Σημαντική οικονομική ανάσα για τον κλάδο της εστίασης του Ρεθύμνου αποτέλεσε η γιορτινή περίοδος του Πάσχα. Η αυξημένη τουριστική κίνηση από ξένους επισκέπτες σε συνδυασμό με πολλούς απόδημους Ρεθεμνίωτες που πέρασαν τις διακοπές τους στην πόλη και τα χωριά του νομού, έδωσε μια νότα χαράς και αισιοδοξίας στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Η πόλη «ζωντάνεψε», οι καταναλωτές επισκέφτηκαν τα εμπορικά καταστήματα για τις απαραίτητες αγορές ενώ εστιατόρια και ταβέρνες ήταν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης η κίνηση στα καταστήματά τους ήταν πολύ καλή αντίστοιχη με τη διάθεση των ντόπιων και των επισκεπτών που απόλαυσαν χωρίς περιορισμούς τις γιορτινές ημέρες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταστήματα εστίασης έχουν επανεκκινήσει τη λειτουργία τους (όσα ήταν κλειστά) ήδη από την 1η Απριλίου, μιας και οι πρώτοι τουρίστες έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους στην πόλη.
Η αυξημένη κίνηση τις μέρες των εορτών δίνει «ανάσα» στον τζίρο των επιχειρήσεων ενώ η πασχαλινή περίοδος σηματοδοτεί ουσιαστικά και την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τους επαγγελματίες. Έπειτα από ακόμη έναν δύσκολο χειμώνα για τον κλάδο, που δεν είχε βεβαίως να αντιμετωπίσει τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων ετών αλλά είχε το αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω της ενέργειας και των τιμών πρώτων υλών, η κίνηση τις ημέρες των εορτών φέρνει συγκρατημένα μεν αλλά χαμόγελα στους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες η επιβάρυνση που έχουν δεχθεί από την άνοδο του λειτουργικού κόστους είναι τέτοια που ακόμη κι όταν τα καταστήματα γεμίζουν από κόσμο, δεν μένει κέρδος στο ταμείο των επιχειρήσεων ενώ όπως λένε λόγω της σημαντικής αύξησης των πόρων των υλών εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές των τιμών στους καταλόγους τους το επόμενο διάστημα. Από την άλλη πλευρά η εστίαση έχει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων και μάλιστα σε όλα τα πόστα, από το σέρβις μέχρι την κουζίνα και την υποδοχή. Πρόβλημα που όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες του κλάδου αναμένεται να γίνει εντονότερο όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι όταν οι ανάγκες κάθε επιχείρησης θα είναι μεγαλύτερες για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες από τον κλάδο της εστίασης εμφανίζονται αισιόδοξοι ενόψει καλοκαιριού, προσδοκώντας περαιτέρω αύξηση της κίνησης.
Την ικανοποίησή του για την κίνηση των καταστημάτων εστίασης τη γιορτινή περίοδο του Πάσχα αλλά και την αισιοδοξία του για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο μετέφερε στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός, ο οποίος επεσήμανε ότι ουσιαστικά φέτος, είναι η πρώτη χρονιά χωρίς μέτρα και περιορισμούς όπου τόσο οι Έλληνες όσο και οι τουρίστες δείχνουν να απολαμβάνουν τη διασκέδασή τους έχοντας ως μοναδικό «εχθρό» την ακρίβεια: «Η κίνηση στα καταστήματα μας τη Μεγαλοβδομάδα ήταν ικανοποιητική έως πολύ καλή. Ήρθαν απόδημοι, γέμισαν τα χωριά, γέμισε και η πόλη και το Ρέθυμνο είχε πολύ καλό κόσμο. Το αποκορύφωμα στα καταστήματα εστίασης ήταν τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Η κατανάλωση στα καταστήματα ήταν επίσης καλή. Στην ουσία ήταν η πρώτη χρονιά πραγματικά χωρίς μέτρα και χωρίς περιορισμούς, οπότε όλα κύλησαν καλά.
Είχαμε και πολλούς τουρίστες, καθώς κάποιοι έμειναν και μετά τη Μεγαλοβδομάδα τη δική τους για να δουν και τη δική μας. Έχουν ανοίξει κάποια ξενοδοχεία και έχουν κόσμο. Όλα κύλησαν καλά. Ευελπιστούμε αυτή η σεζόν να είναι πάρα πολύ καλή. Αυτή την ενημέρωση έχουμε και από τον σύλλογο Ξενοδόχων με τον οποίο είμαστε σε επαφή. Εκτιμούμε ότι εάν δεν γίνει κάτι περίεργο – απρόοπτο θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Η περυσινή χρονιά ήταν διορθωτική, οπότε έχουμε στέψει το βλέμμα μας προς αυτήν τη σεζόν που όλοι λένε ότι θα είναι πάρα πολύ καλή» ανέφερε.
Για αύξηση της κίνησης που μπορεί να έφτασε και το 30% σε σχέση με πέρυσι κάνει λόγο ο πεπειραμένος εστιάτορας της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου Όθωνας Χριστουλάκης τονίζοντας πως η γιορτινή περίοδος του Πάσχα ήταν μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών:
«Οι μέρες του Πάσχα πήγαν αρκετά καλά, όχι ανέλπιστα καλά, διότι η σεζόν έχει δείξει πως θα πορευτεί. Ξεκίνησε εξαιρετικά και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να πορεύεται έτσι. Γι’ αυτό τον λόγο, λοιπόν, είχαμε και αρκετούς Έλληνες πελάτες. Οι ξένους απόλαυσαν την πασχαλινή μας κουλτούρα, γεύτηκαν τα εδέσματά μας, είναι ευχαριστημένοι, λένε τα καλύτερα για την Κρήτη και για το Ρέθυμνο και δεν μπορώ παρά να είμαι αρκετά ευχαριστημένος από την εικόνα που δημιουργήθηκε. Είναι πιο καλά από καλά. Χθες έκανα μια σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη μέρα της Δευτέρας του Πάσχα, που ούτε λίγο ούτε πολύ είναι γύρω στο 30% πάνω από πέρυσι. Το Πάσχα υπήρξε κατανάλωση χωρίς περιορισμούς και από τους ξένους και από τους Έλληνες. Μιζέρια δεν υπήρξε πουθενά. Ευχόμαστε έτσι να συνεχίσει και το καλοκαίρι, αλλά βεβαίως η ευχή είναι σε συνδυασμό με τους πολλούς παράγοντες που συνθέτουν την τελική μας προσπάθεια και εικόνα, έχει δρόμο. Δουλειά θα υπάρξει για όλους.
Για την εστίαση προβλέπεται μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Όλες οι μέρες είναι καλύτερες από πριν. Νομίζω ότι υπάρχει και για εμάς πια το ενδιαφέρον για τη μέθοδος των κρατήσεων προκειμένου να εξυπηρετηθεί οργανωμένα ένας πελάτης όπως εκείνος θέλει, δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον».
Η ακρίβεια οδηγεί σε αναπροσαρμογές στους τιμοκαταλόγους
Και ενώ τα μηνύματα είναι θετικά για την τουριστική περίοδο και η κίνηση αναμένεται να είναι αυξημένη η ακρίβεια εξακολουθεί να γονατίζει τον κλάδο της εστίασης. Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων παραμένει στα ύψη κυρίως λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών της ΔΕΗ ενώ και οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους στους επιχειρηματίες. Όπως λένε για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών σε κάποια προϊόντα.
«Δυστυχώς η κατάσταση με την ακρίβεια στο ενεργειακό κόστος και στις πρώτες ύλες δείχνει να μην έχει τέλος και από ότι δείχνει θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυξήσεις τιμών από 5%-10% ανάλογα με το είδος. Δεν πέφτουν οι τιμές, δεν πέφτει η τιμή στην ενέργεια, και έχουμε καθημερινά αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Τα πράγματα είναι δύσκολα ειδικά για του συναδέλφους που ανοίγουν τώρα για την καλοκαιρινή σεζόν. Οπότε μια μικρή αύξηση στους καταλόγους θα μπει. Στο παρελθόν έχουμε κάνει άλλες δύο αυξήσεις αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Ίσως κάποιοι συνάδελφοι για έναν μήνα ακόμα να κρατήσουν σταθερές τις τιμές αλλά μετά προβλέπεται να επιβληθούν αυξήσεις. Για παράδειγμα τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα (τυριά, φέτες κ.λπ.) έχουν καταγράψει τεράστια αύξηση στις τιμές τους όπως και κρέας, αρνί, και μοσχάρι καταγράφουν υψηλές τιμές. Εάν αυτό συνεχιστεί δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αυξήσουμε και εμείς τις τιμές. Ο κάθε συνάδελφος κοιτάζει πως να επιβιώσει, πως θα βγει. Το να δουλεύει και να μπαίνει μέσα δεν τον συμφέρει. Παράλληλα έχουμε και το πρόβλημα του προσωπικού. Δεν βρίσκει κανείς προσωπικό. Σε ορισμένες ειδικότητες δεν απαντάνε καν στις αγγελίες, όπως είναι οι ειδικότητες της λάντζας και του ψήστη. Αυτές είναι οι δύο κορυφαίες ειδικότητες οι οποίες δεν απαντάει κανένας. Αυτά είναι τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Εμείς αισιόδοξοι είμαστε βέβαια. Εμείς θα κρατήσουμε όσο μπορούμε τους καταλόγους με τις ίδιες τιμές, τουλάχιστον για 1-1,5 μήνα, να δούμε πως θα πάει. Αν όμως κάποιος συνάδελφος δει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδά του τότε θα αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές του» ανέφερε ο κ. Κλαψινός.
Από την πλευρά του ο Όθωνας Χριστουλάκης ανέφερε: «Εμείς για την ώρα δουλεύουμε έχοντας μετακυλήσει το κόστος στην τιμή πώλησης. Για παράδειγμα εάν η φέτα που βάζουμε στη χωριάτικη σαλάτα μας κοστίζει 0,20 λεπτά παραπάνω, αυτά τα 0,20 λεπτά θα τα βάλουμε στην τιμή πώλησης. Από εκεί και μετά εάν γίνουν νέες αυξήσεις από 1η Μαΐου ή οτιδήποτε άλλο, κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γένεσθαι. Ένα άλλο ζήτημα είναι η τιμή της μπύρας που έχει πάρει διαδοχικά από πέρυσι τρείς αυξήσεις, ωστόσο εμείς δεν έχουμε αλλάξει καθώς θεωρούμε ότι θα είναι εις βάρος της κατανάλωσης. Προσπαθούμε με την πολιτική μας εκεί που μας παίρνει να συγκρατούμε τις τιμές ως έχει και άλλου που δεν γίνεται να βάζουμε το κάτι παραπάνω, προκειμένου η βιωσιμότητά μας να είναι αυτή που πρέπει να είναι».