Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίηση του σε σχέση με την κρίσιμη για την ευρύτερη πορεία του ζητήματος των δασικών χαρτών νέα εγκύκλιο, με την οποία δίνεται οριστική λύση στο θέμα του ιδιοκτησιακού για τις δασικές εκτάσεις.
Ο Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε τους θεσμικούς φορείς, τους πολίτες και τις συλλογικότητες πολιτών σε τοπικό επίπεδο για την ουσιαστική συνεργασία στην κοινή στόχευση για την επίλυσή των κρίσιμων παραμέτρων που οδήγησαν στην απαραίτητη αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.
Σε γραπτή δήλωση του τονίζει:
«Βρέθηκα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για να ευχαριστήσω προσωπικά τον καλό φίλο και αρμόδιο για το κρίσιμο για την Κρήτη ζήτημα των δασικών χαρτών Υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα.
Οι ευχαριστίες απέναντι στον Υπουργό και συνολικά στην ηγεσία του Υπουργείου δεν είναι τυπικές, αλλά άκρως ουσιαστικές, ακριβώς όπως ουσιαστικές υπήρξαν και οι παρεμβάσεις τους σε κάθε πτυχή του θέματος. Αποδεικνύοντας ότι όταν ένας πολιτικός ακούει και αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί, επεξεργάζεται λύσεις και προχωράει σε τομές απαραίτητες για το συλλογικό συμφέρον. Η ισορροπία αναμεσά στο να θωρακιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και να μην δημιουργηθεί ανάχωμα στη σταθερή αναπτυξιακή προοπτική του πρωτογενή μας τομέα υπήρξε και παραμένει ένα εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό στοίχημα.
Η πρόσφατη εγκύκλιος, με την οποία δίνεται οριστική λύση στο θέμα του ιδιοκτησιακού για τις δασικές εκτάσεις κλείνει ένα κύκλο που για εμένα προσωπικά ξεκίνησε με την από 7/4/2017 κοινοβουλευτική μου παρέμβαση για το ζήτημα θέτοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που είχε στον πυρήνα του την υπευθυνότητα, την αλήθεια και την πλήρη αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο δίνουμε τη μάχη για τους δασικούς χάρτες. Με τη νέα εγκύκλιο καθίσταται σαφές πως στην Κρήτη το τεκμήριο της κυριότητας υπέρ του Δημοσίου δεν έχει καμία ισχύ. Συνεπώς το Δημόσιο προβάλει δικαιώματα κυριότητας μόνο βάσει τίτλου. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή του νόμου 4819 του 2021 ρυθμίζει για πρώτη φορά σημαντικά δασικά ζητήματα, θέτοντας μια τάξη μετά από πολλά χρόνια.
Δυστυχώς, το 2019 βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας σταματήσει την αντιμνημονιακή προσέγγιση δεσμεύεται έναντι των θεσμών για την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών έως το 2021. Δεσμεύεται με ένα νόμο και ένα άρθρο. Για το Ρέθυμνο ορίζουν μελετητές που λειτουργήσαν με απίστευτη προχειρότητα και προχωρούν στην χαρτογράφηση του 100% του νομού. Αποτυπώθηκε μια κατάσταση δραματική με πλήρη έλλειψη σωστής αποτύπωσης και αξιολόγησης και συνεκτίμησης διοικητικών υφισταμένων πράξεων παρόλο που ήταν συμβατική υποχρέωση των μελετητών που οι ίδιοι όρισαν, με διαδικασίες που εκείνοι επέλεξαν. Έσπευσαν να θεραπεύσουν τα προβλήματα με βιαστική και χωρίς δικλείδες νομοθέτηση, που η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική, τόσο για τη διάταξη του ν.4389/16 όσο και τις περίφημες «οικιστικές πυκνώσεις». Αποτέλεσμα: Περίπου 900.000 στρέμματα της ΠΕ Ρεθύμνου (πάνω από το 62%) να εμφανίζεται στο χάρτη ότι υπάγονται στη δασική νομοθεσία, ποσοστό δυσανάλογα υψηλό σε σύγκριση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Το τραγικότερο είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι, μόλις λίγους μήνες μετά, γυρνούσαν τα χωριά του Ρεθύμνου και εγκαλούσαν την Κυβέρνηση της ΝΔ για τους δασικούς χάρτες την ιδιά στιγμή που ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως περιβαλλοντικό έγκλημα κάθε προσπάθεια βελτίωσης του αδιεξόδου που οι ίδιοι δημιουργήσαν.
Επί της ουσίας, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανέκυψαν από τις προχειρότητες σχεδιασμού και τα κενά που μοιραία δημιούργησε η νομοθέτηση «στο πόδι» και τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων του Ρεθύμνου και της Κρήτης. Κινηθήκαμε άμεσα και αποφασιστικά, απορρίπτοντας προσεγγίσεις απόσυρσης που όχι μόνο δεν θα έλυναν το πρόβλημα αλλά θα ανέτρεπαν στην πράξη και το 35% του χάρτη το οποίο δεν είχε πρόβλημα. Μεταξύ άλλων:
- Προχωρήσαμε σε βελτιώσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση των υπερβολικών καθυστερήσεων στην εξέταση των αντιρρήσεων και ακολούθησαν αποφάσεις τροποποίησης ρυθμίσεων προκειμένου να μειωθούν οι αντιρρήσεις, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στις επιτροπές και τέλος να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο ο ρυθμός εξέτασης των υπόλοιπων αντιρρήσεων.
- Ακολούθησε η ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 η οποία προχώρησε σε φάση εφαρμογής με την εκ νέου θεσμοθέτηση συμμόρφωσης της διοίκησης με την απόφαση του ΣτΕ για το συγκεκριμένο νόμο.
- Θεσπίστηκε και ξεκίνησε η εφαρμογή διαφορετικής αντιμετώπισης για τα πρόδηλα σφάλματα, τα οποία αντιμετωπίζονται με οριζόντιο τρόπο, με εσωτερικές διαδικασίες της Διοίκησης, χωρίς κόστος για τους πολίτες.
- Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επίλυσης σε ότι αφορά τις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους μετά και τη σχετική έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
- Δόθηκε δυνατότητα αναγνώρισης ιδιοκτησίας σε εκτάσεις, αγροτών και κτηνοτρόφων με τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν συνταχθεί έως και την 1 Ιουλίου 2001, ακόμα κι αν έχουν μετεγγραφεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
- Διασφαλίστηκε η ομαλή καταβολή των ενισχύσεων και η αποσύνδεση τους από το υπό συζήτηση πλαίσιο.
- Προχώρησε η διαδικασία εσωτερικών διορθώσεων από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τα κατά τόπους δασαρχεία με την βοήθεια τεχνικών συμβούλων (αφορούν συνολικά 60 εκατ. στρέμματα και το 50% της έκτασης της χώρας).
- Υπογράφηκε η ΥΑ (ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/3.7.2020 (ΦΕΚ 2773/τ. Β`/8-7-2020) για τον «Καθορισμό των διοικητικών πράξεων, των λοιπών πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικών προδιαγραφών και της διαδικασίας για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών κατά το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 (ΦΕΚ 92/ τ. Α’ /7-5-2020) ως βάση υλοποίησης της επικυρωθείσας απόφασης του ΣτΕ.
- Ψηφίστηκε η εξαίρεση των δασωμένων αγρών με τη σχετική διάταξη να προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.
- Δώσαμε διαδοχικές παρατάσεις που έδωσαν χρόνο να ενημερωθούν οι πολίτες και να προετοιμαστούν κατά το δυνατόν οι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν.
Οι προαναφερθείσες βελτιώσεις, η όποια προσπάθεια επίλυσης, προήλθε αποκλειστικά από παρεμβάσεις που επεξεργάστηκε, ψήφισε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση όσα μέχρι σήμερα πετύχαμε όλοι μαζί, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω για την ουσιαστική συνεργασία την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δημάρχους της Π.Ε Ρεθύμνου και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων και των φορέων που συντονισμένα διεκδίκησαν λύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα αναδεικνύοντας την ουσιαστική σημασία της θεσμικής συνεργασίας.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια διεκδικώντας αυξημένο αριθμό επίτροπων για την επιτάχυνση και την διευκόλυνση της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων προκειμένου οι δασικοί χάρτες να ολοκληρωθούν και να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο εκφράζοντας τη συνταγματικά αποδεκτή και νομοτεχνικά κατοχυρωμένη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιστορική εξέλιξη του νησιού μας σε σχέση με την κατοχή και αξιοποίηση των γαιών. Ευχαριστώ και πάλι δημόσια τον κ. Σκρέκα που έκανε πράξη όλα όσα δεσμεύτηκε υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα αδικηθεί κανείς».