Του Δρ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΔΗ
Πολλαπλό ενδιαφέρον, περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό και κοινωνιολογικό παρουσιάζει η ως άνω εργασία του γνωστού Ρεθυμνίου εκπαιδευτικού δρ. Χάρη K. Στρατιδάκη, η οποία, με τον παροιμιακής υφής τίτλο της που παραπέμπει σε απειλούμενο είδος γερακιού, αναφέρεται στη δημιουργία και λειτουργία ενός πρωτοποριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ενημέρωσης (1996-2003) στο κλειστό Δημοτικό Σχολείο Καρωτής Ρεθύμνου, πρωτοστατούντος του συγγραφέα, από μία ομάδα εκπαιδευτικών αφιερωμένων στην προστασία του περιβάλλοντος και στη συναφή εκπαίδευση με την εθελοντική προσφορά ατόμων ειδικών αλλά και απλών κατοίκων της περιοχής, με εντυπωσιακό έργο.
Έργο, το οποίο διακόπηκε όταν τη διαχείριση του Κέντρου ανέλαβαν ανίδεα ή και αδιάφορα για το θέμα πρόσωπα, με καίριο κτύπημα από τον τοπικισμό, που ήθελε τη μεταφορά του «Φάλκονα» σε ακατάλληλο για τη λειτουργία του χωριό, παρά την αντίδραση που εκδηλώθηκε (χαρακτηριστικό το άρθρο: Χ. Μακρής, «Φάλκονας, πέτυχε, βραβεύθηκε και τώρα που πρέπει να επεκταθεί κινδυνεύει με κλείσιμο». Ρεθεμνιώτικα Νέα 1.11.2003).
Στην τωρινή εργασία του (Εκδόσεις Γραφοτεχνική, Ρέθυμνο 2022, σελ. 120) ο συγγραφέας, με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το «φτερούγισμα» του «Φάλκονα», αναφέρεται στα προηγηθέντα του εγχειρήματος, στο ιστορικό ίδρυσης του Κέντρου και την εθελοντική προσφορά της τοπικής κοινωνίας με ονομαστική αναγραφή κάθε συνεργάτη.
Αναφέρεται επίσης στο επιτελεσθέν έργο, με εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, παραδειγματικές δράσεις και εξορμήσεις και με 46 εκδόσεις ευρύτατης θεματολογίας, οι οποίες διατηρούν και σήμερα τη χρησιμότητά τους, παράλληλα με τις υποθήκες που πέρασαν στη συνείδηση μιας σειράς παιδιών αλλά και εκπαιδευτικών, που «πίστεψαν μαζί με πολλούς ακόμα πολίτες ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική εκπαίδευση, συναρπαστική για τις νέες γενιές και ταυτόχρονα οικολογική, μια εκπαίδευση που να μεταδίδει αξίες και να καλλιεργεί στάσεις ζωής».
(Σημ. Το κείμενο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου της εφημερίδας Αθηνών «Κρητικά Νέα», με συγγραφέα τον δρ. Γεώργιο Αικατερινίδη, πρώην Διευθυντή Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Επίτιμο Διδάκτορα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης).