Ένα νέο πρόγραμμα, που αφορά την ψηφιοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας, δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε 50 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά στις 125 ΔΕΥΑ της χώρας. Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση των σχετικών υπηρεσιών που παρέχουν, ο περιορισμός της σπατάλης νερού, η ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων και φυσικά η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το παραπάνω πρόγραμμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης, με τον αρμόδιο υφυπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο, το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος σε συνεργασία της ΕΔΕΥΑ και του υπουργείου διευθετήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ από το πρόγραμμα αφαιρέθηκαν έργα που αφορούν στη καταγραφή των δικτύων, προκειμένου τα κονδύλια να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των απερχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης, ανέφερε: «στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συναντήθηκα με τον υφυπουργό κ. Λιβάνιο και τον διευθυντή του γραφείου. Όλη η προετοιμασία για το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και απομένει μόνο η τελική υπογραφή έγκρισης των κονδυλίων από τον κ. Σκυλακάκη (υπ. Οικονομικών) για να μπορέσουν να δημοπρατήσουν οι ΔΕΥΑ το έργο. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες συνεργασίες και διορθώσεις σε πνεύμα εξαιρετικής συνεργασίας. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι εμφανές. Αφαιρέσαμε το έργο της καταγραφής των δικτύων, για το οποίο διαπιστώσαμε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα και για να μην χαντακώσουμε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα, είπαμε να γίνει ένας νέος προγραμματισμός ξεχωριστός με τη σωστή χρηματοδότηση. Είμαι ικανοποιημένος από τη συνεργασία και κυρίως από την αποδοχή του αιτήματος της ΕΔΕΥΑ από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ενσωματώσει στις πολιτικές και στις χρηματοδοτήσεις του και την ψηφιακή αναβάθμιση των ΔΕΥΑ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς μια τέτοια παρέμβαση σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, οικονομία προσωπικού, διαφάνεια, γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών και ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτός ο μετασχηματισμός».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο η ψηφιοποίηση θα αφορά την αναβάθμιση των λογιστικών, των πληρωμών των πολιτών, της διαλειτουργικότητας που πρέπει να υπάρχει μέσα στο σύστημα. Θα υπάρξει, όπως ανέφερε, μια ενιαία πλατφόρμα, η οποία θα τροφοδοτείται με το υλικό από όλες τις ΔΕΥΑ «και θα μπορούμε να το δίνουμε και να το βλέπουν και οι υπόλοιποι φορείς, υπουργεία, η ΡΑΕ που τώρα γίνεται ο διαχειριστής των υδάτων με το νέο νομοθέτημα. Έτσι θα μπορούμε να αποφεύγουμε αυτόν τον κόπο να βάζουμε σε διάφορες πλατφόρμες τα ίδια στοιχεία, κάτι για το οποίο χρειάζεται και προσωπικό και άσκοπη προσπάθεια. Όλες οι ΔΕΥΑ αυτήν τη στιγμή έχουν ενταχθεί σε ένα επίπεδο ψηφιακής εξυπηρέτησης, όλο αυτό όμως θα αναβαθμιστεί και θα γίνει ακόμα καλύτερο. Θα προσαρμοστούμε πλέον στις σύγχρονες αναβαθμίσεις που έχει επιτύχει η επιστήμη» κατέληξε ο δήμαρχος.
Στη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου από το ποσό των 50 και πλέον εκατ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου 260.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο.
«Εμείς θα επιλέξουμε από το πακέτο των έργων ποια μας ταιριάζουν και πώς μας ταιριάζουν. Όπως επίσης, μέσα από το πρόγραμμα πληρώνεται και ο τεχνικός σύμβουλος του προγράμματος, ο οποίος θα βοηθήσει τις ΔΕΥΑ όλου του προγράμματος για φτιάξουμε γρήγορα τις προκηρύξεις, τα τεχνικά δελτία και να μην υπάρχει η γραφειοκρατική καθυστέρηση» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Ψηφιακά υδρόμετρα αποκτά η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι με το ποσό των 8,8 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε η ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΥΑΡ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με τίτλο πράξης: «Τηλεέλεγχος – Τηλεχειρισμός Εσωτερικού Δικτύου Πόλης Ρεθύμνου».
Με τη θετική αξιολόγηση της πρότασης και την ένταξή της στον άξονα προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων», η ΔΕΥΑΡ θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει άμεσα:
- 9.500 νέα ψηφιακά υδρόμετρα με ενσωματωμένο σύστημα καταγραφής και μετάδοσης, καθώς και το αντίστοιχο επικοινωνιακό δίκτυο
- 6.000 συστήματα καταγραφής και μετάδοσης που θα βελτιώσουν την απόδοση των υφιστάμενων υδρομέτρων
- 11 Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου και Ρύθμισης Πίεσης (ΤΣΕΡΠ)
- 33 Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου Πίεσης και Παροχής (ΤΣΕΠΠ)
- 1 Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων λογισμικών.
«Με το έργο αυτό θα γίνουν πάρα πολύ σημαντικά πράγματα και ιδίως, θα πάμε και στην ενδοχώρα που τα περισσότερα χρήματα θα πάνε εκεί, καθώς η πόλη έχει ήδη κατακτήσει ένα επίπεδο τηλεμετρίας» τόνισε ο Γ. Μαρινάκης.