Σε ένα μήνα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο μελετητή για την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του μητροπολιτικού δήμου Ρεθύμνης. Ο διαγωνισμός έχει προχωρήσει, έχει κατακυρωθεί ο ανάδοχος και εκκρεμούν γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσουν οι σχετικές υπογραφές ανάθεσης του έργου.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μεταξύ των οποίων και αυτό του Δήμου Ρεθύμνης, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ και εντάσσονται στο Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου του Τοπικού Πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Ρεθύμνου ανέρχεται σε 1.372.461.90 (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά).
Αναλυτικά τα ποσά ανά μελέτες του ΤΠΣ του δήμου έχουν ως εξής:
Για Μελέτη Κατηγορίας (1) Χωροταξικές και Ρυθμιστικές Μελέτες: 284.344,62 ευρώ.
Για Μελέτη Κατηγορίας (2) Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές Μελέτες: 426.516,94 ευρώ.
Για Μελέτη Κατηγορίας (27) Περιβαλλοντικές Μελέτες: 58.401,00 ευρώ.
Για Μελέτη Κατηγορίας (20) Γεωλογικές Υδρογεωλογικές Και Γεωφυσικές Μελέτες Και Έρευνες: 197.556,94 ευρώ.
Για Μελέτη Κατηγορίας (13) Μελέτες Υδραυλικών Έργων: 92.513,83 ευρώ.
Για Μελέτη Κατηγορίας (16) Μελέτες Τοπογραφίας: 93.996,00 ευρώ.
Καθώς και: 172.999,40 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες και 46.133,17 ευρώ για την πρόσθετη καταβολή.
Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 36 μηνών, δηλαδή σε τρία χρόνια.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, καθώς θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, θα καταγραφούν τα αγροτικά δίκτυα, θα οριοθετηθούν τα ρέματα και θα χωροθετηθούν μεγάλης κλίμακας έργα και δραστηριότητας (σχολεία, νοσοκομείο, ΚΤΕΛ, λιμάνι κ.τλ.) καθορίζοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την οργάνωση του δήμου για την επόμενη 30ετία.
Μέχρι σήμερα υπάρχει το ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων, το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) του δήμου Ρεθύμνου, ενώ τα ΣΧΟΑΠ στις δημοτικές ενότητες Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου είναι ημιτελή.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου έχει επανειλημμένως μιλήσει για τη σημασία του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου και τις αναπτυξιακές προοπτικές του, καθώς εκτιμάται ότι με την υλοποίηση του έργου, θα μπει μια τάξη σε όλο τον δήμο και θα υπάρχει σαφής και ξεκάθαρος προσδιορισμός των χρήσεων γης, ενώ θα υποδειχτούν και οι χωροθετήσεις για μεγάλης κλίμακας έργα.
Όπως έχει επισημάνει πρόκειται για μια διαδικασία που θα καθορίσει όλες τις δραστηριότητες και τις χρήσεις γης, κάτι που θα επιτρέψει την αξιοποίηση και θα ανοίξει τον δρόμο για νέες και σημαντικές επενδύσεις.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι το ΤΠΣ αφορά πλέον συνολικά τον δήμο Ρεθύμνης, δηλαδή και τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες και όχι κάθε μια ξεχωριστά και για τον λόγο αυτό τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς, θα καθοριστούν χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο.
Ο Στέλιος Ξεζωνάκης, ειδικός συνεργάτης του δήμου για πολεοδομικά θέματα επεσήμανε πως η ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Ρεθύμνου θα αποτελέσει ένα καθοριστικό εργαλείο για την συνολική ανάπτυξη του τόπου, αφού δεν αφορά μόνο το δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό δίδοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν που και τι μπορούν να χτίσουν ή να επενδύσουν. Ειδικότερα, ανέφερε: «Από την πληροφόρηση που έχω ο μελέτης θα υπογράψει και θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Η πρώτη φάση του έργου (της μελέτης), που διαρκεί ένα έτος, αφορά επί της ουσίας στη συγκέντρωση των δεδομένων από την πλευρά του μελετητή και εκεί και ο δήμος θα βοηθήσει. Στη δεύτερη φάση (μετά από ένα – ενάμιση χρόνο), που θα γίνεται η κατάρτιση των προτάσεων, ο δήμος θα πρέπει να είναι έτοιμος για να καταθέσει τις προτάσεις του, που θα είναι βέβαια γνωμοδοτικές. Να θυμίσω ότι στον δήμο Ρεθύμνου υπήρχε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στη Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνου και στη Δημοτική Ενότητα Λαππαίων, τα οποία θα επικαιροποιηθούν και θα τροποποιηθούν όπου χρειαστεί, ενώ στην Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά θα γίνουν νέα σχέδια. Αυτό (το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο) είναι ένα πλάνο που θα συνοδεύει την ανάπτυξη του τόπου για τα επόμενα τουλάχιστον τριάντα χρόνια, καθώς θα έχουμε στα χέρια μας ένα σχέδιο που θα καθορίζει τις χρήσεις γης. Θα μας υποδεικνύει τι δραστηριότητα μπορούμε να κάνουμε και πού. Ταυτόχρονα το σχέδιο μπορεί σε συγκεκριμένες περιοχές να απαγορεύει συγκεκριμένες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα υποδεικνύει που μπορούν να χωροθετηθούν δραστηριότητες όπως είναι οι υποδομές απορριμμάτων, τα νεκροταφεία κτλ. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα εργαλείο ανάπτυξης, καθώς αυτό δεν αφορά μόνο έργα δημόσιου χαρακτήρα, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, γιατί κάποιες περιοχές μπορεί για παράδειγμα να αποκλειστούν από τουριστική δραστηριότητα ή σε κάποιες άλλες να επιτρέπεται μόνο κτηνοτροφική και γεωργική εκμετάλλευση. Μέσα από αυτό το εργαλείο κάθε ιδιώτης θα ξέρει που θα μπορεί να πάει να αγοράσει και να επενδύσει για να κάνει αυτό που θέλει».
Παράταση έως το τέλος του μήνα για την επέκταση του σχεδίου πόλης
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του σχεδίου πόλεως που αφορά στις περιοχές των Περιβολίων και της Καλλιθέας έχει δοθεί παράταση έως το τέλος του μήνα.
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 600 χιλ. ευρώ. Αφορά συνολικά μια έκταση 400 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 200 περίπου στρέμματα είναι νότια της πολεοδομικής ενότητας των Περιβολίων, ενώ τα υπόλοιπα 200 νότια της Πολεοδομικής Ενότητας της Καλλιθέας.
Το σύνολο των παραπάνω εκτάσεων είναι εκτός δασικών περιοχών.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μελέτης είναι 17 μήνες χωρίς τους χρόνους εγκρίσεων των επί μέρους σταδίων.