Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του, έχει ξεκινήσει ήδη για την τρέχουσα σχολική περίοδο την νέα σειρά μαθημάτων Α’ βοηθειών, στους μαθητές της Α΄ τάξης των Λυκείων του δήμου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να εκπαιδευθούν οι μαθητές των τάξεων αυτών, στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ( ΚΑΡΠΑ) και στην χρήση αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή ( ΑΕΑ ) για την αντιμετώπιση του Αιφνιδίου Θανάτου (ΑΘ). Τα εκπαιδευτικά μαθήματα γίνονται από ομάδα εθελοντών γιατρών του Συλλόγου σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς.
Όπως τονίζει ο Ιατρικος Σύλλογος:Η προοπτική να εκπαιδεύεται κάθε χρόνο μια γενιά μαθητών/ αυριανών πολιτών στην ΚΑΡΠΑ και στην χρήση ΑΕΑ , όπως και στην αντιμετώπιση άλλων επειγόντων για την ζωή καταστάσεων θα βοηθήσει την χώρα μας να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης που είναι ιδιαίτερα χαμηλά συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα αυτό.
Ο Αιφνίδιος Θάνατος δυστυχώς δεν είναι σπάνιος, μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και σε κάθε χώρο, δημόσιο ή ιδιωτικό.
Η πρόληψη του Αιφνίδιου Καρδιακού θανάτου αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις των σύγχρονων συστημάτων δημόσιας υγείας.
Η σωστή ΚΑΡΠΑ και η Απινίδωση μετά την καρδιακή ανακοπή μπορεί να επανεκκινήσει άμεσα την καρδιά και να σώσει τη ζωή του ασθενούς.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης , εάν εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι (π.χ. σε αεροδρόμια ,γυμναστήρια, ξενοδοχεία και αλλού) κα εάν τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές (Ε.Α.Α.) σε στρατηγικά σημεία, το 50% των θανάτων από καρδιακή ανακοπή μπορούν να αποφευχθούν !
Ο Ι.Σ.Ρ. είχε ξεκινήσει και ολοκληρώσει επιτυχώς ανάλογη δραστηριότητα,κατά την σχολική περίοδο 2019-2020 , σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου και το ΕΚΑΒ, η οποία όμως,δεν συνεχίστηκε λόγο της πανδημίας
Την περίοδο 2012- 2013 ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει από γιατρούς του Ι.Σ.Ρ. και της ΜΕΘ με στόχο την εκπαίδευση του προσωπικού των δυο κυριότερων χώρων άθλησης, του γηπέδου στον Γάλλο και του κλειστού Μελίνα Μερκούρη, στην αντιμετώπιση περιστατικού ανακοπής με ΚΑΡΠΑ και χρήση αυτόματου απινιδωτή (ΑΕΑ).
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου σημειώνει ότι: «Το έτος 2023 έχει κηρυχθεί από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) σε έτος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για τον ΑΘ γνωρίζοντας πόσο σημαντική αξία έχει να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία στις πρώτες βοήθειες και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.
Από το 2021 ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει ζητήσει από την πολιτεία(υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού & Αθλητισμού) την άμεση τοποθέτηση απινιδωτών ( ΑΕΑ ) σε όλους τους αθλητικούς χώρους και τα σχολεία .
Προτείνει επίσης την καθιέρωση μαθήματος Αγωγής Υγείας στα σχολεία τις πρώτες βοήθειες, την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και την εκπαίδευση στη χρήση των ΑΕΑ.
Ο ΠΙΣ ζητά ακόμα να γίνεται κάθε χρόνο αξιολόγηση όλων των αθλουμένων με καρδιολογικές εξετάσεις και κατά τη διεξαγωγή οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας και αγώνα, σε οποιοδήποτε επίπεδο, να υπάρχει ΑΕΑ.
Να γίνεται εκπαίδευση και ετήσια επανεκπαίδευση στην βασική ΚΑΡΠΑ και τη χρήση των ΑΕΑ όλων των αθλουμένων-μελών αθλητικών συλλόγων, όλων των αθλημάτων.
Ο ΠΙΣ επαναφέρει, τέλος, την πρότασή του προς το Υπουργείο Παιδείας για την προσφορά βοήθειας από τους Ιατρικούς Συλλόγους προς την εκπαιδευτική κοινότητα σε θέματα Αγωγής Υγείας
Ο Ι.Σ.Ρ. συμφωνώντας απόλυτα με τις θέσεις και τις προτάσεις των δυο επιστημονικών φορέων, συνεχίζει στην οργάνωση και πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών μαθημάτων στην μαθητική κοινότητα».