Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης με τη συνυπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη, Σταύρου Αραχωβίτη και 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την ταχεία εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών στην Μεσόγειο, με σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Σ. Βαρδάκη: «Είναι η τέταρτη κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, αλλά δυστυχώς το αρμόδιο υπουργείο συνεχίζει να αγνοεί το τεράστιο πρόβλημα, που οδηγεί τους αλιείς σε εξαθλίωση.
Συγκεκριμένα, η ταχεία εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών στην Μεσόγειο, απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου των αλιέων και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Είδη ψαριών, όπως ο λαγοκέφαλος, που έχουν περάσει στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ, διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, στις οποίες οι πληθυσμοί καταγράφουν ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Η αλίευση του τοξικού ψαριού, σύμφωνα με μαρτυρίες αλιέων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολύ συχνή είναι και η αλίευσή του από πολίτες, που εξασκούν το ψάρεμα ως χόμπι (καλάμι ψαρέματος/ ψαροντούφεκο).
Στην περίπτωση των επαγγελματιών αλιέων υπάρχουν και εκτεταμένες ζημιές τόσο στα αλιεύματα, όσο και στα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα στη Χερσόνησο Ηρακλείου, όπου αλιέας έπαθε ολική καταστροφή, σε δίχτυα και εξοπλισμό, από 500 κιλά λαγοκέφαλων που πιάστηκαν σε αυτά.
Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το θέμα, τον Ιούνιο του 2020, τον Ιούνιο του 2021, τον Μάρτιο του 2022 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αν και υπήρξαν κάποιες απαντήσεις και προτάσεις, η εξάπλωση των ειδών, όχι μόνο δεν έχει ελεγχθεί, αντίθετα οι πληθυσμοί τους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ τα περιστατικά που αναφέρονται είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.
Εφόσον μέχρι τώρα απέτυχε ο περιορισμός των πληθυσμών των ειδών αυτών και πλήττεται σοβαρά η αλιεία στην περιοχή της Μεσογείου, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και εάν προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις της ερευνητικής κοινότητας για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας, επιδοτώντας τους επαγγελματίες αλιείς».