Νέες αναπτυξιακές προοπτικές για το μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου ανοίγει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο θα εκπονηθεί σε ορίζοντα τριετίας με βασικό στόχο τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων και τον καθορισμό χρήσεων γης, ώστε κάθε ένας να ξέρει σε κάθε περιοχή τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, καθώς και ποιες είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης κάθε έκτασης. Ειδικότερα, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, καθώς με αυτά θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, θα καταγραφούν τα αγροτικά δίκτυα, θα οριοθετηθούν τα ρέματα και θα χωροθετηθούν μεγάλης κλίμακας έργα και δραστηριότητας (σχολεία, νοσοκομείο, ΚΤΕΛ, λιμάνι κ.τλ.) καθορίζοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την οργάνωση του δήμου για την επόμενη 30ετία.
Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά το σχέδιο θα αφορά ενιαία όλο τον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου.
Χθες στο δημαρχείο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους μελετητές από τη Θεσσαλονίκη όπου ανέλαβαν να εκπονήσουν το σχέδιο του Ρεθύμνου. Στη συνάντηση παραβρεθήκαν εκτός του δημάρχου Γ. Μαρινάκη, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θ. Νίνος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σπύρος Καλησπεράκης και μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του συλλόγου Αρχιτεκτόνων, εκπρόσωπο του Δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου, η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού συλλόγου Αναστασία Δρανδάκη, ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων και ο συνεργάτης του δήμου σε πολεοδομικά θέματα Στέλιος Ξεζωνάκης.
Οι φορείς έθεσαν τα πρώτα δεδομένα της περιοχής στους μελετητές με βασικό στόχο να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης συνεργασία με όλους τους φορείς, ώστε το σχέδιο που θα εκπονηθεί και το οποίο θα έχει αναπτυξιακές προοπτικές 30ετίας να είναι άρτιο και αποτελεσματικό.
Σημειώνεται ότι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια μεταξύ των οποίων και αυτό του δήμου Ρεθύμνης, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ και εντάσσονται στο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός του έργου του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Ρεθύμνου ανέρχεται σε 1.372.461.90 (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά).
Αναλυτικά τα ποσά ανά μελέτες του ΤΠΣ του δήμου έχουν ως εξής:
– Για μελέτη κατηγορίας (1) χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες: 284.344,62 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (2) πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες: 426.516,94 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (27) περιβαλλοντικές μελέτες: 58.401,00 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (20) γεωλογικές υδρογεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και έρευνες: 197.556,94 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (13) μελέτες υδραυλικών έργων: 92.513,83 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (16) μελέτες τοπογραφίας: 93.996,00 ευρώ.
Καθώς και: 172.999,40 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες και 46.133,17 ευρώ για την πρόσθετη καταβολή.
Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 36 μηνών, δηλαδή σε τρία χρόνια.
Μέχρι σήμερα υπάρχει το ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων, το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) του δήμου Ρεθύμνου, ενώ τα ΣΧΟΑΠ στις δημοτικές ενότητες Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου είναι ημιτελή.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι το ΤΠΣ αφορά πλέον συνολικά τον δήμο Ρεθύμνης, δηλαδή και τις τέσσερις δημοτικές ενότητες και όχι κάθε μια ξεχωριστά και για τον λόγο αυτό τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς, θα καθοριστούν χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο.
Τέθηκαν οι βάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική του δήμου
Για μια γόνιμη πρώτη συνάντηση στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν οι βάσεις για το αναπτυξιακό όραμα του δήμου Ρεθύμνου, έκανε λόγο μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης.
«Έγινε μια πολύ παραγωγική κουβέντα, κράτησε περίπου τρεις ώρες. Εξήγησαν οι άνθρωποι πιο είναι το σχέδιο. Ακούστηκε και η αγωνία, κυρίως των προέδρων, σχετικά με τους οικισμούς, με τους δρόμους. Μπήκαν και τα αναπτυξιακά οράματα που πρέπει μέσα από αυτό το πολεοδομικό σχέδιο να τακτοποιηθούν, όπως είναι για παράδειγμα οι κάποιες συγκεκριμένες χρήσεις που πρέπει να υπάρχουν οριοθετημένες, όπως είναι το νοσοκομείο, όπως είναι ένας σταθμός δημόσιας συγκοινωνίας, νεκροταφεία κ.λπ. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή κουβέντα. Αυτό έγινε σε πρώιμο στάδιο. Προφανώς θα γίνουν και άλλες επαφές. Άλλωστε το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπει πολύ σοβαρή διαβούλευση. Η άποψη μας (του δήμου), είναι μόνο γνώμη, καθώς κυρίαρχο όργανο είναι η πολιτεία, το υπουργείο που εποπτεύει όλη τη διαδικασία, που θα προωθήσει και το τελικό προεδρικό διάγγελμα» ανέφερε ο δήμαρχος σημειώνοντας τη σημασία του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου: «Είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το έλλειμμα είναι τραγικό. Το βρίσκουμε μπροστά μας συνεχώς. Το συναντάμε στις οριοθετήσεις των οικισμών, των ρευμάτων, στις κυρώσεις των δρόμων, στη χρήση γης, στις αδειοδοτήσεις. Όταν τα πράγματα είναι προσδιορισμένα δεν χρειάζεται να γίνουν μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ακόμα και οι πολεοδομήσεις των οικισμών όταν οι περιοχές προς πολεοδόμηση είναι οριοθετημένες, είναι πολύ απλή η διαδικασία που κρατάει λίγους μήνες, σε αντίθεση με το παρελθόν που ήθελε αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο».
Κρίσιμη η διαβούλευση με την κοινωνία
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΕ του ΤΕΕ Ρεθύμνου Σπύρος Καλησπεράκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαβούλευση και μιλώντας στα «Ρ.Ν.» μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η σωστή εκπόνηση αυτού του ΤΠΣ (Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου), σε ένα μεγάλο της κομμάτι αφορά και την τοπική κοινωνία. Το τι θέλει να κάνει και πως θέλει να το κάνει. Από πολύ νωρίς θέλαμε να υπάρχει αυτή η επικοινωνία, η επαφή και η αλληλεπίδραση. Εμείς σαν ΤΕΕ, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, δώσαμε έμφαση ακριβώς σε αυτήν την επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει για μεταφερθούν οι σκέψεις για το πως πρέπει να αναπτυχθεί ο δήμος, γιατί αυτή η μελέτη περιλαμβάνει όλο τον καλλικρατικό δήμο, από το Αρκάδι μέχρι την Επισκοπή.
Επίσης, δόθηκαν εξηγήσεις από τους μελετητές για το πως λειτουργεί τεχνικά το ΤΠΣ, τι και ποια προβλήματα επιλύει, όπως και τι δεν μπορεί να επιλύσει. Το να προχωράμε με τον σωστό τρόπο είναι κρίσιμο, γιατί αλλιώς βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας προβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι είχε γίνει ο καλλικρατικός δήμος ενώ ποτέ ξανά δεν είχε γίνει χωρικός σχεδιασμός για το σύνολο του δήμου. Μέχρι τώρα τα σχέδια ήταν για τον δήμο Ρεθύμνου, για τον δήμο Αρκαδίου Φωκά Λάππα. Πρώτη φορά, λοιπόν, θα γίνει μια ενιαία σχεδίαση, που είναι το λογικό, καθώς είμαστε ενιαίος δήμος και κάνουμε ενιαία χρήση. Το σημαντικό που πρέπει να αναδειχτεί είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι τα εργαλεία αυτά είναι τρομερής ανάπτυξης και σχεδιασμού που θα μας συντροφεύουν 20-30 χρόνια. Τα λάθη που θα κάνουμε τώρα, οι λάθος κατευθύνσεις που θα δώσουμε ή το οτιδήποτε, θα το βρούμε μπροστά μας ξανά και ξανά. Άρα είναι σημαντικό σαν κοινωνία με καθαρό μυαλό να πούμε τι θέλουμε από τον τόπο μας, στα πλαίσια του νομικά εφικτού βέβαια, να μεταφερθεί από τους μελετητές στο νέο τοπικό και χωρικό σχέδιο. Για εμάς είναι σημαντικό από το πρώτο βήμα να είμαστε μαζί».
Συζήτηση για το θέμα των ορίων των οικισμών
Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης έγινε αναφορά και στο θέμα που έχει προκύψει με τα όρια των οικισμών. Με εξαίρεση τον Αδελιανό και τον Πηγιανό κάμπο, η διαδικασία για τους υπόλοιπους οικισμούς βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου.
Ο δήμαρχος σχολίασε ότι: «Είναι καθαρή επιλογή του υπουργείου αν το θέμα των οικισμών πάει μαζί με το ΤΠΣ. Οι φάκελοι των οικισμών είναι στην Αθήνα. Εάν θέλει το υπουργείο να το συνεχίσει δεν το εμποδίζει κανείς. Ο νόμος υπάρχει, ο τρόπος υπάρχει. Εάν θέλουν να τον ακολουθήσουν είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης».
Από την πλευρά του ο κ. Καλησπεράκης είπε: «Στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε με ένταση από τους παρευρισκόμενους το θέμα της τακτοποίησης των οικισμών και των προβλημάτων που έχουν προκύψει από αυτό. Αυτό είναι ένα ανεξάρτητο θέμα. Η τακτοποίηση έτσι όπως την προσπαθεί ο δήμος από ό,τι φαίνεται έχει κολλήσει στα υπουργεία. Όμως, ούτως ή άλλως όταν εκπονηθεί το ΤΠΣ θα αντιμετωπιστεί πια το θέμα μαζικά».