Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τους ΕΛΓΟ Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και το οργανοληπτικό εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ διοργανώνουν τον 9ο παγκρήτιο διαγωνισμό τυποποιημένου ελαιολάδου στις 10-11-12 Μαρτίου 2023.
Στόχοι του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρητικού επώνυμου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, η ενδυνάμωση της εικόνας του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του. Επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών θα είναι η καταξιωμένη εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, χημικός και θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, κ. Έφη Χριστοπούλου.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής, συνεταιριστικές οργανώσεις, παραγωγοί ή ομάδες παραγωγών, που διαθέτουν στην αγορά Κρητικό επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με brand & LOT number, ελαιοκομικής περιόδου 2022-2023 σε ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών, σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:
- Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας.
- Τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας (με προσκόμιση ανάλογου πιστοποιητικού).
- Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ (με προσκόμιση ανάλογου πιστοποιητικού από τον Agrocert).
Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται ότι:
«Ο διαγωνισμός – θεσμός πλέον για το ελαιόλαδο, κύριο στόχο έχει τη στήριξη και ανάδειξη του κύριου «πρεσβευτή» του πρωτογενή τομέα της Κρήτης, για την παραγωγή και τις εξαγωγές. Και αυτή τη χρονιά, με την στήριξη των αρμόδιων φορέων, θα αναδείξουμε τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ποιοτικού και επώνυμου Κρητικού ελαιόλαδου, θα ενισχύσουμε τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την ποιοτική αναβάθμισή του, στην ενδυνάμωση της εικόνας του Κρητικού ελαιόλαδου και στην προβολή του στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Πάνω από όλα όμως, οι αρμόδιοι φορείς βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο των παραγωγών μας, στην εξέλιξη των επιχειρήσεων ελαιόλαδου, στη μεταλαμπάδευση της αγάπης και του πάθους για την καλλιέργεια αυτού του ευλογημένου καρπού στη συνείδηση της νέας γενιάς.
Από φέτος ο κανονισμός του παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιόλαδου τροποποιείται για να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες ετικέτες να διακριθούν.
Προβλέπει ότι για κάθε εταιρεία που συμμετέχει ανεξαρτήτως αριθμού δειγμάτων και κατηγορίας, θα μπορεί να απονεμηθεί μέχρι ένα βραβείο».