Στις επιστημονικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα της καρδιολογίας επικεντρώθηκε το περιφερειακό συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο ξενοδοχείο Minos Mare Royal στο Ρέθυμνο. Εξελίξεις που όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της θνητότητας προσθέτοντας πολλά χρόνια ζωής στον πληθυσμό.
Στη διάρκεια του Συνεδρίου, αναλύθηκαν όλα τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους καρδιολόγους της χώρας, τόσο μέσα από παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών αλλά και με αναφορές στις γενικότερες εξελίξεις στην καρδιολογία. Καταξιωμένοι καρδιολόγοι από όλη τη χώρα αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν τις εξελίξεις στον τομέα τον οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, της καρδιακής ανεπάρκειας, της διαδερμικής αντιμετώπισης των βαλβιδοπαθειών και τις φαρμακευτικής και επεμβατικής αντιμετώπισης των αρρυθμιών.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις της καρδιολογίας ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας κοσμήτορας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοχιαδάκης, μίλησε για την επεμβατική καρδιολογία τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η καρδιολογία είναι μια ειδικότητα και ιδιαίτερα η επεμβατική καρδιολογία, μια εξειδίκευση, η οποία είναι εξειδίκευση των είκοσι τελευταίων ετών. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μπει στο επεμβατικό σημείο της καρδιολογίας, δηλαδή εμείς σαν καρδιολόγοι μπορούμε να διορθώνουμε τη στεφανιαία νόσο με τα λεγόμενα «μπαλονάκια» που ακούει ο απλός άνθρωπος. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μπει στο επόμενο στάδιο να διορθώνουμε και τις βαλβίδες, δηλαδή διορθώνουμε την αορτική βαλβίδα, την μιτροειδή βαλβίδα και την τριγλωχίνα βαλβίδα, όπως και να διορθώνουμε επεμβατικά και τις αρρυθμίες. Η καρδιολογία έχει φτάσει αυτήν τη στιγμή σε ένα στάδιο, που μέσω των επεμβάσεων, προσπαθούμε να κάνουμε θεραπεία των καρδιολογικών παθήσεων χωρίς να παρεμβαίνει χειρουργός. Πρόκειται για πολύ εξειδικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές εξετάσεις. Μιας που είμαστε στην Κρήτη θα ήθελα να πω ότι γενικά η καρδιολογία στην Κρήτη είναι πολύ υψηλού επιπέδου μέσω όλων των νοσοκομείων την Κρήτης και ιδιαίτερα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Ο Κρητικός λαός απολαμβάνει το επίπεδο της υγείας, της θεραπείας και της διάγνωσης στα καρδιολογικά θέματα που έχει ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης».
Η νοσοκομειακή θνητότητα έχει περιοριστεί από το 30% στο 7%
Ο ρεθεμνιώτικης καταγωγής καρδιολόγος διευθυντής Επεμβατικής Καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρας στην Αθήνα, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Κανακάκης, σημείωσε τη σημασία της επιστημονικής εξέλιξης στην καρδιολογία αναφέροντας, ότι την περασμένη χρονιά στη χώρα μας διενεργήθηκαν 1.000 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, επισημαίνοντας ότι η θνητότητα έχει περιοριστεί από το 30% στο 7% τα τελευταία χρόνια: «οι εξελίξεις στην καρδιολογία έχουν μειώσει σημαντικά τη θνητότητα και έχουν προσθέσει χρόνια ζωής. Είναι η ειδικότητα που έχει προσθέσει τα περισσότερα χρόνια ζωής στον γενικό πληθυσμό. Συζητάμε όλες τις εξελίξεις που αφορούν την πρόληψη, την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου που είναι η πρώτη αιτία θανάτου και πως θα το οργανώσουμε καλύτερα. Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Να θυμίσω ότι πριν τρεις δεκαετίες η νοσοκομειακή θνητότητα ήταν 30% και τώρα, από δεδομένα που έχουμε από την Ελλάδα, είναι στο 7%. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πρόοδος. Αυτό έχει επιτευχθεί γιατί πολλοί ασθενείς κάνουν αγγειοπλαστική με στεντ στα αγγεία που έχουν αποφραχθεί. Επίσης, θα συζητήσουμε το θέμα των βαλβιδοπαθειών. Οι ασθενείς με βαλβιδοπάθειες πριν μερικά χρόνια ήταν ανεγχείρητοι, σήμερα γίνεται διαδερμική επέμβαση χωρίς επέμβαση ανοιχτής καρδιά στην πλειονότητα των περιστατικών στη χώρα μας. Την προηγούμενη χρονιά διενεργήσαμε 1.000 τέτοιες επεμβάσεις στη χώρα. Παράλληλα συζητούμε και για άλλες βαλβίδες εάν αντιμετωπίζονται διαδερμικά, δηλαδή χωρίς επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Ασχολούμαστε με την επιστημονική εξέλιξη στις αρρυθμίες και στους βηματοδότες, που μπαίνουν οι βηματοδότες ακόμη και χωρίς καλώδια, την εξέλιξη στην προληπτική ιατρική που αφορά πως πρέπει να κατεβάζουμε τη χοληστερίνη, πως πρέπει να αποφεύγουμε τον αιφνίδιο θάνατο».
Η πρόληψη μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή θανάτων σε ποσοστό 80%
Παράλληλα, όμως, όπως σημειώνει ο κ. Κανακάκης, απαιτείται συντονισμένος και με καθοδήγηση από τους καρδιολόγους και τους γενικούς ιατρούς προληπτικός έλεγχος για τις καρδιολογικές παθήσεις επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 80%: «Υπάρχει μια αφύπνιση όσον αφορά την πρόληψη τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να γίνεται λίγο πιο συντονισμένα και με καθοδήγηση από τους καρδιολόγους και τους γενικούς γιατρούς, καθώς γίνεται μια κατάχρηση σε αυτό. Δεν έδιναν εξετάσεις συντονισμένα. Πρέπει να υπάρχουν οδηγίες πως πρέπει να το κάνεις. Ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται σε ηλικία πάνω από 40 έτη ελέγχοντας τα λιπίδια, την αρτηριακή πίεση, και ιδίως η άσκηση να μπει στη ζωή μας. Εάν ελέγξει κανείς όλους τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρδιαγγειακή πάθηση αποφεύγει τα καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 80%».
Ερωτώμενος σχετικά με τους αιφνίδιους θανάτους εξήγησε ότι είναι στα ίδια επίπεδα με το παρελθόν λέγοντας πως: «Από τα στοιχεία που έχουμε στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι στα ίδια επίπεδα οι αιφνίδιοι θάνατοι νέων ανθρώπων, απλώς εμείς με την εξέλιξη της καρδιολογίας περιμέναμε να είναι λιγότερα και δεν έχουμε αυτήν την ελάττωση. Οι αιφνίδιοι θάνατοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αυτούς που παρουσιάζονται σε νέους ανθρώπους, που εδώ είναι κληρονομικά νοσήματα και έχει ξεκινήσει ένα δίκτυο καταγραφής στην Ελλάδα όλων αυτών των προβλημάτων, το οποίο πιστεύουμε ότι θα μας δώσει πολύ καλά αποτελέσματα για την πρόληψη των αιφνίδιων θανάτων στους νέους, που είναι κληρονομικά νοσήματα στις περισσότερες φορές, όπως είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια κ.ά. Ο άλλος αιφνίδιος θάνατος οφείλεται στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το 1/5 ασθενών που κάνουν οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου δεν προλαβαίνει να πάει στο νοσοκομείο, γιατί κάνει αιφνίδιο θάνατο».
Σημαντικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων
O πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κοσμήτορας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοχιαδάκης, αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Καρδιολογικής Εταιρείας σημειώνοντας τη σημασία τους για την πρόληψη και προστασία του γενικού πληθυσμού από καρδιοπάθειες.
«Σαν Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχουμε ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χωρίζεται στην εκπαίδευση των ιατρών και καρδιολόγων μέσω των πανελλήνιων ιατρικών συνεδρίων και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων. Χρησιμοποιούμε τα περιφερειακά συνέδρια, όπως είναι το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο που γίνεται φέτος εδώ στο Ρέθυμνο για την εκπαίδευση γενικά των ιατρών και για την εκπαίδευση των πολιτών.
Επίσης έχουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, γιατί θεωρούμε ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει την υποχρέωση να έρθει κοντά στους ασθενείς και στον κόσμο».
«Έχουμε ένα πρόγραμμα πρόληψης και δεύτερο πρόγραμμα που έχουμε στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι η εκπαίδευση που έχουμε στην καρδιοαναπνευστική ανακοπή όλου του γενικού πληθυσμού αν είναι δυνατόν. Έχουμε κάνει πάρα πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα ούτως ώστε να εκπαιδευτούν όλοι στην ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση). Έχουμε ένα πρόγραμμα ΚΑΡΠΑ στα σχολεία, που ξεκινάει τώρα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για να υπάρχουν απινιδωτές σε σημεία που υπάρχει πάρα πολύς κόσμος συγκεντρωμένος, όπως είναι τα γήπεδα, μεγάλα συνέδρια, μεγάλα ξενοδοχεία κλπ.», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κανακάκης.
Ο Γιώργος Στεφανάκης, καρδιολόγος, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γιάννη Κανακάκη, τέως πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και τον κ. Κοχιαδάκη, τον νέο πρόεδρο για τα δύο επόμενα έτη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, για την επιλογή της πόλη μας για τη διενέργεια του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και τόνισε τη σημασία διεξαγωγής τέτοιου επιπέδου συνεδρίων στην περιφέρεια για την ενημέρωση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και της ίδιας της κοινωνίας για θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ειδικότερα, ο κ. Στεφανάκης ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, το λέω σαν καρδιολόγος, τους γιατρούς που ζούμε και εργαζόμαστε στην περιφέρεια να έχουμε πρόσβαση, να έχουμε πληροφόρηση, να έχουμε συζήτηση πάνω στα θέματα της ειδικότητάς μας, να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και να οργανώνουμε τη δράση μας σε ό,τι αφορά την παρέμβασή μας στην κοινότητα και σε διάφορα πάρα πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι η πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, της στεφανιαίας νόσου, η αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου μέσα από την εκπαίδευση της κοινότητας του πληθυσμού στην παροχή πρώτων βοηθειών και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης ιδιαίτερα, στη διαχείριση του προβλήματος της παχυσαρκίας που ξεκινάει από την παιδική ηλικία, στη διαχείριση του προβλήματος σακχαρώδη διαβήτη. Η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι δύο καταστάσεις που έχουν λάβει παγκοσμίως διαστάσεις πανδημίας και στα επόμενα χρόνια θα μας απασχολήσουν, καθώς οδηγούν μαθηματικά σε στεφανιαία νόσο και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με αυτά τα θέματα και πολλά άλλα θα διαπραγματευτούμε σε αυτές τις δύο μέρες στο συνέδριο αυτό. Νομίζω ότι θα βγούμε σοφότεροι, ενημερωμένοι και ικανότεροι να βοηθήσουμε την κοινότητα, τους ανθρώπους σε ό,τι αφορά την πρόληψη στα καρδιοαγγειακά νοσήματα».