Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην καλαίσθητη αίθουσα της Αγίας Βαρβάρας, από την ενορία του ιερού μητροπολιτικού ναού Ρεθύμνης. Ομιλητής ήταν ο Νικολέων (Νικόλαος) Τσουπάκης, φιλόλογος, δάσκαλος, δημοσιογράφος, υποψήφιος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Κρήτης. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Η διαχρονική αξία της Ελληνικής Γλώσσης – Ετυμολογία».
Ο πατήρ Χαράλαμπος Καμηλάκης καλωσόρισε τον ομιλητή και παρουσίασε το βιογραφικό του, ενώ ο ομιλών με τη σειρά του ευχαρίστησε την «ενορία του» που τον προσκάλεσε κι ευχαρίστησε άπαντες για την προσέλευσή τους.
Ο κ. Τσουπάκης, ο οποίος επί 22 χρόνια πραγματοποιεί μαθήματα Ελληνικής Γλώσσης και Πολιτισμού στο Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης, αρχικά έκανε αναδρομή της πορείας της γλώσσας μας και κατόπιν παρουσίασε χωρία που αναφέρονται στον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει στην ιστορία. Επίσης επεσήμανε τα πρωτεία που έχει η Ελληνική στις ευρωπαϊκές γλώσσες λόγω του πλούσιου λεξιλογίου της, της προσφοράς της στα γράμματα, στις τέχνες στον πολιτισμό, στις επιστήμες, στη θεολογία, στη δημιουργία του λατινικού αλφαβήτου, που προέκυψε από το ελληνικό αλφάβητο των Χαλκιδέων αποίκων της νότιας Ιταλίας, στη γένεση του Κυριλλικού αλφαβήτου από τον Θεσσαλονικιό μοναχό Κύριλλο, που με τον αδελφό Μεθόδιο εκχριστιάνισαν τους Σλάβους.
Επιπλέον ανέφερε απόψεις κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που υμνούν το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας και τον ρόλο της στο παγκόσμιο γλωσσικό γίγνεσθαι. Τόνισε μάλιστα το μεγάλο προσόν της Ελληνικής, το ότι είναι η κατεξοχήν εννοιολογική γλώσσα στην οποία, το σημαίνον (η λέξη) και το σημαινόμενο (η έννοια) έχουν πρωτογενή σχέση, αντίθετα δηλαδή με άλλες γλώσσες που είναι συμβατικές, δηλαδή, το σημαίνον είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα.
Τέλος η Αμαρυλλίς Τσουπάκη, θυγατέρα του ομιλούντος, μοίρασε στους προσερχομένους φυλλάδια, στα οποία υπήρχε η ετυμολογία σημαντικών λέξεων, προκειμένου να υπάρξει αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και ομιλητή. Μεταξύ των λέξεων των οποίων ανίχνευσαν το «έτυμον» ήταν οι όροι Ελλάς, Ελένη, Κουρήτες, Κρήτη, Χριστός, άγγελος, άρχων, αδελφός, Πάπας, παπάς, άγαλμα, αγαλλίαση, ωραίος, ώριμος, άσχημος, όμορφος, πείρω, πειρούνι, άνθρωπος, βοηθώ, ελεύθερος, φθίνω, φθόνος κ.λπ.
Ίδας Αλεβυζάκης