Κοινωνία και οικονομία πρέπει να βαδίζουν μαζί, τονίζουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί και επισημαίνοντας την ανάγκη ριζικών αλλαγών στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του κόμματος για «Δικαιοσύνη παντού».
Χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του συλλογικού τόμου «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την οικονομία και την κοινωνία. 2015-2019», που είναι ένας συλλογικός τόμος, την επιμέλεια του οποίου έχει ο υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι ομιλητές Ανδρέας Ξανθός, π. υπουργός Υγείας, τομεάρχης υγείας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,– Γιώργος Σταθάκης, π. υπουργός Ανάπτυξης, π. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ευκλείδης Τσακαλώτος, π. υπουργός Οικονομικών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέπτυξαν τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής και στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές υπεραμυνόμενοι των όσων έπραξαν, επισημαίνοντας ότι μέσα από το βιβλίο δίδεται σε δημόσιο διάλογο με πραγματικά στοιχεία ο απολογισμός των πεπραγμένων εκείνης της περιόδου. Όπως είπαν οι βουλευτές, το βιβλίο αποτελεί μια αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων και της επίπονης προσπάθειας που καταβλήθηκε τότε στις διαπραγματεύσεις όπου, όπως είπαν, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είχε σχέδιο να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια κρατώντας την κοινωνία όρθια.
«Το βιβλίο έχει πολλά στοιχεία αυτοκριτικής, αλλά νομίζω είναι πολύ σημαντικό για ένα κόμμα, για μια πρώην κυβέρνηση, να κάνει έναν απολογισμό για να μπορεί ο κόσμος να συζητήσει πάνω στα πραγματικά στοιχεία, τα πραγματικά διλήμματα, τις πραγματικές επιλογές που είχαμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όχι με fake news και τα μέσα που παπαγαλίζουν ένα αφήγημα της κυβέρνησης, που πραγματικά απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδεχόμενος ότι όντως η κυβέρνηση βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όμως, όπως τόνισε, μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια: «Όντως βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, γιατί η Ευρώπη ήταν τελείως διαφορετική. Ήταν μια Ευρώπη που δεν είχε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ήταν μια Ευρώπη που δεν είχε κάνει αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, ήταν μια Ευρώπη που δεν ενσωμάτωνε στη νομισματική χαλάρωση η ΕΚΤ και πήρε πολλή δουλειά και πολλές αντιπαραθέσεις για να μπορέσουμε να πείσουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο, όχι μόνο να βγούμε από τα μνημόνια αλλά να βγούμε και με την κοινωνία όρθια. Και αυτό παρόλο τον συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2019 βγήκαμε με μείωση των ανισοτήτων, μείωση της φτώχειας, μείωση της παιδικής φτώχειας, τους ανασφάλιστους να είναι ασφαλισμένοι και άλλα επιτεύγματα».
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στον συλλογικό τόμο είπε ότι αποτελεί μια ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας επισημαίνοντας πως: «Νομίζω είναι το πρώτο βιβλίο που γράφεται από αυτούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις από την πρώτη ημέρα. Είναι μια προσέγγιση για το 2015 που προσπαθεί να αποκαταστήσει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, στα διαδοχικά στάδια που οδήγησαν στην περίφημη συμφωνία του 2015 και φυσικά αναφέρονται στα τρία επίμαχα θέματα που αποτελούσαν και το τρίτο μνημόνιο: τα δημόσια οικονομικά, σταθεροποίηση των τραπεζών, κόκκινα δάνεια – προστασία πρώτης κατοικίας, ιδιωτικοποίηση και μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων κ.τ.λ. νομίζω αποτυπώνει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τι κερδίσαμε στις διαπραγματεύσεις, πόσο κοντά ήταν στη δική μας προσέγγιση που χάσαμε στις διαπραγματεύσεις, που είναι συμβιβασμοί κ.τ.λ. άρα είναι μια ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας».
«Η αίσθηση η κοινή, όσων είχαμε εκείνη την περίοδο μια θέση ευθύνης, ήταν ότι πραγματικά βρεθήκαμε σε ένα ασφυκτικό και περιοριστικό πλαίσιο, που έπρεπε τηρώντας τις βασικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές να φροντίσουμε να μην διαρρηχθεί η κοινωνική συνοχή και να καταφέρουμε να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία με την κοινωνία όρθια και με αξιοπρέπειά των πολιτών της. Νομίζω αυτό το καταφέραμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και με ένα σχέδιο αποτυπώνεται στο βιβλίο αυτό, πως δηλαδή στο ίδιο περιβάλλον μνημονίου, λιτότητας, μπήκαν άλλες προτεραιότητες και μπορέσαμε και το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας να στηρίξουμε -με τις γνωστές δυσκολίες και περιορισμούς- και τα εργασιακά θέματα, να αμβλύνουμε λίγο τις αρνητικές επιπτώσεις των πρώτων μνημονίων και, κυρίως, να κλείσει η εκκρεμότητα των μνημονιακών υποχρεώσεων, να φύγει η χώρα και από το περιβάλλον των μνημονίων και από το περιβάλλον της λιτότητας και της ύφεσης. Νομίζω είναι μια ευκαιρία να γίνει μια σοβαρή αποτίμηση και ένας αναστοχασμός γι’ αυτή την προσπάθεια που έγινε με εντιμότητα, με συλλογικότητα, με αξιοπρέπεια και κυρίως με βάση τις αξίες της αριστεράς, τις αξίες της ισότητας και της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όπως τονίζεται και μέσα στο βιβλίο, τίποτα από αυτό που έγινε και από ότι διημείφθη στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν έγινε με λάθος τρόπο, με λάθος κίνητρα και πιστεύω ότι η διαφορά είναι ότι οι πρώτες μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν στην πραγματικότητα γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία και αυτή ήταν η κρίσιμη διαφορά και γι’ αυτό μπορέσαμε να κλείσουμε εκκρεμότητες και να βγούμε με έναν αξιοπρεπή τρόπο από τη μεγάλη δοκιμασία για τον λαό και από την κοινωνία», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού παρουσία πλήθους κόσμου σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Θεμέλιο» και το βιβλιοπωλείο «Πλαίσιο».
Την εκδήλωση συντόνισε η Αθηνά Σκουλαρίκη, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Η χώρα χρειάζεται προοδευτική κυβέρνηση»
Αναφερόμενος στο σήμερα και στην οικονομική πολιτική ο κ. Τσακαλώτος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να αλλάξει και πως κοινωνία και οικονομία πρέπει να πηγαίνουν μαζί και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα ανέφερε: «Νομίζω ότι υπάρχει ένα μάθημα όχι από την Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να αλλάξει. Το αφήγημα ότι πρώτα θα κάνουμε ανάπτυξη και κάποια στιγμή σε βάθος χρόνου θα ασχοληθούμε με τη φτώχεια και την κοινωνία έχει τελειώσει. Γι’ αυτό εμείς στο πρόγραμμα μας έχουμε πράγματα για την οικονομία και την κοινωνία και πρέπει να πάνε μαζί. Πολύ σωστά ο πρόεδρος μας ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει το σύνθημα δικαιοσύνη παντού. Δικαιοσύνη στην κοινωνία, δικαιοσύνη στην οικονομία και τώρα εσχάτως με αυτά τα τρομερά πράγματα που γίνονται από την κυβέρνηση με τις παρακολουθήσεις, δικαιοσύνη στη δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι πολύ σοβαρό θέμα και αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από μια κυβέρνηση που φέρεται να παρακολουθεί τους πάντες, που έχει ένα σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης που θέλει να μοιράζει την πίτα στους δικούς της και άρα νομίζω ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή και στους τρεις τομείς οικονομία, κοινωνία και στη δημοκρατία».
Ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε λέγοντας πως: «Εμείς αυτό που παραδώσαμε στην κυβέρνηση ήταν ένα ρυθμισμένο χρέος για 10 – 15 χρόνια. Το 2015 τα τοκοχρεολύσια ήταν περίπου 22 δισ., το 2020 ήταν 9 δισ. ευρώ τα τοκοχρεολύσια. Υπήρχε το μαξιλάρι, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει μάθει τα διδάγματα από την κρίση, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν το χειρίστηκε καλά. Δεν έκανε καν, όπως όφειλε, μια διαβούλευση με την περιφέρεια για τις ανάγκες και που πρέπει να πάνε οι επενδύσεις. Σε άλλες χώρες έγινε διαβούλευση» και κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα διαβουλεύεται με την κοινωνία: «Χρειάζεται μια κυβέρνηση που διαβουλεύεται με την κοινωνία, που δεν θεωρεί ότι έχει το μονοπώλιο της αληθείας και γι’ αυτό εμείς προτείνουμε μια προοδευτική κυβέρνηση για την οποία ο πρόεδρος μας στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε έξι προτεραιότητες, δεν είναι γραμμένες στην πέτρα. Είναι προς διαβούλευση με την κοινωνία και με τα άλλα κόμματα. Όμως πρέπει να καταλάβει όλος ο κόσμος ότι όταν η οικονομία δεν πάει καλά, όταν η κοινωνία δεν πάει καλά, όταν η δημοκρατία δεν πάει καλά πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν πίσω τις διαφωνίες που θα υπάρχουν, αλλά η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Η κοινωνία θέλει λύσεις για την ακρίβεια, λύση για το στεγαστικό πρόβλημα που είναι πολύ οξύ, η κοινωνία περιμένει λύσεις βραχυπρόθεσμες για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τη φτώχεια και μεσοπρόθεσμα να βάλουμε τα θεμέλια ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου για να γίνει η ανάπτυξη βιώσιμη. Για να είναι βιώσιμη πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και συγχρόνως πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που πάει πλάι πλάι με την κοινωνική ευημερία».
Βολές στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική άσκησε και ο Γιώργος Σταθάκης τονίζοντας πως: «Η οικονομική πολιτική της ΝΔ είναι ακριβώς στον αντίποδα των θετικών που πετύχαμε στο 3ο μνημόνιο. Πήρε πίσω την πολιτική μας για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, έφερε έναν πτωχευτικό κώδικα που ήταν ένας πτωχευτικός κώδικας που είχε φέρει σε αρχικό στάδιο το ΔΝΤ. Ουσιαστικά εκποιεί και δίνει όλη την εξουσία σε τράπεζες και funds. Η κυβέρνηση πήρε πίσω όλο το ενεργειακό πακέτο που κρατήσαμε υπό δημόσιο έλεγχο, άλλαξε τη φορολογική πολιτική υπερ των ευκατάστατων ομάδων, άρα άλλαξε το μίγμα επιβαρύνοντας με πολύ ΦΠΑ τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Άρα έχουμε μια ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής σε πλήρη αντίθεση με αυτά που με όλους τους συμβιβασμούς, που όμως έφεραν το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ».
«Χρειάζεται αλλαγή πορείας και στα υγειονομικά πράγματαμ η οποία απαιτεί μια γενικότερη αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα θέσει την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας ως κομβική προτεραιότητα», είπε ο κ. Ξανθός.