Υπόμνημα για όλα τα προβλήματα της σχολικής στέγης, της μεταφοράς των μαθητών και των δομών υγείας που αφορούν τα παιδιά, κατέθεσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης στο Υπουργείο Παιδείας, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους του νησιού, κάνοντας λόγο για τραγική κατάσταση που έχει διαχρονικά δημιουργηθεί στις σχολικές μονάδες από όλες τις κυβερνήσεις και τονίζοντας ότι πολλά σχολικά κτίρια δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εκπαιδευτική διαδικασία και πολύ περισσότερο να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, κύριο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ο αντισεισμικός έλεγχος που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όλα τα σχολεία, με τους σύγχρονους κανονισμούς. «Ο καταστροφικός σεισμός στις γειτονικές μας χώρες, Τουρκία και Συρία, ξύπνησε τις αγωνίες και τον φόβο σε όλους εμάς τους γονείς, καθώς γνωρίζουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει ούτε καν η στατιστική επεξεργασία του προβλήματος (προσεισμικός έλεγχος) προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές μελέτες. Οι φόβοι μας αυξάνονται ακόμα περισσότερο αφού ένα μεγάλο μέρος των σχολικών κτιρίων της Κρήτης είναι πολύ παλιά προ των αντισεισμικών κανονισμών του 1959 καθώς και του 1985 και δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα σε ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο.
Δυστυχώς το φυσικό αυτό φαινόμενο έχει αφήσει ανοικτές ακόμα πληγές στο νησί μας, αφού πριν 1,5 χρόνο η σεισμική δόνηση στο Αρκαλοχώρι άφησε αμέτρητες καταστροφές στους κατοίκους και χιλιάδες μαθητές χωρίς σχολεία, τα οποία ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί και τη θέση τους έχουν πάρει τα κοντέινερς. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και σε άλλες περιοχές που μετρούν σοβαρές πληγές από παλαιότερους σεισμούς, όπως η Κίσσαμος, η Μεσσαρά κλπ.».
Και προσθέτει η Ομοσπονδία ότι:«Επιπλέον επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων σε όλο το νησί, καθώς υπάρχουν πολλά παλιά σχολεία, ενώ ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές ο μαθητικός αριθμός αυξάνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες. Επιτακτική είναι και η ανάγκη ανέγερσης Νηπιαγωγείων σε όλους τους νομούς, καθώς και σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς τα περισσότερα είναι παντελώς ακατάλληλα.
Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα αποτελεί η έλλειψη της συνεχούς απαραίτητης συντήρησης που χρειάζονται τα σχολικά κτίρια ώστε να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα υγρασίας, οι φυσικές φθορές, οι λογικές ζημιές που συμβαίνουν. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται πολλά προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφουμε τζάμια που σπάνε και δεν αντικαθίστανται, λάμπες οροφής που αποκολλούνται, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στους μαθητές και πολλές φορές μη ελεγμένες, αλεξικέραυνα που δεν φυλάσσονται, γήπεδα που δεν ενισχύονται και δεν επισκευάζονται όσον αφορά τα δάπεδα τους, έλλειψη προστατευτικών καλυμμάτων σε μπασκέτες, κ.α. »
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης,την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε,παρουσιάστηκε μία ενδεικτική εικόνα από την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές υποδομές σε όλους τους νομούς της Κρήτης, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη για σύγχρονη ασφαλή σχολική στέγη.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία του Δήμου Ρεθύμνου, η Ομοσπονδία αναφέρθηκε:
α) Στο κτίριο που συστεγάζονται το 1ο ειδικό δημοτικό και το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στη νοτιοανατολική πλευρά, καθώς και παραμόρφωση του ανατολικού εξωτερικού τοίχου και χρειάζεται, σύμφωνα με το υπόμνημα που έχει καταθέσει το σχολείο στο Δήμο Ρεθύμνου άμεση γεωστατική μελέτη και αποκατάσταση της ζημιάς, ώστε να αποφευχθεί πιθανή κατάρρευση των τοίχων.
β) Στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου: Είναι ένα πολύ παλιό κτίριο που αν και χτίστηκε για να λειτουργεί ως 6θέσιο σήμερα λειτουργεί ως 12θέσιο με την κατασκευή 4 επιπλέον τάξεων στο ισόγειο γκαράζ, όπου υπάρχει έντονη υγρασία. Έχει λιγοστές και ακατάλληλες τουαλέτες, ενώ ο χώρος πολλαπλών χρήσεων χρησιμοποιείται και ως γραφείο του συλλόγου διδασκόντων όπου ωστόσο ο εξαερισμός της είναι ελλειπής.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης,μεταξύ άλλων,ζητά από τους αρμόδιους:
-Να ελεγχθούν έγκαιρα όλα τα σχολικά κτίρια. Χρειάζεται να μπει πρόγραμμα ξεκινώντας από τα πιο παλιά κτίρια.
-Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια με βάση του σημερινά ισχύοντες αντισεισμικούς κανονισμούς. Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
-Να χρηματοδοτηθούν μελέτες για όλα τα σχολικά κτίρια, που θα περιλαμβάνουν 2 στάδια: Α. Μελέτη Αποτίμησης Στατικής και Αντισεισμικής Επάρκειας Φέροντα Οργανισμού (Φ.Ο.). Β. Μελέτη Ενισχύσεων αν ο υπάρχων Φ.Ο. κριθεί ανεπαρκής.
-Κανένας έλεγχος σχολικού κτιρίου να μην πραγματοποιηθεί με την απαράδεκτη πρόβλεψη του Ν.4495/17 («νόμος αυθαιρέτων») που προβλέπει την δυνατότητα να γίνεται η σεισμική αποτίμηση του κτιρίου με βάση τον κανονισμό που ίσχυε κατά την κατασκευή του κτιρίου! Απαιτούμε τα σχολικά κτίρια στο σύνολό τους να ελεγχθούν με τους σημερινούς σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς και όχι με τους ανεπαρκείς παλιούς κανονισμούς.
-Μετά τις μελέτες να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των ενισχύσεων και των απαιτούμενων συντηρήσεων και επισκευών, που θα προκύψουν. Αυτό σημαίνει αποκάλυψη του Φ.Ο. (γκρέμισμα τοίχων, πατωμάτων κτλ) – ενίσχυση του Φ.Ο. και μετά ξαναχτίσιμο του κτιρίου.
-Να γίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός που θα ανακοινωθεί επισήμως – πρόγραμμα για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Να δρομολογηθούν σύγχρονα αντισεισμικά κτιριακά συγκροτήματα. ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003 επικαιροποιημένος). Άμεση προτεραιότητα να δοθεί στα σχολεία που έχουν ήδη πληγεί από τους σεισμούς (Αρκαλοχώρι, Ηράκλειο, Κίσαμος, Μεσαρά κλπ)
-Να μειωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα.
-Το κράτος να έχει την ευθύνη και την εποπτεία για τους ελέγχους και τις επισκευές στα σχολεία.
-Να κατοχυρωθεί θεσμικά η ΚΤΥΠ ως ο κατεξοχήν αρμόδιος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές με προτεραιότητα στις υποδομές Παιδείας, να χρηματοδοτηθεί και να θωρακιστεί η λειτουργία της με προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να είναι εφικτή η επαρκής και ολοκληρωμένη άσκηση των αρμοδιοτήτων της.
-Να παρθούν και να χρηματοδοτηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για ασφαλείς, σύγχρονες και δωρεάν μαθητικές μεταφορές.
-Να στελεχωθούν όλες οι σχολικές μονάδες με προσωπικό φύλαξης, τόσο για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών μας μέσα στο σχολείο, όσο και για τη δυνατότητα να είναι ανοικτά τα σχολεία το απόγευμα ως χώροι κοινωνικοποίησης και κέντρα ανάπτυξης αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα δώσουν δημιουργική διέξοδο στα παιδιά μας.