Θετικές είναι οι εξελίξεις για τον διαγωνισμό του μεγάλου έργου που αφορά στην αξιοποίηση του ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου. Χθες έληξε η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος από τις υποψήφιες εταιρίες και όπως αναφέρουν πληροφορίες το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις καθώς ακολουθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων αναδόχων και στη συνέχεια η εξέταση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών που κατατέθηκαν.
Ο στόχος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης είναι οι διαδικασίες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, ώστε η σύμβαση με τον ανάδοχο να υπογραφεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: «Εγκατάσταση Επεξεργασία Νερού» συνολικού προϋπολογισμού 22,744,480 ευρώ είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ., «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής», στο οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, καταφέρνει για πρώτη φορά να εντάξει κάποιο έργο του ως «δικαιούχος».
Κύριος του έργου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Φορέας κατασκευής έργου θα είναι επίσης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ προϊσταμένη Αρχή θα είναι το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. και διευθύνουσα και επιβλέπουσα Υπηρεσία η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ.
Ο τόπος εκτέλεσης του έργου είναι στη θέση Λουτράκι εκτός οικισμού Πρασσών δήμου Ρεθύμνης.
Όπως αναφέρεται στη συνοπτική διακήρυξη του έργου, το αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων κατασκευής της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού και των υδραγωγείων προσαγωγής και διανομής περιλαμβάνει: Την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας, την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα έξι μηνών, την κανονική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε σαράντα δύο μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, καθώς ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να ανέλθει και στα 45.000 κμ.
Σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή.
Μιλώντας για το οφέλη του έργου για τον νομό Ρεθύμνου ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρής Νίνος, ανέφερε: «Με δεδομένο το πρόβλημα όπου αντιμετωπίζουμε τη φετινή χρονιά (με την έλλειψη επαρκών υδατικών πόρων), αναδεικνύεται τεράστια η σημασία αυτού του έργου όσον αφορά και την αξιοποίηση του φράγματος ποταμών που είναι ένα έργο που έχει κοστίσει αρκετά χρήματα, αλλά και την αντιμετώπιση μιας βασικής ανάγκης που είναι η παροχή καθαρού, ποιοτικού και επάρκειας σε ποσότητα νερού για ύδρευση. Με το σχεδιασμός που έχει γίνει για το φράγμα ποταμών με την προτεραιοποίηση που έχει εξασφαλιστεί και με την ολιστική προσέγγιση όσον αφορά την ύδρευση, άρδευση και παραγωγή ενέργειας, ολοκληρώνεται στην πλήρη του έκταση η αξιοποίηση του φράγματος και εξασφαλίζεται η υδροδότηση με ποιοτικό και καθαρό νερό το σύνολο σχεδόν του καποδιστριακού δήμου Ρεθύμνης, εάν εξαιρέσεις τα χωριά του Βρύσινα. Στη δεύτερη φάση ο σχεδιασμός του Οργανισμού Ανάπτυξης είναι το νερό να μπορέσει να φτάσει και στο ανατολικό κομμάτι του δήμου σαν ύδρευση, όπως και στο βόρειο τμήμα του δήμου Μυλοποτάμου. Αυτός είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός 5ετίας».
Σύμφωνα με την διακήρυξη το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του έργου του διυλιστηρίου είναι 36 μήνες για την κατασκευή και προβλέπεται μετά 12 μήνες πιλοτική λειτουργία από τον ανάδοχο και μετά παραδίδεται στον ΟΑΚ: «Είναι πολύ φιλικό ενεργειακά, καθώς έχει προβλεφθεί σχεδόν το σύνολο της ενέργειας που θα απαιτείται για τη λειτουργία του, να παράγεται κατά την είσοδο του νερού από το φράγμα για διύλιση μέσω υδροστρόβιλου. Οπότε, στην ουσία όταν χρειάζεται ενέργεια για να δουλέψει το διυλιστήριο, θα παράγεται από το εισαγόμενο νερό για διύλιση» πρόσθεσε ο κ. Νίνος.
Με τεράστιες καθυστερήσεις η εξέλιξη του αρδευτικού έργου
ΜΕ απελπιστικά αργούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο κατασκευής των αρδευτικών δικτύων στα ανατολικά της πόλης και η ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο φαντάζει αδύνατη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύμβαση του έργου που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020 προέβλεπε χρόνο παράδοσης του έργου τους 18 μήνες. Ήδη έχουν παρέλθει δυο χρόνια και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ. Το έργο, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί στο κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι, Αλμπάν Μετόχι.
«Το ο αρδευτικό έργο προχωρά πάμε πάρα πολύ αργά δυστυχώς. Έχουμε πρόβλημα.
Αυτό που έχουμε προτάξει και είναι κρίσιμο, γιατί κάναμε ανασχεδιασμό είναι, να δώσουμε νερό στη δεξαμενή στο Παγκαλοχώρι κάτι το οποίο μας λύνει ένα πρόβλημα άρδευσης αρκετά μεγάλης έκτασης. Η πρόκληση είναι να προλάβουμε πριν το καλοκαίρι να δώσουμε νερό για άρδευση στα τμήματα αυτά, τα οποία σχεδόν τα έχουμε ολοκληρώσει. Απλώς, με τον εργολάβο που δεν μπορεί να πάρει τις σωλήνες που απαιτούνται, πάει τμηματικά και κάνουμε ανασχεδιασμό για να μπορέσουμε μέχρι το τέλος του Μαΐου να μπορούμε να βάλουμε τουλάχιστον τη δεξαμενή Παγκαλοχωρίου στο σύστημα, να μπορούμε να αξιοποιούμε νερό άρδευσης. Αυτόματα αυτό θα βοηθήσει τη ΔΕΥΑΡ, γιατί θα σταματήσουν να αρδεύονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις με πόσιμο νερό, το οποίο θα εξασφαλιστεί για την ύδρευση. Άρα, η πρόκληση είναι μεγάλη και για εμάς και για τη ΔΕΥΑΡ. Ελπίζουμε να μπορέσει να ανταποκριθεί ο εργολάβος, γιατί το έργο πάει πάρα πολύ πίσω».