Πατσό επί 3 ημέρες (7/9 Μαΐου) στο μιτάτο της οικογένειας του (θέση Πλατές) τον Γερμανό στρατηγό και τους απαγωγείς. Ο Χαροκόπος, επειδή είχε διαρρεύσει το αρχικό σχέδιο (Γερακάρι-Κρύα Βρύση-Σαχτούρια-Αγ. Παύλος) το αντικατέστησε με τη διαδρομή Γερακάρι-Πατσός-Καρύνες-Φωτεινού-Βιλαντρέδο-Κρυονερίτης-Παραλία Ροδάκινου. Ο ηρωικός Χαροκόπος, μαζί με όλη την ομάδα διέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου κατετάγη στον Ιερό Λόχο του συνταγματάρχη Τσιγάντε, ενώ πολέμησε για τη λευτεριά στα νησιά του Αιγαίου. Ο αειθαλής ήρωας είναι και συγγραφέας.
Η βραδιά έκλεισε με χορούς από τη χορευτική ομάδα Κουρητών της Κρητικής Εστίας, με κρητική ρακί και εδέσματα.