Με αίτημα του προς ο αρμόδιο υπουργείο παιδείας το πανεπιστήμιο Κρήτης διεκδικεί χρηματοδότηση ύψους 3,4 εκ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε εργασίες στατικής επάρκειας, ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Δημητρακάκη. Πρόκειται για ένα κτήριο στο οποίο σήμερα στεγάζονται υπηρεσίας της Περιφέρειας και του δήμου Ρεθύμνης το οποίο αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα και χρήζει βελτίωσης και αποκατάστασης όπως προκύπτει και από σχετική μελέτη που έχει γίνει.
Πρόκειται για τη συνέχιση των προσπαθειών που γίνονται από το πανεπιστήμιο Κρήτης για την επισκευή, συντήρηση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Ήδη τρία ακίνητα στην παλιά πόλη έχουν επισκευαστεί και συντηρηθεί ώστε να αξιοποιηθούν.
Ειδικότερα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Παιδείας με τη σύμβουλο της υπουργού Παιδείας παραβρέθηκαν οι ανιτπρύτανεις Οικονομικών και Υποδομών Κωνσταντίνος Σπανουδάκης και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γεώργιος Κοσιώρης, διατυπώθηκε το αίτημα χρηματοδότησης του έργου το οποίο όπως τόνισε ο κ. Σπανουδάκης είναι ώριμο μελετητικά: «Κάναμε μια συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας με τη σύμβουλο της υπουργού επί των οικονομικών θεμάτων, όπου της διατυπώσαμε το αίτημά μας για το κτίριο επί της οδού Δημητρακάκη συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ. Αυτό το κτίριο πρέπει να στηριχτεί στατικά, να ανακαινιστεί με νέο κτιριολογικό πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει και να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Έχουμε κάνει τη μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει στατικό πρόβλημα που πρέπει να τακτοποιηθεί σε ορατό χρόνο και πλέον αναμένουμε την απόφαση της υπουργού για τη χρηματοδότηση του έργου από τις δημόσιες επενδύσεις του υπουργείου Παιδείας λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της επένδυσης» ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κτίριο δεν είναι μεν ετοιμόρροπο, ωστόσο η μελέτη υποδεικνύει ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αποκατασταθεί σε ένα ορίζοντα που δεν θα ξεπερνά τα δύο με τρία έτη.
Σημειώνεται ότι στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι εργασίες στο κτίριο της οδού Αθανασίου Διάκου στην καρδιά του ιστορικού κέντρου το οποίο αναστηλώθηκε και είναι πλέον στατικά ασφαλές μετά τις εργασίες που προηγήθηκαν με χρήματα του πανεπιστημίου Κρήτης (150.000 ευρώ) για να παραχωρηθεί το επόμενο τρίμηνο στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, που θα το διαμορφώσει και θα το καταστήσει λειτουργικό και να το αξιοποιήσει για τις ανάγκες του. Ακολούθως το ΙΤΕ θα το αποπερατώσει, διατηρώντας τα ιστορικά χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του κτιρίου, για να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και παράλληλα ως ανταποδοτικό όφελος θα δίδει υποτροφίες σε φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών του Ρεθύμνου.
«Αυτό που έχει για εμάς πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι έχει αναστηλωθεί και ανακαινιστεί όλη η ακίνητη περιουσία του πανεπιστημίου Κρήτης στην Παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Απομένει το κτίριο της οδού Δημητρακάκη για το οποίο παλεύουμε τώρα να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Το πανεπιστήμιο τριπλασίασε την περιουσία του και πλέον έχει τρία ακίνητα στην Παλιά πόλη που έχουν στο σύνολό τους ανακαινιστεί» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρύτανης Οικονομικών Κωνσταντίνος Σπανουδάκης.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε το πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένει από τον άξονα του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης του υπουργείου Παιδείας την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 3,2 εκ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στη συντήρηση των υποδομών του πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών του πανεπιστημίου Κρήτης
Την ίδια στιγμή συνεχείς είναι οι προσπάθειες του πανεπιστημίου Κρήτης για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών με φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους. Ήδη ολοκληρώνεται και θα τεθεί προς χρήση το πρόσεχες διάστημα το φωτοβολταϊκό ισχύς έως 300 kW που κατασκευάζεται στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 650.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από δημόσιες επενδύσεις και θα καλύψει το 27% των αναγκών του ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή την ερχόμενη Τρίτη, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΕΙ καλείται να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού διπλάσιας ισχύος 700 kW, το οποίο αν υλοποιηθεί θα εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία το πανεπιστημίου.
Το κόστος του παραπάνω έργου ανέρχεται σε 1.25 εκ ευρώ. «Θεωρώ ότι μετά τις φοιτητικές εστίες, το φωτοβολταϊκό είναι το πιο σημαντικό έργο του πανεπιστημίου μιας και τα κόστη της ενέργειας είναι τεράστια. Είναι χρυσάφι στα χέρια μας το φωτοβολταϊκό» σημείωσε ο Κ. Σπανουδάκης
Αν και εφόσον το Πρυτανικό Συμβούλιο εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης τότε ξεκινούν πολύ γρήγορα οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Σε περίπτωση που στον διαγωνισμό δεν υπάρξουν ενστάσεις τότε το έργο θα μπορέσει να ξεκινήσει να υλοποιείται στις αρχές του 2024.
Πάγιο αίτημα η χρηματοδότηση του κτιρίου διοίκησης
Σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το μεγάλο έργο που αφορά στο κτίριο διοίκησης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου 18 εκ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί προς έγκριση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Παιδείας, όμως δεν έχει ακόμα ανοίξει σχετικός άξονας.
Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., χωρισμένο σε πέντε επιπλέον κτίρια, το οποίο θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, θα έχει χώρο υποδομής αμφιθέατρο για να διοργανώνονται τελετές και χώρο στάθμευσης. Το κτίριο αυτό θα κατασκευαστεί πλησίον της εισόδου της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου. Το συγκεκριμένο έργο είναι άκρως απαραίτητο για την Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει ασφυκτική πίεση στα ακαδημαϊκά τμήματα που έχουν παραχωρήσει κτίρια για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών.
Το νέο διοικητήριο θα δώσει λύση σε τέτοια προβλήματα και το πανεπιστήμιο θα αποκτήσει μια εσωτερική ισορροπία, γιατί σήμερα διαθέτει δυο κτίρια διοίκησης στο Ηράκλειο και κανένα στο Ρέθυμνο.