Η εξαιρετικά καλαίσθητη αφίσα του «Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2023» είχε το εύστοχο κι επιτυχημένο σύνθημα που θεωρούμε ότι συμπυκνώνει την άποψη της πλειονότητας όσων διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το Ρέθυμνο ότι είναι «ο τόπος που επιστρέφεις». Πόσω μάλλον όταν κάποιος έχει ζήσει μερικά από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής του, τα φοιτητικά. Χρόνια που σχετίζονται με τη χειραφέτηση και την ενηλικίωση, με την ανεμελιά, τις αγωνίες και τα όνειρα μιας νιότης που παρέρχεται ανεπιστρεπτί, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύει λίγο έως πολύ την πορεία ζωής του καθενός μας στη μακρά ή πιο σύντομη διάρκεια της. Και το σημάδι που έχει αφήσει το Ρέθυμνο σε όλους εμάς που είχαμε την τύχη να βρεθούμε εδώ για τις σπουδές μας, μοιάζει -κι αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς- ανεξίτηλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω της άτυπης, αλλά πολύ ενεργής, ομάδας στο facebook, Civitas Rethymnae, που αριθμεί 2.500 μέλη (κυρίως παλιούς φοιτητές αλλά και πρώην και νυν διδάσκοντες των Πανεπιστημιακών Σχολών Ρεθύμνου (ΠΣΡ), υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ) καθώς και άλλους Ρεθεμνιώτες φίλους) κυοφορείται ένα ομολογουμένως πρωτόγνωρο για αποφοίτους πανεπιστημίου στην Ελλάδα ημέρες ανταμώματος και πολιτισμού, που χρονικά προσδιορίζεται στο τελευταίο πενθήμερο του Ιουλίου. Ο γράφων, που είναι ενεργό μέλος της ομάδας και χωρίς να κάνει αυτό που αγγλιστί αποκαλούμε «spoiling», δηλαδή διαρροή των λεπτομερειών, είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι το ενδιαφέρον και το πάθος όλων αυτών των ανθρώπων να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα που έχει πέσει προ πολλού στο τραπέζι.
Όπως είναι φυσικό, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν μπορούν να σχεδιαστούν και πραγματοποιηθούν άνευ γερών ερεισμάτων, χωρίς από την άλλη πλευρά να υποβαθμίζουμε τη βούληση και την επιθυμία των ανθρώπων που συμμετέχουμε στην ομάδα και που αποτελούν τις κινητήριες και ζωογόνες δυνάμεις του όλου εγχειρήματος. Δύο τέτοια ερείσματα είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Δήμος Ρεθύμνου, που από τη μέχρι τώρα ανταπόκρισή τους δείχνουν να αγκαλιάζουν αμέριστα και με μεγάλο ενδιαφέρον το εγχείρημα. Επειδή όμως το Ρέθυμνο δεν είναι αυτό που γνωρίζαμε όσοι φοιτήσαμε στα Περιβόλια από το 1977 έως το 1998 είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και άλλων φορέων που θα βοηθήσουν λόγου χάρη στην ευκολότερη εύρεση διαμονής ή στην επικοινωνιακή προβολή του γεγονότος κοκ.
Τα θεμέλια, λοιπόν, για την μεγάλη επιστροφή έχουν μπει και οι διεργασίες θα γίνουν με την πάροδο των ημερών και των μηνών πυρετώδεις, με βήματα μπρος αλλά και με κάποια πίσω, μόνον όμως για να πάρουμε φόρα, όπως εύστοχα έγραψε ένα μέλος της οργανωτικής επιτροπής στη μεταξύ μας αλληλογραφία. Είναι μια ευκαιρία να συνδυαστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, μέσω της συνάντησης και των δράσεων που θα προκύψουν, η νοσταλγία και η μνήμη με το παρόν και την εξέλιξη του Πανεπιστημίου και της πόλης, κάτι που είδαμε μέσα από τα περσινά μας ένθετα «διάλογοι στην πόλη, διάλογοι για το Πανεπιστήμιο» ότι μπορεί να συμβεί και ότι προκαλεί το ενδιαφέρον εντός και εκτός Ρεθύμνου, εντός και εκτός νησιού. Ή με λόγια της αγοράς και του μάρκετινγκ, «η καλύτερη διαφήμιση» της ελκυστικότητας του προορισμού.
Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε…
* Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι δημοσιογράφος-ιστορικός