Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου τίμησε την εορτή των Τριών Ιεραρχών, έκοψε την Αγιοβασιλόπιτά του και σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου παρουσίασαν το διαδικτυακό παιχνίδι «Αρκάδι-Η Μεγάλη Αυτοθυσία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» παρουσία των Εκκλησιαστικών και Αυτοδιοικητικών Αρχών και πλήθους κόσμου.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Παρθένιος, ηγούμενος της Ι. Μονής Ατάλης Μπαλή, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Γεωργαλής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος σε θέματα Παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του Δήμου Αμαρίου κ. Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος σε θέματα Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Μιχόπουλος, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Λάμπρος Καρβούνης και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Μανούσος Μαραγκάκης.
Τον εορτασμό άνοιξε το φωνητικό σύνολο βυζαντινής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, μαζί με τον καθηγητή τους κ. Δήμο Παπατζαλάκη, που απέδωσε το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, κ. Φώτης Παπαδόπουλος, καλωσόρισε τους παρισταμένους και αναφέρθηκε στη διπλή εορτή της ημέρας, θρησκευτική και σχολική, καθώς και στο διπλό σκοπό της εκδήλωσης: να τιμηθούν οι Τρεις Ιεράρχες και να βραβευτούν οι μαθητές και τα σχολεία που διακρίθηκαν στο 5ο Διαδικτυακό Κυνήγι Θησαυρού με θέμα το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η κα Ευγενία Παπανάγνου, θεολόγος, μίλησε για την προτροπή του Μεγάλου Βασιλείου προς όλους μας, «να προσέχουμε τον εαυτό μας».
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς ήταν αφιερωμένο στους πρωταγωνιστές της ημέρας, τους μαθητές και τα σχολεία. Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε το 5ο Διαδικτυακό Κυνήγι Θησαυρού με θέμα το Αρκάδι, με τη συμμετοχή μαθητών και των δύο βαθμίδων του νομού μας. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2016 στη Δευτεροβάθμια, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια το Κυνήγι Θησαυρού αφορά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με 2 ξεχωριστά παιχνίδια. Φέτος έλαβαν μέρος 316 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και 330 μαθητές της Δευτεροβάθμιας. Συνολικά 646 μαθητές, αριθμός ανάλογος και με τις 2 προηγούμενες χρονιές. Το γενικό συντονισμό του παιχνιδιού είχε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου.
Το έργο αγκαλιάστηκε και τη φετινή χρονιά από τις αρχές του τόπου μας. Τέσσερις Δήμοι του Νομού μας: ο Δήμος Ρεθύμνης, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, ο Δήμος Αμαρίου και ο Δήμος Μυλοποτάμου, μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης, δώρισαν από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ως επιβράβευση της προσπάθειας των μαθητών. Με αυτή την προσφορά καθένα από τα τρία σχολεία που διακρίθηκαν, από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έλαβε ως βραβείο έναν υπολογιστή.
Το παιχνίδι για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είχε τον τίτλο «Ρούγες της Θύμησης» και την επιμέλεια των γρίφων είχαν οι εκπαιδευτικοί Πόπη Τσαχάκη, Ειρήνη Κονσολάκη και Αικατερίνη Δαμιανάκη. Για τη Δευτεροβάθμια είχε τίτλο «Μηχανή του Χρόνου» και οι γρίφοι είχαν ως θεματική τους την Αρκαδική Εθελοθυσία, αλλά και τη Μικρασία, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Την επιμέλεια των γρίφων είχαν οι εκπαιδευτικοί Ηλίας Πίτερης, Πέτρος Χατζηελανίδης, Φώτης Παπαδόπουλος και Έρη Βουρεξάκη. Την ηλεκτρονική υποστήριξη της πλατφόρμας του παιχνιδιού και για τις 2 βαθμίδες ταυτόχρονα είχε ο εκπαιδευτικός Μανόλης Μεταξάκης. Οι συντελεστές παρουσίασαν τα δύο παιχνίδια και ακολούθησε, την ημέρα της Παιδείας και των Γραμμάτων, η βράβευση των μαθητών και των σχολείων τους.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία της κυρίας Μαρίνας Κανακάκη, δισεγγονής του Κανάκη Κανακάκη από την Αμνάτο, ο οποίος επέζησε από το ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου. Παρούσα ήταν και η εγγονή της, Μαρίνα, η οποία ήταν η κεντρική ηρωίδα του παιχνιδιού της Δευτεροβάθμιας.
Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα «Μπαρουτοκαπνισμένοι» του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η ομάδα «Οι Γενναίοι» του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και την τρίτη θέση πήρε η ομάδα «Ρουσσοπειρατές» του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου. Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα «Χορδές, πλήκτρα και δοξάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια» του Μουσικού Σχολείου, στη δεύτερη θέση τερμάτισε η ομάδα «ΠρωτΑγωνιστές» του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου και την τρίτη θέση πήρε η ομάδα «Σμύρνη Κυνηγών» του Πειραματικού Λυκείου. Οι μαθητές με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών παρέλαβαν το βραβείο για το σχολείο τους και ευχαρίστησαν.
Ακολούθως, το μουσικό σύνολο κιθάρας του Μουσικού Σχολείου μαζί με τους καθηγητές τους κ. Μάριο Σκαντζάκη και κα Δήμητρα Σταύρου στόλισε μελωδικά την εκδήλωση.
Κλείνοντας, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Παρθένιος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Συνδέσμου.
Το φλουρί συνοδευόταν από ένα βιβλίο του κ. Γιώργου Φρυγανάκη για τη Μικρασία. Ήταν μια προσφορά του συγγραφέα και πρώην προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου.
Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε σε όλους τους μαθητές ένα αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, δώρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Προδρόμου.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε:
Στη θεολόγο κ. Ευγενία Παπανάγνου για την ομιλία της.
Στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και τους Δήμους: Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Μυλοποτάμου για τη δωρεά των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου που ομόρφυνε με την παρουσία του την εκδήλωσή μας.
Στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την τιμητική φιλοξενία στο πνευματικό κέντρο «Θεομήτωρ».
Στις εφημερίδες «Κρητική Επιθεώρηση», «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και «Ρέθεμνος», που δημοσιεύουν τις δράσεις του Συνδέσμου μας στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.
Σε όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου