Το Εργαστήριο Δια Βίου και εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α), του Παιδαγωγικού τμήματος Δ.Ε του πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών: «Επιστήμες της Αγωγής – Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με τη χρήση των ΤΠΕ» διοργανώνει το 4ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Artificial Intelligence -eLearning – eCreativity 2023» (Τεχνητή Νοημοσύνη) από 5 έως 7 Μαΐου, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.
Συνδιοργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Χαμόγελο του Παιδιού.
Στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από το πανεπιστήμιο Κρήτης, το πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ιόνιο πανεπιστήμιο, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Κρατικών υποτροφιών και της Microsoft, θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Εικονική Πραγματικότητα, τις ΤΠΕ στην εκπαίδευση και τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί μαθητικό φεστιβάλ δημιουργικότητας όπου θα συμμετέχουν 350 περίπου μαθητές από 20 δημοτικά σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Λιθουανία (ειδικό σχολείο). Οι μαθητές Θα παρουσιάσουν τις ψηφιακές τους αφηγήσεις ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Οδυσσέας 2023: Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο».
Επίσης, επιστημονικοί συνεργάτες του Ε.ΔΙ.Β.ΕΑ και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Παιδαγωγικού τμήματος ΔΕ, θα προσφέρουν βιωματικά εργαστήρια στους συμμετέχοντες του συνεδρίου στις εξής ενότητες:
– Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση (Cha19P).
– Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης δημιουργικότητα (Painting & Digital Storytelling).
– Επαυξημένη πραγματικότητα και πολιτιστική κληρονομιά (Διαδραστική περιήγηση στην Παλιά πόλη του Ρεθύμνου).
– Επαυξημένη πραγματικότητα και παιγνιώδης μάθηση (ΟSΜΟ, Makey Makey, LUMO) Projectin Mapping (ενετικό λιμάνι Ρέθυμνο).
– Εργαστήρια εικονικής πραγματικότητας.
– Σύγχρονα εικαστικά εργαστήρια με ανακυκλώσιμα υλικά.
Στο συνέδριο μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Αναλυτικές Πληροφορίες και εγγραφές για το συνέδριο στην ιστοσελίδα: https://www.edivea.org/conf-2023.html
Πρόγραμμα
3 και 4 Μαΐου
10.00-14.00 και 17.00-21.30 μ.μ.: Βιωματικά εργαστήρια για μαθητές.
5 Μαΐου (Αμφιθέατρο Δ6)
10.00 π.μ.: Επίσημη έναρξη συνεδρίου – Μαθητικό φεστιβάλ- Βιωματικά εργαστήρια.
6 Μαΐου (Αμφιθέατρο Δ7)
10.00 π.μ: Μαθητικό φεστιβάλ – Βιωματικά εργαστήρια – Στρογγυλό τραπέζι.
19.00 μ.μ.: Ορκωμοσία μεταπτυχιακών φοιτητών.
7 Μαΐου
10.00 -13.00 μ.μ: Ομιλίες – Εισηγήσεις – Κλείσιμο συνεδρίου.
Σημειώνεται ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως φορέας συνδιοργάνωσης του συνεδρίου θα διαθέσει το κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας στην Ελλάδα «Οδυσσέας», το οποίο θα βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου από τις 3 έως τις 7 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, θα διοργανωθούν βιωματικά εργαστήρια για μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς σε θέματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, το cyber bullying. Τα προσφερόμενα προγράμματα τελούν υπό την παιδαγωγική αιγίδα του πανεπιστημίου Κρήτης Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α. και διοργανώνονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.