Η 8η Μαΐου καθιερώθηκετο 1994 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης,των υγειονομικών φορέων και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για τα σύνθετα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν με αυτή τη σοβαρή, αιματολογική διαταραχή και τις συλλογικές προσπάθειες που απαιτούνται για βελτιώσεις σε όλους τους σχετικούς με τη νόσο τομείς.
Φέτος, για 2η χρονιά η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας που ηγείται της πρωτοβουλίας και των παγκόσμιων προσπαθειών ευαισθητοποίησης για τη θαλασσαιμία, συνεχίζει την επιτυχημένη εκστρατεία:
«Ενημερώσου. Μοιράσου. Νοιάσου.»
με κεντρικό θέμα για το έτος 2023:
«Ενισχύουμε την εκπαίδευση για τη γεφύρωση του χάσματος στη φροντίδα της θαλασσαιμίας».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, με αυτό το κεντρικό μήνυμα, υπογραμμίζεται η αξία της συνεισφοράς του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της θαλασσαιμίας, αλλά και η παραδοχή ότι η συλλογική δράση για την ενίσχυση της ενημέρωσης και την αφύπνιση του κοινού γύρω από την ασθένεια είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Η θαλασσαιμία αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος προκαλώντας έτσι αναιμία.
Τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί σπουδαίες εξελίξεις στην πρόληψη, αλλά και την κλινική φροντίδα των ασθενών, με αποτέλεσμα η θαλασσαιμία να έχει μετατραπείσε μια χρόνια νόσο, με τους πάσχοντες που λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο ζωής τους να μην διαφέρει πολύ από εκείνο του γενικού πληθυσμού.
Η θαλασσαιμία είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σημασία της κληρονομικότητας και του γενετικού ελέγχου. Ο μόνος τρόπος αποφυγής γέννησης ατόμου με θαλασσαιμία είναι μέσω ειδικού αιματολογικού ελέγχου που πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου σε ζευγάρια με σκοπό τον εντοπισμό ή μη της γενετικής μετάλλαξης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η 7ηΥγειονομική Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει προγράμματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας αλλά και δράσεων ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίαςμεριμνώντας για την επάρκεια αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία της Κρήτης.Παράλληλα, υποστηρίζει την ισότιμη πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα και την ενδεδειγμένη θεραπεία για όλους τους ασθενείς με θαλασσαιμία, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο όραμα για έναν κόσμο όπου η θαλασσαιμία θα προλαμβάνεται, θα ελέγχεται και θα αντιμετωπίζεται σωστά.