Νέα νομοθετική ρύθμιση κατατίθεται προς ψήφιση στη βουλή σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, ανέφερε χθες στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Ρέθυμνο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.
Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς εκκρεμεί ειδικά στην Κρήτη μεγάλος αριθμός αντιρρήσεων και προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία το υπουργείο διπλασιάζει τα οικονομικά κίνητρα.
Ειδικότερα, ο κ. Αμυράς τόνισε:
«Η χώρα μετά από 200 χρόνια ύπαρξής της ως κράτος, απέκτησε κυρωμένους, αξιόπιστους δασικούς χάρτες. Η Ελλάδα, ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διέθετε δασικούς χάρτες. Σήμερα, με υπερηφάνεια μπορούμε να σας πούμε ότι έχουμε έτοιμους δασικούς χάρτες, αξιόπιστους περίπου για το 95% της επικράτειας. Το δεύτερο σκέλος της προσπάθειάς μας είναι, να λειτουργήσουν όσο το δυνατό περισσότερες επιτροπές των αντιρρήσεων των πολιτών και γι’ αυτό, λοιπόν, δίνουμε όλοι μας το βάρος. Υπάρχει και μια νομοθετική διάταξη, που τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη βουλή για διπλασιασμό της αμοιβής των μελών αυτών των επιτροπών, έτσι ώστε να έχουν ένα κίνητρο. Σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχει ένας νομικός, τον οποίο ορίζει ο τοπικός δικηγορικός σύλλογος. Ένας μηχανικός, που τον ορίζει το ΤΕΕ και ένας δασολόγος από τη δική μας δασική υπηρεσία. Είδαμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δικηγόροι παραιτούνταν και οι αναπληρωτές τους, διότι θεωρούν ότι έχει πολύ φόρτο εργασίας και είναι λίγη η αμοιβή τους. Οπότε, διπλασιάζουμε την αποζημίωσή τους και πιστεύουμε τώρα ότι όλα τα πράγματα θα μπουν σε μια διαφορετική βαρύτητα».
Παράλληλα ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στο θέμα των δασικών χαρτών που αφορά τους ασπαλάθους, αλλά και τους δασωμένους αγρούς, όπως και το ιδιοκτησιακό επισημαίνοντας ότι τις επόμενες μέρες έρχεται νέα ρύθμιση που θα αφορά τους εκχερσωμένους αγρούς που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως:
«Ειδικά για την Κρήτη οι δασικοί χάρτες ανέδειξαν κάποια προβλήματα τα οποία ήταν κρυμμένα εδώ και δεκαετίες κάτω από το «χαλί», τα οποία τα επιλύσαμε με επιμονή και με μεθοδικότητα. Ένα από αυτά ήταν ο ασπάλαθος, δεδομένου ότι από μόνος του δεν μπορούσε να οδηγήσει μια έκταση, ένα οικόπεδο, ένα χωράφι στη δασική νομοθεσία, αλλά δυστυχώς αυτό συνέβαινε. Το λύσαμε αυτό με υπουργική απόφαση που υπέγραψα πριν από αρκετό καιρό, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών. Λήξαμε και τελειώσαμε ένα άλλο μεγάλο θέμα τους δασωμένους αγρούς, δηλαδή χωράφια που είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ήταν χωράφια αγροτικά εμφανίζονταν ως δασικά, άρα ενέπιπταν στη δασική νομοθεσία, το λύσαμε και αυτό. Επίσης, απελευθερώσαμε την ιδιοκτησία και στην Κρήτη. Δεδομένου ότι ενώ στην Κρήτη δεν ίσχυε το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου, παρόλα αυτά το ελληνικό δημόσιο έκανε αγωγές στους ιδιοκτήτες γης λέγοντάς τους «δικό μου είναι το χωράφι σου, άντε φέρε μου εσύ τίτλους ιδιοκτησίας από το 1860». Το αντιστρέψαμε αυτό, εάν το δημόσιο διεκδικεί τη δική σου έκταση, τότε πρέπει το δημόσιο να φέρει τίτλους ιδιοκτησίας. Τώρα τελειώνουμε το πάζλ των δασικών χαρτών με τη νομοθέτηση που θα φέρουμε για τα εκχερσωμένα, δηλαδή για τα χωράφια που καλλιεργούνται εδώ και 70-80 χρόνια και δεν έχουν νόμιμους ή ισχυρούς διοικητικούς τίτλους και πράξεις στα χέρια τους. Γι’ αυτό νομοθετούμε τα πάντα σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, που έχουν γίνει σύμφωνα με τις επιταγές της επικρατείας και βεβαίως, με σεβασμό προς το δάσος αλλά και προς τη δυνατότητα που έχει οποιοσδήποτε να αξιοποιήσει την περιουσία του κατά τον νόμο».