Κριτική στον απολογισμό έργου του δήμου Αμαρίου για το έτος 2022, όπως αυτή έγινε από τον δήμαρχο Παντελή Μουρτζανό, κάνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κωστής Κουτελιδάκης επισημαίνοντας ότι «ο Τόπος βαδίζει στην πεπατημένη της σημερινής πολιτικής του Δήμου, θα παραδέρνει στην κρίση του με άσχημα και τραγικά αποτελέσματα για την προοπτική και το μέλλον του».
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουτελιδάκης τονίζει:
«Με αφορμή τον απολογισμό του Δημάρχου Αμαρίου για το απερχόμενο έτος και τους ισχυρισμούς του ότι υπήρξε μια «ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά», ότι «έχει βελτιωθεί το σύνολο των υποδομών του Δήμου» και ότι «σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν στα μεγάλα εμβληματικά έργα» έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω.
Όλοι οι Δήμοι της Χώρας επιτυγχάνουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής τους, αυτός άλλωστε είναι ο βασικός ρόλος και η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο Αμάρι δυστυχώς απουσιάζουν τα δημοτικά έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Τα τσιμέντα σε αγροτικούς δρόμους, τα πετρόκτιστα τοιχία (και όχι πάντα σε δημόσιους χώρους!), οι απευθείας αναθέσεις αχρείαστων Μελετών (Διάθεσης Λυμάτων των Οικισμών που δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν ποτέ τα αντίστοιχα έργα κ.λ.π.) και κάποιες συντηρήσεις και αποκαταστάσεις υποδομών, είναι οι κατ’ εξοχήν δημοτικές παρεμβάσεις.
Για τα εμβληματικά έργα ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι είναι διασφαλισμένα και συγκεκριμένα είπε.
«Παράλληλα, σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν και στα μεγάλα και εμβληματικά έργα του τόπου μας. Σε ό,τι αφορά το φράγμα του Πλατύ ποταμού, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των μελετών κόστους – οφέλους από τα ελεγκτικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση, ενώ ολοκληρώθηκε και η αναγνωριστική μελέτη για τις δύο λιμνοδεξαμενές στην ευρύτερη περιοχή του Γερακαρίου και αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει η δημοπράτηση της οριστικής μελέτης. Το δρόμο υλοποίησης έχει πάρει, μετά την απόφαση του ΣτΕ και το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στο φράγμα Ποταμών. Σε ό,τι αφορά την Σχολή Ασωμάτων, ανατέθηκαν οι μελέτες για τις κτηριακές υποδομές. Τέλος, δημοπρατήθηκε το ένα από τα τρία μέρη του αμαριώτικου δρόμου και αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και να ξεκινήσει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου».
Ωστόσο:
– Για την αξιοποίηση των νερών της Περιοχής απερίσκεπτα η Δημοτική Αρχή κατήργησε το Φράγμα «Ελενών – Γερακαρίου» χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε καν τη χρηματοδότηση για τις οριστικές μελέτες των Λιμνοδεξαμενών, που υποτίθεται θα κατασκευαστούν και έτσι ελλοχεύει ο άμεσος κίνδυνος με την δημοπράτηση του μεγάλου Φράγματος του ΠΛΑΤΥ τα νερά της Περιοχής μας να μεταφερθούν οριστικά στην Μεσσαρά.
– Για την υλοποίηση του υβριδικού έργου του Φράγματος των Ποταμών, ο Δήμαρχος αυθαίρετα υπερφαλαγγίζοντας τους αρμόδιους φορείς (Ο.Α.Κ., Υπουργείο, Ανάδοχο) εξαγγέλλει την έναρξη της υλοποίησή του πράγμα που δεν ισχύει. Σε αυτό που η Δημοτική Αρχή έχει αρμοδιότητα και όφειλε να έχει προβεί είναι η Τουριστική αξιοποίηση του Φράγματος για την οποία αδιαφορεί.
– Για τη Σχολή Ασωμάτων αυτό και αν δεν αποτελεί ανέκδοτο, κάθε τόσο από το 2012 ακούμε βαρύγδουπες δηλώσεις ότι «σώνεται» το Αμάρι από μια κτηνοτροφική μονάδα που σχεδιάζεται να γίνει, αλλά μετά από μια δεκαετία ούτε Μελέτες δεν έχουν εκπονηθεί.
– Για δε τον «Αμαριώτικο Δρόμο» ούτε ένα (1) χιλιόμετρο δεν κατασκευάστηκε εδώ και δώδεκα (12) χρόνια, αλλά και ούτε προγραμματίζεται κανένα τμήμα του στα όρια του Δήμου, την ώρα που δεκάδες χιλιόμετρα σύγχρονων δρόμων βλέπουμε να παραδίδονται στους όμορους Δήμους.
– Όσο για το Εργοστάσιο Απορριμμάτων τα αντισταθμιστικά «οφέλη» για το Αμάρι θα είναι η συρρίκνωση λειτουργικά και οικονομικά της Δημοτικής Εταιρείας του Δήμου(Αμάρι ΜΑΕ Α.Ε) και η επιβολή τσουχτερού τέλους Ταφής Απορριμμάτων στους Δημότες, γεγονός που ο Δήμαρχος με διάφορες αλχημείες προσπαθεί να αποκρύψει.
Κάνει μεγάλη εντύπωση η ευκολία που ο Δήμαρχος με ανακρίβειες προσπαθεί να εξωραΐσει την ζοφερή κατάσταση που βιώνει σήμερα το Αμάρι, που καθημερινά φθίνει και απαξιώνεται.
Αυτό δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση αιρετού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να υπηρετεί τα συμφέροντα της Περιοχής, απαιτεί από τους φορείς και τους εκπροσώπους της, Αλήθεια, Όραμα, Δημοκρατική λειτουργία και Διαφάνεια.
Και όσο ο Τόπος βαδίζει στην πεπατημένη της σημερινής πολιτικής του Δήμου, θα παραδέρνει στην κρίση του με άσχημα και τραγικά αποτελέσματα για την προοπτική και το μέλλον του».