Με εργαζόμενους από τρίτες χώρες επιχειρείται να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στον τουριστικό κλάδο. Με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ γνωστοποιείται ο αριθμός των αλλοδαπών από τρίτες χώρες, που μπορούν να λάβουν άδειες διαμονής για εργασία στην Ελλάδα για τα έτη 2023 και 2024.
Συνολικά με βάση την ΚΥΑ έχουν εγκριθεί 147.925 άδειες, κάποιες εκ των οποίων αφορούν στον τουρισμό και έχουν διαμοιρασθεί ανά Περιφέρεια και ειδικότητα. Με την ΚΥΑ παρέχεται η δυνατότητα μετάκλησης αυξημένου αριθμού εργαζομένων στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων (9.261 έναντι 2.811 την προηγούμενη διετία σε πανελλαδικό επίπεδο), αλλά σημαντικά χαμηλότερου σε σχέση με τις προτάσεις που υπεβλήθησαν για 80.316 εργαζόμενους. Και εδώ ελήφθη υπόψη η προσφορά εργασίας και η δυνατότητα κάλυψης των κενών θέσεων από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό.
Σημειώνεται ότι για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες ισχύει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων/ Ευρωπαίων εργαζομένων (αμοιβές, κατώτατος μισθός, ωράριο, υγιεινή – ασφάλεια, κ.λπ.) Επιπλέον για τους εποχικούς εργαζόμενους θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατάλυμα για τη διαμονή τους.
Στην Περιφέρεια Κρήτης εγκρίθηκαν 14.740 άδειες διαμονής, εκ των οποίων 100 κηπουροί σε τουριστικές επιχειρήσεις, 30 animateur, 150 καθαριστές ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων και 250 εργάτες αεροδρομίων (οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα). Ο αριθμός αυτός απέχει κατά πολύ σε σχέση με τα αιτήματα που είχαν καταθέσει στην Περιφέρεια Κρήτης οι ξενοδόχοι, που αφορούσαν σε περισσότερες από 6.000 κενές θέσεις.
Στον νομό Ρεθύμνου οι κενές θέσεις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του συλλόγου Ξενοδόχων παραμένουν και ξεπερνούν τις 2.000 με τα περισσότερα κενά να αφορούν στον τομέα του σέρβις και της καθαριότητας.
Πάντως η αγωνία των επιχειρηματιών για την κάλυψη των κενών θέσεων παραμένει μεγάλη, καθώς όπως υποστηρίζουν η δημοσίευση του ΦΕΚ είναι για τους ίδιους δώρον άδωρον.
Αφενός, όπως λένε, ο αριθμός των εργαζόμενων που προβλέπονται για τη διετία 2023-2024 είναι πολύ περιορισμένος και δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες και αφετέρου απαιτείται σημαντικός χρόνος για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την εισαγωγή των εργαζομένων. Χρόνος ο οποίος δεν υπάρχει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως η διαδικασία που θα ξεκινήσει τη φετινή χρονιά θα είναι αναγνωριστική για τους ίδιους και τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε το εγχείρημα με την εισαγωγή εργαζομένων που θα στελεχώσουν τον ξενοδοχειακό κλάδο να στεφθεί με επιτυχία τη σεζόν του 2024 για όσους επιχειρηματίες προλάβουν να πάρουν εργαζόμενους.
Δίχως αντίκρισμα για τον τουριστικό κλάδο φέτος η εισαγωγή εργαζόμενων από τρίτες χώρες
Τεράστιο παραμένει και φέτος το πρόβλημα με τις ελλείψεις εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, σε μια χρονιά που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς με υψηλές πληρότητες, αλλά και με μεγάλη διάρκεια, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία από τις κρατήσεις. Ωστόσο η αγωνία των επιχειρηματιών για την κάλυψη των κενών θέσεων είναι τεράστια, μιας και το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αναφορικά με τις μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν, χαρακτηρίζεται δώρον άδωρον από τους επιχειρηματίες. Αφενός, όπως λένε, ο αριθμός των εργαζόμενων που προβλέπονται για τη διετία 2023 – 2024 είναι πολύ περιορισμένος και δεν επαρκεί και αφετέρου απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται. Χρόνος ο οποίος δεν υπάρχει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης.
Αναλυτικότερα, Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ καθορίζει τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία στους κλάδους του τουρισμού και των κατασκευών για τα έτη 2023 και 2024, σε 167.925. σε επίπεδο χώρας.
Το πλήθος των επιτρεπόμενων μετακλήσεων καθορίστηκε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα αιτήματα που υπεβλήθησαν μέσω των Περιφερειών (τα οποία προσέγγισαν τις 380.000) και κοντά στο αντίστοιχο όριο που είχε τεθεί για την διετία 2021-2022 (ήταν 168.632).
Επιπλέον, έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου αφενός να μην θίγεται η απασχόληση Ελλήνων εργαζομένων (ή από τις χώρες της Ε.Ε.) και αφετέρου να καλύπτονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες σε συγκεκριμένους κλάδους είναι αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στην Περιφέρεια Κρήτης καθορίζεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για τα έτη 2023 και το 2024 στις 14.740 θέσεις.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε ότι στον νομό Ρεθύμνου οι ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία υπολογίζονται περί τις 2.500 με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας και το σέρβις.
Σύμφωνα με τον ίδιο η μετάκληση εργαζομένων δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τα ξενοδοχεία τη φετινή σεζόν:
«Για τον κλάδο του τουρισμού η απόφαση αυτή είναι δώρον άδωρον για την φετινή τουριστική περίοδο.
Εκτός ότι είναι λίγα τα άτομα, ειδικά οι εποχικοί υπάλληλοι, η διαδικασία της μετάκλησης είναι χρονοβόρα, καθώς εμπεριέχει τεράστια γραφειοκρατία. Εγώ επικοινώνησα με τη Διεύθυνση αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, όπου μου εξήγησαν ότι σε περίπτωση που βρεθεί εργαζόμενος θα πρέπει ο λογιστής της επιχείρησης να καταθέσει ηλεκτρονικά όλα τα έγγραφα στο σύστημα. Ακολούθως η υπηρεσία χρειάζεται κάποιο χρόνο για τον έλεγχο των εγγράφων, ώστε να αποσταλούν στην πρεσβεία του ενδιαφερομένου, η οποία και καλείται να διεκπεραιώσει τη διαδικασία. Αυτό μπορεί στην καλύτερη των περιπτώσεων να ολοκληρωθεί σε 2,5 μήνες, ενώ σε άλλες πρεσβείες ο χρόνος φτάνει και τους 7 μήνες. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η απόφαση αυτή να καλύψει τις ελλείψεις της φετινής χρονιάς, μιας και η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει. Η διαδικασία αυτή με όλη την γραφειοκρατία μπορεί να ξεκινήσει φέτος για να υπάρχει μια μικρή κάλυψη των κενών για την επόμενη χρονιά.
Επειδή ο κόσμος δεν το ξέρει, νομίζει ότι βρήκαμε υπάλληλο και θα τον βάλουμε κατευθείαν να δουλεύει. Δεν είναι έτσι, με τίποτα, καθώς απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και το θέμα του κόστους, στα εισιτήρια, στη διαμονή και στην διατροφή. Ένα εισιτήριο με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία για να φέρεις στην Κρήτη μετακλητούς από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία οπουδήποτε από την Ασία, κοστίζει από 1.700 μέχρι 2.000 ευρώ. Αυτό είναι το ένα κόστος. Το δεύτερο κόστος είναι ότι αυτόν που θα φέρεις θα πρέπει να του εξασφαλίσεις και κατοικία, οι οποίες δεν υπάρχουν για να νοικιαστούν. Έχουμε λοιπόν το κόστος μεταφοράς, το κόστος διαμονής και το κόστος διατροφής. Ο πρέσβης του Βιετνάμ, που μας είχε επισκεφτεί στο δημαρχείο πριν λίγο καιρό, μας είπε ότι αυτοί δεν έρχονται για λιγότερο από δύο χρόνια. Δεν ενδιαφέρεται κανείς». Όπως πρόσθεσε ζητήθηκε μέσω του πρωθυπουργού στη συνάντηση που είχε με τον ΣΕΤΕ να επισπευσθούν οι διαδικασίες από πλευράς υπουργείου Εργασίας για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ για την Περιφέρεια Κρήτης εγκρίθηκαν 14.740 θέσεις, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
Εποχικοί: 7.030
Κηπουροί/συντηρητές χώρων πρασίνου σε τουριστικές επιχειρήσεις: 100
Εμψυχωτές τουρισμού (Ψυχαγωγοί – Διασκεδαστές – Animateur κ.λπ.): 30
Καθαριστές ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων (καθαριστές κοινόχρηστων χώρων/καμαριέρης/α: 150
Εργάτες υπηρεσιών αποσκευών αεροδρομίου: 250
Ανειδίκευτη εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (Εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κ.λπ.): 6.500
Αλιεργάτες: 150
Εξαρτημένη εργασία: 7.460
Ανειδίκευτοι εργάτες μεταποίησης: 130, Ανειδίκευτοι εργάτες οικοδομών: 150
Αποθηκάριοι και ζυγιστές: 100, Βοηθοί νοσηλευτικού προσωπικού: 100, Εναερίτες: 20, Εργαζόμενοι σε πλυντήρια ιματισμού: 50, Εργάτες ελαιουργείων – συσκευαστηρίων – τυροκομείων: 1.000
Εργάτες κατασκευών οικοδομών (ιδίως κτίστες, μπετατζήδες, σιδεράδες, καλουμπατζήδες, τεχνίτες κατασκευής δαπέδων, ξυλουργοί, κόπτες και συνδέτες μετάλλων και μπετόν): 3.000
Κηπουροί/ συντηρητές χώρων πρασίνου: 100, Μελισσοκόμοι: 140
Οδηγοί φορτηγών και βαρέων οχημάτων: 50, Οικιακοί Βοηθοί – Φροντιστές Ατόμων με Αναπηρία – Γηροκόμοι: 200
Σφαγείς, επεξεργαστές κρεάτων και αλιευμάτων και ασκούντες συναφή επαγγέλματα επεξεργασίας τροφίμων: 100
Τεχνίτες/ χειριστές μηχανημάτων ξύλου – μετάλλου κ.λπ.: 90, Τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου και επιπλοποιοί: 45, Χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (μονταδόροι): 300, Χειριστής περονοφόρου ανυψωτικού οχήματος (κλαρκ): 28, Χειριστές σταθερών εγκαταστάσεων και μηχανών: 50
Ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (Εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κ.λπ.): 1.807
Υψηλής Ειδίκευσης: 100
Εργαζόμενοι Υψηλής Ειδίκευσης Οδηγία 2009/50/ΕΚ (διάφορες ειδικότητες): 100
Σύμφωνα με το ΦΕΚ συγκεκριμένα, οι μετακλήσεις κατανέμονται σε κλάδους στους οποίους δεν υπάρχει προσφορά εργασίας από Έλληνες εργαζόμενους αλλά με ευελιξία που επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών, καθώς:
Από τις 167.925 θέσεις, οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις η πλειονότητα (113.467 ή 76.7%) έχει κατανεμηθεί στον πρωτογενή τομέα. Από αυτές 91.630 αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 σε αλιεργάτες Αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.
Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με τον ΦΕΚ:
• Παρέχεται η δυνατότητα μετάκλησης αυξημένου αριθμού εργαζομένων στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων (9.261 έναντι 2.811 την προηγούμενη διετία), αλλά σημαντικά χαμηλότερου σε σχέση με τις προτάσεις που υπεβλήθησαν για 80.316 εργαζόμενους. Και εδώ ελήφθη υπόψη η προσφορά εργασίας και η δυνατότητα κάλυψης των κενών θέσεων από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό.
• Στον κλάδο των κατασκευών το ανώτατο όριο ορίστηκε σε 10.338 θέσεις και αφορά κυρίως σε ειδικευμένους οικοδόμους για τους οποίους με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Ιδίως ενόψει της υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα προγράμματα ενεργειακής/ αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που υλοποιούνται κλπ.
• Για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες ισχύει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων/ Ευρωπαίων εργαζομένων (αμοιβές, κατώτατος μισθός, ωράριο, υγιεινή – ασφάλεια, κλπ.). Επιπλέον για τους εποχικούς εργαζόμενους θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατάλυμα για τη διαμονή τους.
• Σημειώνεται τέλος ότι η μετάκληση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης εγκρίνεται με ειδική διαδικασία (οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα πρέπει να καταθέσουν αιτήματα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών για την συγκεκριμένη ειδικότητα που ζητούν και εν συνεχεία να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος από την ΔΥΠΑ ως προς την ύπαρξη εγχώριου εργατικού δυναμικού). Για τους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης προβλέπεται επίσης ότι η αμοιβή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.