Συνεχίζεται το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά του Ρεθύμνου και κατ’ επέκταση η ταλαιπωρία των ασθενών που ακόμα και για ένα απλό παυσίπονο αναγκάζονται να απευθύνονται σε διαφορετικά φαρμακεία μήπως σταθούν τυχεροί και βρουν ένα κουτί. Η κατάσταση παραμένει ασφυκτική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου, ενώ δεν υπάρχει σύμφωνα με τον ίδιο καμιά προοπτική βελτίωσης τουλάχιστον άμεσα όπως ισχυρίζεται, αφού αυτό που χρειάζεται όπως λέει είναι ριζικές αλλαγές στη γενικότερη φαρμακευτική πολιτική. Φαρμακοποιοί και ασθενείς δείχνουν να μην έχουν άλλη επιλογή αφού οι πρώτοι όπως εξηγούν όταν δεν έχουν φάρμακα δεν μπορούν να τα διαθέσουν και οι δεύτεροι είτε απευθύνονται σε όλα τα φαρμακεία του νομού ή και γειτονικών νομών πολλές φορές για να βρουν το σκεύασμα που θέλουν είτε σε συνεννόηση με τον γιατρό τους καταλήγουν σε κάποιο γενόσημο.
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι εξακολουθούν πολλά φάρμακα να είναι σε έλλειψη. Υπάρχει μια μικρή ύφεση σε κάποια παιδιατρικά αντιπυρετικά κ.λπ., αλλά σε γενικές γραμμές εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στις ελλείψεις. Οι φαρμακοποιοί δίνουμε μάχη για να καταφέρουμε να βρούμε τα στοιχειώδη φάρμακα που υπάρχουν στη συνταγογράφηση. Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρή έλλειψη στα αντιβιοτικά, σοβαρή έλλειψη σε εισπνεόμενα και σε ινσουλίνες. Στο μεταξύ υπάρχουν δύο συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία μπήκαν στην αρνητική λίστα μεγάλης αξίας και αναμένεται να μπουν κι άλλα φάρμακα χαμηλής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος που έπαιρνε αυτά τα φάρμακα θα κατευθυνθεί σε άλλο φάρμακο για να μπορέσει να μην πληρώσει, αλλιώς θα πληρώσει. Γιατί όταν ένα φάρμακο μπαίνει στην αρνητική λίστα, σημαίνει ότι δεν το αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ένα από τα φάρμακα που μπήκε σε αυτήν τη λίστα είναι για τον διαβήτη, είναι ένα ενέσιμο σκεύασμα που χορηγείται για χρόνια πάθηση στους διαβητικούς ασθενείς. Λέγεται «yxumia» και το κόστος του είναι γύρω στα 80 ευρώ. Ενώ, μέχρι 12/2 μπορούσαν οι ασθενείς να το συνταγογραφούν και να πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή, πλέον επειδή είναι στην αρνητική λίστα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το αντίτιμο. Αλλιώς θα πρέπει αυτοί οι ασθενείς να πάνε στον γιατρό τους και να γράψουν άλλο φάρμακο. Σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει. Για να βρίσκουν φάρμακα οι ασθενείς πρέπει να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου, αυτή είναι η τακτική του υπουργείου» ανέφερε σε σχετικές δηλώσείς του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Βαρδιάμπασης η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί μόνο στα παιδιατρικά σιρόπια «Φάρμακα για το κρυολόγημα, τα λεγόμενα «Cold & Flu», εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη. Ενδεικτικά, τα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας που παίρνει κάθε φαρμακείο ένα τον μήνα και στην καλύτερη περίπτωση ένα τη βδομάδα. Εγώ στο φαρμακείο μου «Cold & Flu» παίρνω ένα τον μήνα. Για τέτοια κατάσταση μιλάμε. Βλέπουμε πολίτες οι οποίοι πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και βλέπουμε πολίτες που ρωτάνε από την πόρτα «Μήπως αυτό το φάρμακο εσείς το έχετε;», γιατί έχουν γυρίσει άλλα πέντε – έξι φαρμακεία και δεν το βρίσκουν. Η φαρμακαποθήκη προσπαθεί με τα ελάχιστα αποθέματα που διαθέτει να τα διανείμει με κάποιον τρόπο ώστε να δει αυτήν την ελάχιστη ποσότητα πιο φαρμακείο θα την πρωτοπάρει. Είναι μια πολύ μικρή ποσότητα για έκτακτη κατάσταση. Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε στα κεντρικά των φαρμακοβιομηχανιών στην Αθήνα. Όλη μέρα είμαστε στα τηλέφωνα και στα email και παρακαλάμε τις φαρμακοβιομηχανίες να μας στείλουν ένα κουτάκι, κυρίως για τις πιο σοβαρές και επείγουσες περιπτώσεις ασθενών. Είμαστε σε επαφή με τους γιατρούς, ώστε αν ένα φάρμακο δεν υπάρχει να τους ενημερώσουμε, να βρούμε μια εναλλακτική και να δούμε τι υπάρχει, αλλά σε αυτήν την τραγική κατάσταση είμαστε από τον Δεκέμβριο έως σήμερα. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν έχουν αποδώσει ελάχιστα, πολύ λίγο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι λύθηκε το πρόβλημα. Το υπουργείο με το μόνο που ασχολείται είναι οι εκλογές, εμείς αυτό έχουμε συμπεράνει. Αυτήν τη στιγμή δεν βλέπουμε σοβαρά μέτρα περεταίρω να γίνονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές και όποια κυβέρνηση προκύψει να δει τι θα κάνει το επόμενο υπουργείο».
Ενδεικτικά ο κ. Βαρδιάμπασης αναφέρθηκε στο τριήμερο της Αποκριάς όπου τα φαρμακεία ασφαλείας αναγκαστικά θα λειτουργούν με τα λιγοστά αποθέματα που έχουν: «Το επόμενο τριήμερο θα είναι κλειστά όλοι οι προμηθευτές. Επομένως τα φαρμακεία ασφαλείας πως θα πορευτούν, με τι στοκ; Είναι κάτι που το φοβόμαστε ως φαρμακευτικός σύλλογος. Σάββατο, Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα ένα φαρμακείο θα λειτουργεί με ό,τι έχει στα ράφια του. Όταν αυτό είναι ήδη οριακό, πως θα εξυπηρετήσουν τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα; Αν τύχει συγκυριακά μεγάλη ζήτηση σε τέτοιες κατηγορίες φάρμακα; Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αποθέματα εντελώς οριακά και πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Αν δεν έχουμε, δεν έχουμε. Το έχουμε αναδείξει το πρόβλημα με τόση ένταση και τόση συχνότητα που πλέον και εμείς δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε» επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά διαχρονικά είναι να ληφθούν δραστικά μέτρα και αλλαγές ριζικές στη φαρμακευτική πολιτική. «Μέχρι τώρα αυτά τα μέτρα που είδαμε δεν έχουν αποδώσει στην κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος. Έχουν αποδώσει ελάχιστα στον μετριασμό των προβλημάτων. Ήταν μέτρα «ασπιρίνες» που λέμε, δεν ήταν μέτρα στην ουσία που θα κατάφερναν να λύσουν στα σοβαρά το πρόβλημα. Ήταν απλά μέτρα για να μετριαστεί κάπως το πρόβλημα μέχρι να πορευτεί η κατάσταση, είμαι πεπεισμένος ότι το υπουργείο αυτήν τη στιγμή κάνει μια απλή διαχείριση. Δεν μπορώ να το αποδώσω κάπου αλλού παρά στο γεγονός ότι έρχονται εκλογές και δεν νομοθετείται κάτι σοβαρό. Οπότε προς το παρόν δεν περιμένουμε κάποια σοβαρή επέμβαση» κατέληξε.