Στις 28 Μαρτίου φτάνει η πρώτη πτήση τσάρτερ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ανοίγοντας τυπικά τη νέα τουριστική περίοδο. Στον νομό Ρεθύμνου εκτιμάται ότι τέλος του μήνα θ’ ανοίξει μονοψήφιος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων, αφού ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι μικρός και στην πλειοψηφία τους θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μετά τις 15 Απριλίου.
Ο Απρίλιος θα είναι όπως κάθε χρόνο με λίγους επισκέπτες και χαμηλές πληρότητες, δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, ωστόσο η εικόνα θεωρείται πως θα είναι καλύτερη από πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, ενώ ο μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών θα αρχίσει να έρχεται από τον Μάιο.
Οι κρατήσεις για την φετινή περίοδο, μέχρι στιγμής κυμαίνονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αφού είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Η εικόνα για το σύνολο της σεζόν είναι καλή, όπως εξηγούν στα «Ρ.Ν.» παράγοντες της αγοράς εκτιμώντας βέβαια ότι καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και αυτό γιατί πολλοί δυνητικοί επισκέπτες εμφανίζονται αυτή την περίοδο αναποφάσιστοι περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο χειμώνας και να δουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για να αποφασίσουν για τον τόπο, το χρόνο και γενικότερα το πακέτο των διακοπών τους.
Τα μηνύματα ωστόσο είναι ενθαρρυντικά και οι φόβοι που υπήρχαν για επιπτώσεις του υψηλού κόστους ενέργειας στην Ευρώπη στον τομέα τουρισμού, δείχνουν να μετριάζονται σημαντικά, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι.
Και αυτό γιατί παρά την αύξηση που επιβλήθηκε στο τουριστικό πακέτο της τάξεως του 8 – 10%, η ροη των κρατήσεων δείχνει πως η ανάγκη των επισκεπτών να ταξιδέψουνε υπερισχύει της όποιας οικονομικής – ενεργειακής κρίσης.
Βέβαια δεν γνωρίζει κανείς αν αυτό θα επηρεάσει τις προτιμήσεις και τις επιλογές των επισκεπτών κατά την διαμονή τους στον προορισμό των διακοπών και αν θα κάνουν περικοπές.
Μεγάλο αγκάθι παραμένουν οι ελλείψεις προσωπικού στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι οποίες σύμφωνα με τους επιχειρηματίες έχουν εξελιχτεί σε μια διαχρονική πληγή για τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις τουριστικές επιχειρήσεις εν γένει.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Σφακιανάκης, ανέφερε: «Αρκετά ξενοδοχεία ετοιμάζονται να ανοίξουν στο τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου. Υπάρχουν πτήσεις από 28 Μαρτίου κυρίως από Αγγλία και Γερμανία. Αυτό που ισχύει για όλες τις σεζόν είναι ότι τα ξενοδοχεία που ανοίγουν αυτή την περίοδο είναι λίγα, όμως το θετικό είναι ότι φέτος είναι περισσότερα από πέρυσι. Σίγουρα οι πληρότητες δεν μπορούν να είναι πάρα πολύ υψηλές αυτήν την περίοδο, αλλά το θετικό είναι ότι υπάρχει το ενδιαφέρον και υπάρχουν ξενοδοχεία που ανοίγουν νωρίτερα από άλλες χρονιές. Σίγουρα η κίνηση θα αυξηθεί κατά την περίοδο του Πάσχα. Φέτος ανοίγουμε πιο νωρίς και με πιο πολλά ξενοδοχεία. Αυτήν τη στιγμή με τη ροή των κρατήσεων που έχουμε η σεζόν πάει πάρα πολύ καλά, περιμένουμε μια καλή τουριστική περίοδο. Βέβαια, είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε βήμα-βήμα, γιατί υπάρχουν και οι παράγοντες που δεν μπορούμε να τους προσδιορίσουμε και μπορούν να επηρεάσουν».
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, με την αύξηση στις τιμές των συμβολαίων κάπως περιορίστηκαν οι απώλειες των επιχειρηματιών που πέρυσι ήταν μεγάλες, αφού απορρόφησαν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι όλες τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια. «Σίγουρα έχει μετριαστεί η χασούρα, γιατί έγινε μια αύξηση περίπου 8%-10% κατά μέσο όρο στις τιμές των συμβολαίων φέτος. Σίγουρα παραμένει η ακρίβεια, σίγουρα υπάρχει έλλειψη προϊόντων. Είναι μια κατάσταση που δεν είναι η πιο ομαλή που θα μπορούσε να είναι αυτήν τη στιγμή. Ευτυχώς, περιμέναμε να επηρεάσει περισσότερο τους τουρίστες η ακρίβεια, αλλά φαίνεται η ανάγκη για πραγματοποίηση διακοπών υπερίσχυε των οποιονδήποτε προβλημάτων. Βέβαια και το κόστος ήταν πιο κάτω από αυτό που είχε υπολογιστεί. Είχαμε ένα ήπιο χειμώνα φέτος στην Ευρώπη, αυτό περιόρισε τις ανάγκες» ανέφερε.
Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, η σεζόν θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα από την περυσινή τόσο από πλευράς κίνησης όσο και από πλευράς εισπράξεων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι πρώτες αφίξεις θα ξεκινήσουν τέλος του Μάρτη. Κάποια λίγα ξενοδοχεία στο νομό θα ανοίξουν τέλος του Μαρτίου, αρχές Απριλίου, ενώ η πλειάδα των ξενοδοχείων θα ανοίξει τέλος του Απρίλη, από τις 20 και μετά. Θεωρούμε σχεδόν βέβαιον ότι η φετινή σεζόν για την Κρήτη θα ισοφαρίσει το 2019 και το πιθανότερο είναι, εάν δεν αλλάξει κάτι, να το ξεπεράσουμε. Κάνω αυτήν τη σύγκριση γιατί το 2019 ήταν καλύτερο από το 2022. Άρα φέτος η σεζόν θα είναι καλύτερη από το 2022 και σε επίπεδο κίνησης, αλλά και εσόδων. Αυτό αναμένουμε», είπε ο Μανόλης Τσακαλάκης.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η σεζόν θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής επισημαίνοντας πως: «Ο όγκος των κρατήσεων είναι ακόμα πίσω. Θα ολοκληρωθούν στο τέλος του Μαρτίου, γιατί ο περισσότερος κόσμος λόγω της αύξησης της ενέργειας περιμένει να τελειώσει ο χειμώνας και μετά να κάνει τις κρατήσεις του, καθώς θα τις κάνει σύμφωνα με τα χρήματα που θα του μείνουν. Θα δει τι του μένει (στον οικογενειακό προϋπολογισμό) και ανάλογα με αυτό θα πάει να κάνει κράτηση. Η σεζόν του 2023 θα κινηθεί με κρατήσεις last minute (τελευταίας στιγμής) ούτως ή άλλως. Εύχομαι να μην χρειαστεί να κάνουμε εκπτώσεις. Προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Η ζήτηση είναι τέτοια που δεν δικαιολογεί και δεν χρειάζεται εκπτώσεις. Μεμονωμένες εκπτώσεις κάνουν κάποιοι. Υπάρχουν κάποια μεμονωμένα ξενοδοχεία τα οποία δεν πάνε και τόσο καλά και πιθανότατα να φοβηθούν και να κάνουν κάποιες εκπτώσεις. Πάντως, δεν είναι χρονιά που θα γίνουν εκπτώσεις, δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή, εκτός και αν αλλάξει κάτι».
«Η σεζόν τυπικά ξεκινάει Σάββατο 28 Μαρτίου με τα πρώτα τσάρτερ και από τις 5 Απριλίου ενισχύονται οι πτήσεις. Δεν θα είμαστε πολύ διαφορετικά από τον περσινό Απρίλιο, ίσως είμαστε λίγο παραπάνω σε νούμερα αφίξεων, αλλά γενικά θα είναι τα ίδια τον Απρίλιο, είναι χαμηλή περίοδος ακόμα. Οι πληρότητες δεν θα είναι υψηλές, όπως είναι κάθε χρόνο θα κινηθεί και ο φετινός Απρίλιος. Ουσιαστικά σεζόν, πολύ κόσμο θα δούμε μετά από τις 17 Απριλίου. Θα δούμε μια κινητικότητα στο καθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα 9 με 17 Απριλίου, αλλά ουσιαστικά θα δούμε πιο πολύ κόσμο στον δρόμο και το άνοιγμα του συνόλου των ξενοδοχείων θα τα δούμε μετά τις 15 Απριλίου. Με τις αφίξεις τώρα φαίνεται ότι θα είναι τα ίδια νούμερα με το 2022 για τον Απρίλιο, εάν όχι και παραπάνω» μας είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, και πρόσθεσε ότι: «συνεχίζονται οι κρατήσεις και η ροη είναι καλή. Παρατηρείται φέτος μια στροφή στην υπηρεσία περισσότερο, δηλαδή στα ξενοδοχεία. Τα προηγούμενα από 2-3 χρόνια ο κόσμος ήταν πιο εγκρατής και δεν πήγαινε στα ξενοδοχεία, προτιμούσε σε άλλες μορφές καταλυμάτων, πιο ιδιωτικά λόγω κορονοϊού (δηλαδή βίλες, διαμερίσματα), τώρα βλέπουμε μια επιστροφή στα ξενοδοχεία.
Εκτιμώ ότι η σεζόν θα κινηθεί πολύ με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute). Το βέβαιο είναι ότι σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, είμαστε 20% πάνω στις κρατήσεις. Έτσι όπως φαίνεται θα φτάσουμε τα νούμερα του 2022».
«Πρόβλημα και φέτος η έλλειψη προσωπικού – Λείπουν περίπου 6.000 εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία της Κρήτης
Μεγάλο αγκάθι παραμένει για τον ξενοδοχειακό κλάδο το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, η οποία σε παγκρήτιο επίπεδο, σύμφωνα με τον προέδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Ξενοδόχων ανέρχονται φέτος σε 6.000, ενώ για πολύ μεγαλύτερο αριθμό, που φτάνει τις 10.000 κάνει λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, το πρόβλημα αφορά κυρίως τον κλάδο της οροφοκομίας, ενώ όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες πρέπει το κράτος να μεριμνήσει, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό: «Το πρόβλημα του προσωπικού θα είναι ένα πρόβλημα που θα υπάρχει κάθε χρόνο, δεν ήταν κάτι περιστασιακό. Οπότε και φέτος έχουμε τα ίδια προβλήματα με πέρυσι και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πως θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στη λειτουργία των ξενοδοχείων. Κατά τη περίοδο Δεκέμβρη – Γενάρη είχαμε πει ότι οι ελλείψεις ήταν περίπου 6.000 για όλη την Κρήτη. Τώρα είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός αυτός, σχεδόν ο μισός. Κάθε μέρα γίνονται προσλήψεις. Όπως πέρυσι, οι ελλείψεις ήταν 5.000 και καταφέραμε στο τέλος να καλύψουμε τα 2/3. Οι ελλείψεις αφορούν όλες τις θέσεις, αλλά ειδικότερα είναι στην οροφοκομία, δηλαδή καμαριέρα, κουζίνα και σέρβις. Αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα και φέτος, αλλά και κάθε χρόνο εάν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα για να μετριάσουμε το πρόβλημα, τότε θα γίνει ακόμα πιο έντονο. Πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί αυτό το πρόβλημα είναι σε δύο κατευθύνσεις, οι οποίες θα κάνουν το επάγγελμα πιο ελκυστικό. Το ένα είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους χώρους εργασίας, έτσι κάνουμε μεγάλη προσπάθεια σαν σύλλογος μεταξύ των μελών μας να καλλιεργήσουμε αυτήν την κουλτούρα. Το δεύτερο είναι η στήριξη της πολιτείας στους μόνιμα εποχιακά επαγγελματίες τουρισμού, δηλαδή μια στήριξη κατά τη διάρκεια που τα ξενοδοχεία θα είναι κλειστά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επεκταθεί το ταμείο από 3 μήνες σε 5 μήνες ή να δοθούν άλλα οικονομικά κίνητρα για να συμπληρωθεί το εισόδημα των εργαζομένων ή με επιδοτούμενη εργασία ή με επέκταση σεζόν, με όλους αυτούς τους τρόπους» ανέφερε ο κ. Γ. Σφακιανάκης.
«Οι ελλείψεις του προσωπικού παραμένουν πρόβλημα. Στην Κρήτη είναι περίπου 10 με 12 χιλιάδες. Αυτό δυσκολεύει τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Οι μισοί από αυτούς λείπουν από τον νομό Ηρακλείου και οι υπόλοιποι από τους άλλους νομούς. Ευελπιστούμε ότι θα περιοριστεί το πρόβλημα και ότι τελευταία στιγμή κάποιοι από τρίτες χώρες, κάποιοι από την βόρεια Ελλάδα που προσπαθούμε να τους προσελκύσουμε, κάποιοι παλιοί, οι οποίοι είχαν φύγει από το επάγγελμα και τώρα που αυξάνονται οι αποδοχές επιστρέφουν, κάποιοι νέοι που μπαίνουν στο επάγγελμα, θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στον περιορισμό του προβλήματος. Σε ό,τι αφορά του μισθούς μέσα από τη συλλογική σύμβαση εργασίας δόθηκε μια αύξηση 10,5% για τα δύο χρόνια σαν μπόνους, αλλά στην πραγματικότητα οι αυξήσεις που έχουμε δώσει εμείς για να βρούμε προσωπικό είναι μεγαλύτερες από αυτές της συλλογικής σύμβασης, επομένως όλοι σχεδόν αμείβονται παραπάνω από της συλλογικής σύμβασης» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.