Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εχθές το πρωί στο τοπικό κατάστημα της ΔΥΠΑ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ρεθύμνου, συμμετέχοντας στην Παγκρήτια κινητοποίηση του κλάδου. Βασικό αίτημα, των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, είναι η παράταση του ταμείου ανεργίας ώστε να καλύπτει όλους τους μήνες κατά τους οποίους τα ξενοδοχεία είναι κλειστά και κατά συνέπεια δεν έχουν εισόδημα.
Αγκάθι στην επέκταση του ταμείου ανεργίας είναι ο νόμος που εφαρμόστηκε το 2013 και προβλέπει ότι οι εποχικά εργαζόμενοι θα λαμβάνουν έως και 80 ημέρες χρήματα από το ταμείο ανεργίας, καθιστώντας το προνοιακό επίδομα και αφήνοντας τους υπαλλήλους ξενοδοχείων στον «αέρα», χωρίς εισόδημα, για περίπου τρεις μήνες.
Όπως δήλωσε ο Κώστας Νικολιδάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου:
«Επίκεντρο της κινητοποίησής μας είναι η παράταση του ταμείου ανεργίας, μεταξύ άλλων αιτημάτων. Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε έχουμε Φεβρουάριο, μέχρι και αρχές Μάιου που θα μπει στου τυχερούς συναδέλφους το πρώτο μηνιάτικο, δεν έχουμε λαμβάνειν από πουθενά. Καλούμαστε να ζήσουμε για μια ακόμα χρονιά χωρίς εισόδημα για τρεις μήνες περίπου, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός πίσω στο 2021 σε μια συνάντηση που είχαμε μαζί του στο Ηράκλειο, στη παγκόσμια ημέρα Τουρισμού, μας είχε υποσχεθεί ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μας καλούσε ο ίδιος προσωπικά στο γραφείο του να συζητήσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα που έχει προκύψει από τον νόμο που εφαρμόστηκε το 2013. Ο νόμος αυτός προέβλεπε ότι όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι θα παίρνουν 80 μέρες ταμείο ανεργίας, ανεξάρτητα με το πόσο δουλεύουν. Δηλαδή εντάξανε τότε το ταμείο ανεργίας στα προνοιακά επιδόματα, ενώ το ταμείο ανεργίας είναι από δικά μας χρήματα, μας τα κρατάνε κάθε μήνα και είναι ανταποδοτικό. Δεν είναι προνοιακό επίδομα».
Στην ακρίβεια και τη δυσκολία βιοπορισμού, καθώς και στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν μέσα στον Φεβρουάριο, αναφέρθηκε ο Στράτος Μανιαβός, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού Ελλάδας και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου, δηλώνοντας:
«Η παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα αφορά στο ταμείο ανεργίας. Γενικότερα αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη, γιατί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν ήδη κλείσει τις συμφωνίες τους για την επόμενη χρονιά, τη στιγμή αυτήν που δεινοπαθούνε οικονομικά, όλες οι οικογένειες, στενάζουν από την ακρίβεια, από την αλματώδη αύξηση των τιμών στα πάντα, στο ρεύμα, στα σούπερ μάρκετ κ.λπ. Θεωρούμε ότι με την παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα εδώ, πετυχαίνουν δύο σκοπούς. Να φέρουμε στην επιφάνεια ξανά το αίτημα να επεκταθεί το ταμείο ανεργίας για όλη την περίοδο που ο εργαζόμενος είναι άνεργος, καθώς τα ξενοδοχεία είναι κλειστά όλο τον χειμώνα. Ταυτόχρονα, να αναπτύξουμε αγώνες για το επόμενο διάστημα, για αυξήσεις στους μισθούς, ενόψει και της νέας σεζόν και της δουλειάς που έρχεται που όπως φαίνεται θα σπάσει για άλλη μια φορά ρεκόρ. Επί της ευκαιρίας να πούμε ότι αυτόν τον μήνα μαζί με την παράσταση διαμαρτυρίας θα υπάρξει μια κλιμάκωση αγώνων με συλλαλητήρια για την υγεία και για τις αυξήσεις των μισθών στις 22 Φεβρουαρίου και στις 28 Φεβρουαρίου με γενική απεργία».
Παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην αντιπεριφερειάρχη
Χθες αντιπροσωπεία των μελών του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου στο πλαίσιο των παγκρήτιων κινητοποιήσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποίησε επίσκεψη στην αντιπεριφερειάρχη στην οποία επέδωσε το κοινό ψήφισμα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου, των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και Ν. Χανίων, και του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται στα μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζομένων, την εφαρμογή και τήρηση της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, την κατάργηση του Ν. 3986/11, που έθεσε πλαφόν στην επιδότηση ανεργίας των εποχιακών εργαζομένων και αποκατάσταση του χρόνου τακτικής επιδότησης κ.ά.
Η κα Λιονή εξέφρασε τη συμπαράστασή της και τόνισε ότι τα εργασιακά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες ετών των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα και το δικαίωμα στην εργασία και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίες πρέπει να προασπιστούν με κάθε τρόπο.
Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Κρήτης: Μεγάλα τα αδιέξοδα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον τουρισμό, οι Βουλευτές της Κρήτης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα Σπυριδάκη – βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, Ελένη Βατσινά – βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Φραγκίσκος Παρασύρης – βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Ενέργειας και Μανόλης Χνάρης – βουλευτής Ρεθύμνης και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβαίνουν στην ακόλουθη δήλωση:
«Η οικονομική δυσπραγία και οι πολιτικές απαξίωσης, που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας τούς έχουν ωθήσει στους δρόμους, απαιτώντας να λάβουν τη θέση που τους αξίζει. Δεν γίνεται να πανηγυρίζουμε για «χρονιές ρεκόρ» και να μην σκεφτόμαστε αυτούς, που πραγματικά σήκωσαν το φορτίο της επιτυχίας. Αντ’ αυτού, η πολιτεία τους αφήνει πρακτικά ακάλυπτους για μήνες, με ένα εισόδημα επτάμισι μισθών σε ετήσια βάση, με έξι μισθούς να λαμβάνουν από την εποχική τους εργασία και ενάμιση μισθό από το Ταμείο Ανεργίας. Πώς ακριβώς, λοιπόν, τους δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας; Με τη μη επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία, με την άρνηση της Κυβέρνησης για την απόδοση του επιδόματος μητρότητας σε εποχικά εργαζόμενες μητέρες; Με το πάγωμα των τριετιών και τα προβλήματα σχετικά με τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Δεν μπορούμε πλέον να αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στρέφονται σε άλλους εργασιακούς χώρους και γιατί το έλλειμμα σε εργατικό δυναμικό, τόσο σε αριθμούς όσο και σε επίπεδο κατάρτισης, όλο και γιγαντώνεται. Στην Κρήτη, σύμφωνα και με έρευνες, χιλιάδες εργαζόμενοι σε ετήσια βάση, εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, επειδή πολύ απλά «δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».
Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, ένα σχέδιο που στο τώρα να θέτει τα θεμέλια και να οδηγεί τον τουρισμό μας στην αειφορία και την βιωσιμότητα, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο ο βασικοί πρωταγωνιστές οφείλουν να είναι οι άνθρωποι του τουρισμού. Οι άνθρωποι που χάρη σε αυτούς ο ελληνικός τουρισμός κάθε χρόνο πετυχαίνει την μια επιτυχία μετά την άλλη. Χτίζοντας λοιπόν τα θεμέλια για τον αειφόρο τουρισμό, το κοινωνικό αποτύπωμα είναι η μία παράμετρος. Πώς, λοιπόν, θα πετύχουμε την ποιότητα στον τουρισμό αν δε μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να επενδύσουν σοβαρά και να πάψουν να θεωρούν τον κλάδο ως «ευκαιριακή απασχόληση», αλλά να τον δουν ως ένα κλάδο που τους επιτρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων, φανερώνουν τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού, και πλήρους απουσίας κυβερνητικής πρωτοβουλίας οδηγεί τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Τους χιλιάδες ανθρώπους που στις επιτυχίες τους συγχαίρουμε που στηρίζουν την άλλοτε «βαριά βιομηχανία» ή «ατμομηχανή ή πνεύμονα της οικονομίας μας», ενώ στα καθημερινά τους ζητήματα η κυβέρνηση τους απαξιώνει και τους ξεχνάει, αρνούμενη να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα του κλάδου».
Η Νέα Αριστερά στηρίζει τον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Με ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά Ρεθύμνου συμπαραστέκεται στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης για χρονική επέκταση του Ταμείου Ανεργίας και για κατοχύρωση των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Είναι προκλητικό σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας όπως ο τουρισμός, που παράγει πλούτο και συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, οι εργαζόμενοι να φτωχοποιούνται και να μην μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Η εντατικοποιημένη και εξουθενωτική εργασία, οι χαμηλές αποδοχές και η εκμετάλλευση των εργαζομένων και, κυρίως, η πολύ περιορισμένη κάλυψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων από το Ταμείο Ανεργίας (μόλις τρεις μήνες τον χρόνο), έχει οδηγήσει στη «μεγάλη παραίτηση» και φυγή χιλιάδων εργαζομένων από τον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού. Οι τεράστιες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στις αντίστοιχες επιχειρήσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν δραστικά μόνο με τη σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών δουλειάς , ασφάλισης και αμοιβής των εργαζομένων.
Η Νέα Αριστερά, επειδή ακριβώς πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία χωρίς εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στηρίζει τα κλαδικά αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ιδιαίτερα την επαναφορά των ρυθμίσεων για το Ταμείο Ανεργίας στα προ Μνημονίων επίπεδα. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και επιβίωσης. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της «φτηνής ανάπτυξης» που εφαρμόζει συστηματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους και προστατεύοντας τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, δεν έχει μέλλον. Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες για σεβασμό του Εργατικού Δικαίου, ισχυρό Κοινωνικό Κράτος και μείωση των ανισοτήτων, είναι μονόδρομος».