Την ένταξη του δήμου Ρεθύμνης στο δίκτυο 80 ελληνικών πόλεων που θα εργαστούν πάνω στην κλιματική ουδετερότητα, υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, στο πλαίσιο πλαίσιο της ευρωπαϊκής «Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030».
Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), στην Αθήνα και το οποίο παρουσίασαν ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, τα μέλη της EU επιτροπής της αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων, Χρύσσης Νικολαΐδης και Μαρία Βασιλάκου και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, οι δήμοι που συμμετέχουν δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων:
– Να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
– Να ενσωματώσουν τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) με σκοπό να γίνουν οι πόλεις πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες.
– Να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα.
– Να προωθήσουν τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την κυκλική οικονομία.
– Να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη βιώσιμη αστική κινητικότητα όπως και τη βιώσιμη διατροφή
– Να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.
Με την παραπάνω σημαντική πρωτοβουλία,ενισχύεται η δικτύωση μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν, η μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, καθώς και η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα για την υλοποίηση έργων.
Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αναφερόμενος στη σημασία του μνημονίου αλλά και στη συμμετοχή του δήμου Ρεθύμνης στο δίκτυο, τόνισε: «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, κ. Ευθυμίου Μπακογιάννη, και γενικά του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος διότι πρέπει όλοι μαζί να προγραμματιστούμε και να στοχεύσουμε σε προετοιμασία και στη συνέχεια σε προγράμματα που θα καταστήσουν τις πόλεις μας κλιματικά ουδέτερες. Όλοι μας είχαμε υποβάλλει φακέλους και είμαστε έτοιμοι για αυτό. Άλλωστε το Ρέθυμνο και με τα διεθνή βραβεία που έχει αποσπάσει κατά καιρούς και με τη γενικότερη φιλοσοφία που έχει και στη βιώσιμη κινητικότητα θεωρούμε ότι είναι από τους πρωτοπόρους δήμους της Ελλάδας, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και εσωτερικά και διεθνώς. Με αυτό το μνημόνιο δημιουργείται στην ουσία ένας σύνδεσμος μεταξύ των πόλεων όπου θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία εμπειρίες και γνώση και συγχρόνως θα μπορούμε να προετοιμάσουμε από κοινού προγράμματα ομοειδή που θα αφορούν όλες τις πόλεις και έτσι σιγά-σιγά θα έχουμε όλες οι πόλεις της Ελλάδας -τουλάχιστον οι συγκεκριμένες που συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο- ένα πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μη ξεχνάμε ότι το 2030 δεν είναι μακρυά. Και η προετοιμασία που πρέπει να γίνει είναι πολύ σημαντική και έχει να κάνει και με μας και με το κράτος και στο θέμα των χρηματοδοτήσεων, αλλά κυρίως στο θέμα της γραφειοκρατίας.
Πρέπει να περιοριστεί η γραφειοκρατία γιατί αυτά τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον την ενέργεια είναι προγράμματα ιδιαίτερα απαιτητικά και εξίσου γραφειοκρατικά, καθώς θέλουν πολλές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις. Κατά συνέπεια πρέπει να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες. Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι και για τις ΔΕΥΑ πρέπει να τρέξουμε και να σπεύσουμε διότι εκεί η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας είναι λιγότερο δυνατή από ότι είναι στους δήμους, διότι διαχειρίζονται αντλήσεις και γεωτρήσεις και βιολογικούς που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα εργοστάσια. Οπότε εκεί χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή τεχνολογίας, αυτοματοποιημένες διαδικασίες για να μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για μια ουσιαστική μείωση για να μπορούμε να πούμε το ότι 2030 θα έχουμε επιτύχει τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στην εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου παρέστησαν απευθύνοντας χαιρετισμό αλλά και συγχαίροντας τους δήμους που εντάχθηκαν στο δίκτυο κλιματικά ουδέτερων πόλεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς, ο Γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, ο γενικός γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο υπηρεσιακός γραμματέας ΥΠΕΝ, Νικόλαος Μιχαλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.