Νέες προκηρύξεις γιατρών με ενισχυμένα κίνητρα που θα ανακοινωθούν ως το τέλος του μήνα ανακοίνωσε χθες από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Η κυρία Γκάγκα είχε πολύωρη συνάντηση με τη διοίκηση, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Ρεθύμνου παρουσία του βουλευτή του νομού Γιάννη Κεφαλογιάννη, του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριο Παπαβασιλείου και του υποδιοικητή Δημήτρη Αγαπίου, όπου συζητήθηκαν συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του νομού τόσο σε υποδομές όσο κυρίως σε προσωπικό, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και ευρύτερα της ιατρικής κοινότητας, όπως αυτά τέθηκαν απ’ την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου.
Η υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής, τα προβλήματα στην πνευμονολογική και το πρόβλημα των αναισθησιολόγων, που έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της χειρουργικής και της μαιευτικής κλινικής κυριάρχησαν στη συζήτηση με την υπουργό, η οποία άκουσε προσεκτικά τους διευθυντές των κλινικών αλλά και τους εκπροσώπους την Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου σε μια προσπάθεια αν βρεθεί μια λύση που θα ανακουφίσει την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο προσωπικό.
Γιατροί και εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στους χαμηλούς μισθούς επισημαίνοντας ότι η αύξηση της μισθοδοσίας αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για την ενίσχυση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού.
Η αν. υπουργός Υγείας επανέλαβε πολλές φορές τη διάθεση του υπουργείου να στηρίξει με κάθε τρόπο το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Ρεθύμνου για αυτό και ανέφερε τις πολλαπλές προκηρύξεις θέσεων γιατρών, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και ήταν άγονες, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν και νέες τον επόμενο μήνα με ενισχυμένα κίνητρα. Δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει το αίτημα των γιατρών για να ενταχθεί στο νοσοκομείο στη Γ ζώνη, να χαρακτηριστεί δηλαδή άγονο, παρότι, όπως είπε, δεν θεώρει ότι ο τρόπος αυτός θα κρατήσει το προσωπικό στο νοσοκομείο με δεδομένο ότι το μοναδικό κίνητρο είναι η μοριοδότηση.
Σε σχετικές δηλώσεις της η κυρία Γκάγκα τόνισε: «Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για να συζητήσω με τους συναδέλφους τα θέματα του νοσοκομείου, πως μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα μαζί για να είναι ευχαριστημένοι και κυρίως το προσωπικό φυσικά, που είναι το α και το ω για τη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και ο κόσμος, οι κάτοικοι του Ρεθύμνου. Η συζήτηση κάποιες φορές είναι λίγο οξυμένη, γιατί φυσικά υπάρχει μια κόπωση. Το ΕΣΥ έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολλά χρόνια από μνημόνια, όπως όλος ο δημόσιος τομέας. Κάθε πέντε αποχωρήσεις γίνονταν μία πρόσληψη, υπήρχαν κενά και βέβαια η κούραση της πανδημίας είναι κάτι σαφές και υπάρχει. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε προκηρύξει θέσεις και θα ξανά προκηρύξουμε. Το θέμα της Παθολογικής μας απασχολεί πάρα πολύ και θέλουμε σαφώς να βοηθήσουμε το νοσοκομείο. Συγκεκριμένα για την Παθολογική θα γίνουν προκηρύξεις. Θα ανακοινωθούν όλες οι θέσεις του νοσοκομείου τον Ιανουάριο και η προκήρυξη θα γίνει Φεβρουάριο με την καινούργια πλατφόρμα. Οι κρίσεις θα γίνουν εδώ στο νοσοκομείο. Το κάθε νοσοκομείο θα αποφασίσει για τους γιατρούς του. Επεξεργαζόμαστε έναν αριθμό κινήτρων που θα σας τα ανακοινώσουμε μόλις είναι έτοιμα. Θα έχουμε περισσότερα κίνητρα. Έχουν έρθει ήδη κι άλλες ειδικότητες όπως είναι δερματολόγος, ρευματολόγος, νευρολόγος και θα συνεχίσουμε να προκηρύσσουμε θέσεις. Δίνουμε περισσότερα κίνητρα» και πρόσθεσε αναφορικά με τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ότι «Θέλουμε παράλληλα να τονώσουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη και είχαμε μια κουβέντα και για αυτό, γιατί θεωρούμε ότι εκεί που υπάρχει καλή πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι τα πράγματα πιο εύκολα και στα νοσοκομεία. Επίσης, θέλουμε για τον κάθε ασθενή να έχει μια σαφή πορεία όταν έχει ένα πρόβλημα, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη με τα προγράμματα του Δοξιάδης και της Φώφης Γεννηματά. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο άρρωστος που έχει ένα πρόβλημα να μπορεί να το λύσει άμεσα και εάν δεν μπορεί να το λύσει στην πρωτοβάθμια δομή, να παραπέμπεται αυτόματα με συγκεκριμένα ραντεβού στη δευτεροβάθμια. Εάν χρειάζεται διακομιδή, που πάντα μπορεί να χρειαστεί, να γίνει και αυτή πρωτοτυποποιημένα, χωρίς να ταλαιπωρείται ούτε ο γιατρός, ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε ο ίδιος ο ασθενής ή οι συγγενείς του. Άρα, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αισθανθούν όλοι ότι τα πράγματα βελτιώνονται, να υπάρχει μια αισιοδοξία και ένα καλό κλίμα, γιατί αυτό βοηθάει από εκεί και πέρα όλα τα πράγματα καλύτερα».
Κάποιοι εργαζόμενοι του Γ.Ν.Ρ. υποδέχθηκαν με συνθήματα για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας.
Η κυρία Γκάγκα απαντώντας στα ζητήματα που τέθηκαν από τους γιατρούς για την ιατρική μετανάστευση και την υποστελέχωση τόνισε: «Νομίζω ότι σε όλα τα συστήματα υγείας μετά την πανδημία το βλέπουμε αυτό. Η Αμερική έχει ένα μέσο όρο 20% παραιτήσεις, με 30% παραιτήσεις στο νοσηλευτικό. Δεν είναι αστείο. Σε ένα σύστημα υγείας που είχε ήδη περάσει μια περιπέτεια με τα μνημόνια, τις μειωμένες θέσεις και βέβαια το Brain Drain που έγινε με τους γιατρούς που έφυγαν έξω, ήρθε μια πανδημία που δημιούργησε τεράστια κόπωση. Αυτή τη στιγμή το burn out στο υγειονομικό προσωπικό είναι ένα τεράστιο θέμα που θα λυθεί σιγά-σιγά, δεν μπορεί να λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ».
Με 7 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου
Με το ποσό των 7 εκ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί το μεγάλο έργο που αφορά στην επέκταση του νοσοκομείου με την κατασκευή νέας πτέρυγας. Προϋπόθεση είναι η μελέτη που είναι σε εξέλιξη να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους για να μπορέσει το έργο να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.
«Έχουμε προβλέψει για το Ρέθυμνο την αναβάθμιση του ΤΕΠ, την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού περίπου 1,7 εκ. ευρώ και έχουμε δεσμεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης 7 εκ. ευρώ για το έργο της επέκτασης. Με το που θα έχουμε τη μελέτη -ελπίζω να την έχουμε γρήγορα- αυτή τη συνεννόηση έχουμε κάνει με το ΤΑΙΠΕΔ, τον ανάδοχο και με τον διοικητή, -ελπίζω να την έχουμε σε ένα τρίμηνο για να μπορέσει το έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα πίσω», είπε η κυρία Γκάγκα και επεσήμανε ότι: «Αν είχαμε τη δυνατότητα να κάναμε ένα νέο νοσοκομείο από την αρχή θα το κάναμε. Αλλά αυτή τη στιγμή με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε ο χρονικός ορίζοντας είναι συγκεκριμένος. Θα το δούμε το θέμα του νέου νοσοκομείου. Τα θέματα εξετάζονται παράλληλα».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γ. Κεφαλογιάννης, τόνισε: «Η κ. Γκάγκα, έχει δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ίδια είναι γιατρός που προέρχεται από το ΕΣΥ. Νομίζω ότι το έχει δείξει διαχρονικά με τις συνέργειες που έχει και με την 7η ΥΠΕ και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τόσο τον διοικητή κ. Αγαπίου, όσο και τον υποδιοικητή κ. Παπαβασιλείου. Κάνουμε συνεχώς προσπάθειες έτσι ώστε το νοσοκομείο, το οποίο είναι το μοναδικό ίδρυμα δευτεροβάθμιας υγείας στον νομό μας, να μπορεί να είναι όσο γίνεται καλύτερο όσον αφορά τόσο τη στελέχωση, αλλά και τις υποδομές. Ακούσαμε από την υπουργό πάρα πολύ θετικά νέα όσον αφορά το κομμάτι των υποδομών, σε μια συνέχεια της προσπάθειας που είχαμε ξεκινήσει και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα να υπενθυμίσω ότι επιπλέον των 5,5 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου και τις 750.500 ευρώ που είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη μελέτη της νέα πτέρυγας, ανακοινώθηκε ότι έχει εξασφαλιστεί και μια χρηματοδότηση 7 εκ. ευρώ, που θα αφορά την κατασκευή της νέας πτέρυγας στο νοσοκομείο, σε συνέχεια βεβαίως και της μελέτης. Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις οι οποίες θα αφορούν το επόμενο μέσο διάστημα και ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια, προκειμένου να γίνει και το νέο νοσοκομείο στην πανεπιστημιακή έκταση του Γάλλου».
Η δημιουργία νέου πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ρέθυμνο αποτελεί απόφαση του υπουργείου Παιδείας
Το θέμα της δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου τέθηκε στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι οποίοι επεσήμαναν πως αυτή είναι μια λύση που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας στον νόμο. Η κυρία Γκάγκα, ερωτώμενη από τα «Ρ.Ν.» για την πρόταση παραχώρησης έκτασης που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Κρήτης προς το υπουργείο Υγείας απάντησε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απαντηθεί από το υπουργείου Παιδείας, καθώς όπως είπε αφορά στη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών. Διευκρίνισε ωστόσο πως το υπουργείο είναι υπέρ της δημιουργίας νέων δομών υγείας εφόσον υπάρχει χρηματοδότηση.
Ειδικότερα, είπε: «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να σας το απαντήσω, δεν είναι μόνο δική μας απόφαση, είναι και του υπουργείου Υγείας, αλλά κυρίως του υπουργείου Παιδείας. Είναι πολύ ανώριμη πρόταση για να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρώτα πρέπει να απαντήσει το υπουργείο Παιδείας και έπειτα το υπουργείο Υγείας στην πρόταση του Πανεπιστημίου. Ένα νέο νοσοκομείο θέλουμε. Το εάν είναι ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακό είναι μια άλλη κουβέντα. Εάν με ρωτήσετε αν θέλω να ανανεώσω τις δομές σε όλη την Ελλάδα, θέλω. Εάν είχαμε τα χρήματα θα ήθελα πάρα πολύ να γκρεμίσω τα μισά νοσοκομεία και να τα ξανά χτίσω. Αυτήν τη στιγμή δεν το έχουμε. Με το που τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα θα είναι η πρώτη προτεραιότητα, δηλαδή οι δομές γενικά πρέπει να αναβαθμιστούν. Οι θάλαμοι πρέπει να είναι το πολύ δίκλινοι, να έχουν τουαλέτα μέσα παντού. Να μπορεί ο ασθενής να εξυπηρετείται σε καλές συνθήκες και το προσωπικό να βιώνει καλές συνθήκες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι σύγχρονες δομές είναι τελείως διαφορετικές από τις παλιές, δεν το έχουμε. Στην Ελλάδα έχουμε 127 νοσοκομεία, είναι αδύνατον να ξαναξεκινήσουμε από την αρχή 127 νοσοκομεία. Από όλα αυτά τα νοσοκομεία τα 15 είναι σύγχρονα».
Ο κ. Κεφαλογιάννης από την πλευρά του είπε: «Η αναφορά της κ. Υπουργού αφορούσε το πανεπιστημιακό κομμάτι. Θυμίζω στη διαδικτυακή συζήτηση που έγινε πριν από δύο χρόνια, που μάλιστα έγινε με τη πρωτοβουλία του εκδότη των «Ρεθεμνιώτικων Νέων», είχε πέσει η πρόταση από τη δική μου μεριά πρώτον, για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου και είναι πολύ σημαντικό που όλοι οι τοπικοί φορείς του νοσοκομείου συμφώνησαν σε αυτό και δεύτερον, από την πλευρά του κ. Κοντάκη, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, το να έχει και κάποιες πανεπιστημιακές κλινικές. Αυτήν τη διάσταση για το κομμάτι των πανεπιστημιακών κλινικών, προφανώς αναφέρθηκε η κ. Υπουργός ότι χρειάζεται και η συμβολή του υπουργείου Παιδείας. Είμαι βέβαιος, ότι και το υπουργείο Παιδείας σε αυτό το ζήτημα θα είναι σύμφωνο».
Α. Ξανθός: Όρος επιβίωσης του ΕΣΥ, η αλλαγή πορείας στα υγειονομικά και πολιτικά πράγματα
Όρος επιβίωσης του ΕΣΥ η αλλαγή πορείας στα υγειονομικά και πολιτικά πράγματα, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός, σχολιάζοντας της επίσκεψη της υπουργού. Ειδικότερα, αναφέρει:
«Ούτε η σημερινή έκτακτη επίσκεψη της αν. υπουργού Υγείας κας Μ. Γκάγκα είχε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα για το νοσοκομείο Ρεθύμνου και την προοπτική του. Όταν υπάρχει κρίση σε μια δημόσια νοσηλευτική μονάδα και είναι σε τεράστια ανασφάλεια και αναστάτωση το προσωπικό της και όλη η τοπική κοινωνία, η εξαγγελία για πολλοστή φορά από την αρμόδια Υπουργό νέων προκηρύξεων, ενεργειακών αναβαθμίσεων και μελετών για την επέκταση των κτιριακών υποδομών, δείχνει, αν όχι ανοικτή κοροϊδία και εμπαιγμό, τουλάχιστον αδυναμία κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης. Το ξαναλέμε σε όλους τους τόνους:
Είναι σε διακινδύνευση όχι απλώς ένα τμήμα ζωτικής σημασίας όπως η Παθολογική Κλινική, αλλά η ίδια η βιωσιμότητα του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ποτέ στο παρελθόν το νοσηλευτικό μας ίδρυμα δεν βρέθηκε σε τέτοιο επίπεδο αποδιοργάνωσης και απαξίωσης. Και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουμε πει τι φταίει, τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει για να αντιστραφεί το διαλυτικό κλίμα. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι προφανής και απαράγραπτη. Είναι όρος επιβίωσης του ΕΣΥ πλέον η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αλλαγή πορείας στα υγειονομικά και πολιτικά πράγματα της χώρας. Αλλιώς η ζημιά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στις δομές και στους ανθρώπους του, θα είναι μη αναστρέψιμη».