Το υπουργείο Υγείας, παρότι έχουν περάσει δυο χρόνια από την πρόταση που κατατέθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ότι προτίθεται και με απόφαση συγκλήτου να παραχωρήσει έκταση στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου για ανέγερση νέου νοσοκομείου, εν τούτοις δεν έχει λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα, όπως ανάφερε χθες μιλώντας στην τηλεόραση «Creta» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, που τοποθετήθηκε επί του πρωτοσέλιδου των «Ρ.Ν.» του Σαββάτου με τίτλο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο – Η μόνη ρεαλιστική λύση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Ειδικότερα, ο κ. Κοντάκης, ξεκαθάρισε πως η βούληση του Πανεπιστημίου υπάρχει, ωστόσο το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, ανέφερε: «Από τότε που εστάλη η επιστολή στις αρμόδιες αρχές της πολιτείας (τον Μάιο του 2021) το Πανεπιστήμιο δεν έλαβε καμιά απάντηση. Ποτέ. Είναι αντιληπτό και να ξέρετε, ότι το Πανεπιστήμιο είχε και έχει τη διάθεση. Αλλά δεν γίνεται να το τραβήξει μόνο του. Δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο μόνο του να κτίσει ένα νοσοκομείο. Θα πρέπει να είναι στους προγραμματισμούς και στη βούληση της πολιτείας να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο αίτημα που χρειάζεται πραγματικά στη ρεθεμνιώτικη κοινωνία. Πιστεύω ότι σε μια πόλη που είναι τουριστική, που αναπτύσσεται διαρκώς, που είναι η έδρα του Πανεπιστημίου της Κρήτης ένα σύγχρονο νοσοκομείο της πόλης, που θα είναι διασυνδεμένο με το αντίστοιχο του Ηρακλείου, θα ήταν καλό για την κοινωνία της Κρήτης γενικότερα. Είναι στα χέρια της πολιτείας να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Αν υπάρχει βούληση από την πολιτεία αυτό είναι υλοποιήσιμο».
Υπενθυμίζουμε ότι, περί τα μέσα Μαΐου του 2021 και εφόσον ένα μήνα νωρίτερα είχε προηγηθεί δημόσια συζήτηση για το θέμα με πρωτοβουλία των «Ρ.Ν.», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Κοντάκης με επιστολή του προς τον τότε υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, τον ενημερώνει για την πρόθεση της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου να παραχωρήσει έκταση στου Γάλλου για δημιουργία νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο διερμηνεύοντας την επιθυμία αλλά και την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας, όπως έχει εκφραστεί δια των θεσμικών της φορέων, να αποκτήσει ο νομός ένα νέο σύγχρονο δημόσιο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, που θα καλύπτει τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες. Προστίθεται, επίσης, προς τον υπουργό Υγείας, η πρόταση για διασύνδεση του νέου νοσοκομείου με την Ιατρική Σχολή και η δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών.
Στις 20 Μαΐου 2021, το θέμα της παραχώρησης έκτασης στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου για ανέγερση νέου νοσοκομείου συζητείται στην Σύγκλητο και η ομόφωνη απόφαση γίνεται γνωστή με την εξής ανακοίνωση:
«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποκρίνεται θετικά στο πάγιο αίτημα και στη ζωτική ανάγκη της κοινωνίας του Ρεθύμνου να ανεγερθεί και να λειτουργήσει στην πόλη ένα νέο νοσοκομείο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στο πλαίσιο της σύνδεσής του με την κοινωνία, αλλά και ενθυμούμενο πάντα τη γενναιοδωρία των Ρεθύμνιων πολιτών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει τις απαιτούμενες εκτάσεις γης για την ανοικοδόμηση του νοσοκομείου, καθώς και να το εντάξει (μερικώς) στις λειτουργίες της Ιατρικής Σχολής, με τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών».
Η απόφαση του Πανεπιστημίου, αναμφίβολα είναι σημαντική και λύνει το μεγάλο πρόβλημα αναζήτησης οικοπεδικής έκτασης. Το Πανεπιστήμιο δίνει τη λύση εξασφαλίζοντας επαρκή και κατάλληλο χώρο για την ανέγερση νοσοκομείου. Από κει και ύστερα, χρειάζονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή του. Κι αυτά είναι ευθύνη και χρέος της κεντρικής πολιτείας να τα εξασφαλίσει. Είναι υποχρέωση κυβερνητική, υποχρέωση του υπουργείου Υγείας να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση του έργου, όπως σωστά αναφέρει και ο κ. Κοντάκης. Φυσικά είναι υποχρέωση και των τοπικών θεσμικών φορέων, να υπενθυμίζουν προς την κυβέρνηση τη αναγκαιότητα ανέγερσης νέου νοσοκομείου.
Όπως εξήγησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, το αίτημα για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο έχει την στήριξη των τοπικών αρχών, οι οποίες, όπως επεσήμανε, έχουν δείξει για το θέμα αυτό απόλυτη ομοθυμία, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό που απαιτείται είναι η στήριξη του εγχειρήματος από την ίδια την κυβέρνηση: «η πρόταση είναι οραματική και εύχομαι να βρει ευήκοα ώτα. Είμαι σίγουρος ότι οι θεσμικοί, οι παράγοντες του Ρεθύμνου, τόσο ο δήμος όσο η περιφέρεια, οι τοπικοί βουλευτές έχουν εκφράσει εμπράκτως την προθυμία τους να υποστηρίξουν αυτή την κίνηση. Υπάρχει μια ομοθυμία στο αίτημα αυτό. Ο κ. Κοντάκης συνεχάρη για ακόμη μια φορά τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» για την προβολή του άρθρου, που αφορά την ίδρυση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο -το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «προσυπογράφει απολύτως». «Μόνο που το επαναφέρετε στο προσκήνιο, είναι αρκετό, οι πολιτικές δυνάμεις που ορίζουν τι πρόκειται να γίνει, γιατί οι θεσμικοί παράγοντες του Ρεθύμνου, έχουν εκφράσει την προθυμία τους, να στηρίξουν αυτή την κίνηση. Τώρα θα πρέπει και η πολιτεία, να δώσει μια προτεραιότητα στο θέμα» και συμπλήρωσε ότι «Τη διετία που είμαστε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, ειδικά στο Ρέθυμνο υπάρχει μια εξαιρετική ομοθυμία των θεσμικών παραγόντων, όταν πρόκειται για θέμα που αφορά το κοινό καλό. Το ίδιο πιστεύω συμβαίνει και στο Ηράκλειο. Στο Ρέθυμνο όμως υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία. Δεν το κρύβω ότι (στο Ρέθυμνο) το βλέπουν το Πανεπιστήμιο με ένα διαφορετικό μάτι. Το έχουν μεγαλύτερο καμάρι… Θεωρώ ότι είναι πολύ βαρύ να το «φορτώσουμε» (το θέμα αυτό) σε δυο πολιτικούς (τους βουλευτές του νομού). Χρειάζεται η κυβέρνηση ολόκληρη να σταθεί και να στηρίξει το εγχείρημα».
Υπενθυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου τον Ιουλίου του 2022, είχε ερωτηθεί σχετικά με το θέμα της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στο νομό, απαντώντας αόριστα ότι το υπουργείο θα εξετάσει το αίτημα και θα ακολουθήσουν όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, ανακοινώσεις. «Το υπουργείο Υγείας κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό στον χάρτη της υγείας. Ήδη όπου έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και έκρινε ότι πρέπει να γίνει ένα νέο Νοσοκομείο όπως στην Κω, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό. Θεωρούμε ότι αντίστοιχα ολοκληρώνοντας το χάρτη υγείας που θα αφορά την Κρήτη θα είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να πούμε τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν. Θέλουμε να είμαστε μεθοδικοί, να μην λέμε μόνο εξαγγελίες όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ότι υπάρχει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και υπάρχει μια καλή συνεργασία και ωριμάζουν οι συνθήκες, μας κάνουν οπωσδήποτε να είμαστε πιο θετικοί σε παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Αλλά όταν έχουμε να πούμε κάτι θα το ανακοινώσουμε κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα», είχε απαντήσει χαρακτηριστικά σε ερώτηση των «Ρ.Ν.» ο κ. Πλεύρης τον περασμένο Ιούλιο.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης κατέληξε λέγοντας ότι με ένα σωστό σχεδιασμό θα μπορούσε το νέο νοσοκομείο του Ρεθύμνου να διασυνδεθεί με κλινικές του ΠΑΓΝΗ και να παρέχει αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και στους επισκέπτες του: «Όταν γίνει ένας σχεδιασμός, ο οποίος είναι σωστός -ας μη φανταζόμαστε ότι χρειάζεται ένα νοσοκομείο 700 κλινών στο Ρέθυμνο- είναι προφανές ότι με ένα σωστό σχεδιασμό μπορεί να υπάρχει και αλληλοσυμπλήρωση στις λειτουργίες (με το ΠΑΓΝΗ) και καλύτερος συντονισμός και όλα αυτά επ’ ωφέλεια του αρρώστου, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Είμαστε μια περιοχή που αναπτύσσεται. Η Κρήτη ετοιμάζεται να δεχτεί ένα νέο αεροδρόμιο, ο ΒΟΑΚ, είναι στα σκαριά να γίνει, η Κρήτη είναι ένα μέρος που θα αναπτυχτεί περισσότερο. Αν υπάρχει σωστός σχεδιασμός τα πάντα μπορούν να γίνουν όπως πρέπει».
Ανοίγουν οι προσφορές του διαγωνισμού ΣΔΙΤ στις 15 Φεβρουαρίου
Εν τω μεταξύ, στις 15 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν οι προσφορές του μεγάλου διαγωνισμού του έργου ΣΔΙΤ, όπως αποφάσισε χθες το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στην τηλεόραση «Creta», «Σε λιγότερο από ένα μήνα θα πρέπει να καταθέσουν οι εταιρίες που ενδιαφέρονται την πρότασή τους για αυτό το μεγάλο έργο. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί ανάδοχος και το έργο θα προχωρήσει. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από τη στιγμή που θα έχουμε οριστικό ανάδοχο απαιτούνται τρία χρόνια εργασιών, ενώ ο ανάδοχος για 27 χρόνια θα διαχειρίζεται τις νέες εγκαταστάσεις. Είναι πράγματι ένα πρωτοφανές μεγάλο έργο για την Κρήτη και για τη χώρα» είπε.
Σημειώνεται ότι το έργο διακηρύχτηκε τον Νοέμβριο του 2020. Αρχικά κατατέθηκε ενδιαφέρον από επτά εταιρίες. Στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού προχώρησαν οι πέντε. Ειδικότερα, για το έργο του πανεπιστημίου Κρήτης, έχουν προεπιλεγεί οι παρακάτω εταιρίες: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ.
Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα επόμενα 27 χρόνια. Για το έργο των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης, είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων, για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα, καθώς και την ανέγερση ενός αμφιθεάτρου στου Γάλλου.
Όπως αναφέρεται στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης, το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Κρήτης.
Σε σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ αναφέρονται ότι: «Το έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν είναι ανταποδοτικό αλλά κοινωφελές. Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα εξοφλείται με ρήτρα διαθεσιμότητας από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα παρέχει υπηρεσίες (συντήρηση, καθαριότητα, φύλαξη, ασφάλιση) χωρίς να έχει καμία οικονομική δοσοληψία με τους χρήστες των χώρων. Όλα τα έσοδα της επένδυσης περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο θα καλύπτει τις δαπάνες διαχείρισης, ενέργειας και ύδρευσης.
Η κεντρική ιδέα του κτηριολογικού προγράμματος είναι πως δεν κατασκευάζουμε υποδομές φιλοξενίας με την στενή έννοια, αλλά οικιστικούς ιστούς προσαρμοσμένους στις ανάγκες νέων ανθρώπων, όπου δίπλα στις υποδομές φιλοξενίας μπορούν να αναπτυχθούν εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής.
Συνοπτικά, στην πρόσκληση υποβολής δεσμευτικής προσφοράς προβλέπεται η κατασκευή:
α. Στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου: 1.810 κατοικίες δυναμικότητας 2.710 κλινών βορείως της Φιλοσοφικής σχολής (1650 κατοικίες των 20.5 τ.μ. (30 ΑΜΕΑ), 130 των 43 τ.μ. και 30 των 90 τ.μ.), δεύτερη είσοδος βορείως της Πανεπιστημιούπολης, οδοποιίες και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, δεύτερο εστιατόριο, play room, υπαίθρια γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, μπάσκετ και τένις, παιδική χαρά, χώροι διοίκησης, αποθηκευτικοί χώροι κ.τλ., συνολικής δομημένης επιφάνειας 65.099 τ.μ.
β. Στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου: 1.026 κατοικίες δυναμικότητας 2.136 κλινών σε χώρο νοτίως του Γυμναστηρίου (743 κατοικίες των 20.5 τ.μ. (23 ΑΜΕΑ), 250 των 43 τ.μ. και 30 των 90 τ.μ.), δεύτερος Βιολογικός Σταθμός, νέο Κέντρο Δεδομένων, με συνοδές υποδομές όπως παραπάνω, συνολικής δομημένης επιφάνειας 40.555 τ.μ.
γ. Στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου Νέο Μεγάλο Αμφιθέατρο (ΝεΜΑ) δυτικά της Φιλοσοφικής σχολής, ένα συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο δυναμικότητας 800 θέσεων, δομημένης επιφάνειας 5.639 τ.μ. με όλες τις σύγχρονες υποδομές (χώρος στάθμευσης 200 θέσεων + 400 δίκυκλα, στούντιο ηχογράφησης, μεταφραστικοί θάλαμοι, αίθουσα πρόβας, αίθουσα διδασκαλίας, καμαρίνια, εστιατόριο κ.τλ.)
Έτσι το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθίσταται το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που ολοκληρώνει έργο με τη μορφή της κοινωφελούς Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, και που θα αποκτήσει και θα διαχειρίζεται Πανεπιστημιουπόλεις κατά τα διεθνή πρότυπα. Οι υποδομές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν ευεργετικά όλους τους τομείς της ακαδημαϊκής μας δραστηριότητας. Οι δικαιούχοι και οι όροι χρήσης θα καθοριστούν μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης δύναται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ολοκλήρωση της κατασκευής ορίζεται σε τρία έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Η περίοδος παροχής υπηρεσιών από τον ΙΦΣ ορίζεται σε είκοσι επτά έτη.