Ολοκληρώνονται οι εργασίες του προγράμματος Interreg-Adriseismic, διάρκειας τριών ετών, με τη συμμετοχή έξι χωρών της Αδριατικής – Ιονίου, της περιοχής που χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη, με σκοπό τη βελτίωση σεισμικής θωράκισης και εκτίμησης σεισμικής τρωτότητας ιστορικών κτιρίων και βελτίωση της κατάρτισης.
Με κύριο αντικείμενο τη «Μείωση της σεισμικής τρωτότητας των διατηρητέων κτιρίων στα ιστορικά κέντρα των πόλεων», η Περιφέρεια Κρήτης και το πανεπιστήμιο Κρήτης ως εθνικοί εταίροι του προγράμματος, συνδιοργανώνουν από κοινού με το ΤΕΕ/ΤΑΚ, εσπερίδα την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στις 6:00 το απόγευμα. Στόχος της εκδήλωσης, είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων, η παρουσίαση των μεθόδων παρέμβασης, καθώς και των καλών πρακτικών που αποκτήθηκαν.
Σημειώνεται ότι, ο γενικός στόχος του έργου Adriseismic είναι η ανταλλαγή και συστηματοποίηση γνώσεων και πρακτικών για την αντιμετώπιση των σεισμικών ευπαθειών των αστικών περιοχών στις χώρες εταίρους του έργου, για εναρμόνιση του σχεδιασμού και της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μετά από σεισμικά γεγονότα, προκειμένου να βελτιωθούν δραστικά οι προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση και να εξασφαλιστεί η μείωση της σεισμικής ευπάθειας στις εμπλεκόμενες περιφέρειες. Οι κύριες περιοχές εστίασης είναι τα ιστορικά αστικά κέντρα, οι ιστορικές πλατείες και τα γύρω κτίρια, τα οποία αποτελούν σύμβολα της τοπικής ταυτότητας και κοινωνικοοικονομικούς πυρήνες.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι χώρες της Αδριατικο-Ιονίου ζώνης: Ιταλία, Σερβία, Σλοβενία, Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία. Εκ μέρους της Ελλάδας, συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης και το πανεπιστήμιο Κρήτης.
Με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, σκοπός είναι η ενσωμάτωση στο Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, των καλών πρακτικών για τις παρεμβάσεις στα διατηρητέα κτίρια, όπως αυτές προέκυψαν από τη συνεργασία των έξι χωρών – εταίρων.
Πρόγραμμα εσπερίδας
18:00-18:20: Εγγραφές
18.20-18.40: Χαιρετισμός – Γεώργιος Αλεξάκης, εντεταλμένος Περιφέρειας Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων.
Εισαγωγή στη θεματολογία του Adriseismic
- Νίκος Βότσογλου, γεωλόγος PhD, Περιφ. Ενότητα Ρεθύμνου, συντονιστής.
18.40-18.55: Γεωλογικές συνθήκες και Σεισμική Ιστορία της Κρήτης
- Χαράλαμπος Φασουλάς, γεωλόγος PhD, πανεπιστήμιο Κρήτης και Ερμιόνη Γιαλύτη, γεωλόγος Msc, ειδικός σύμβουλος περιφερειάρχη.
18.55-19.20: Μεθοδολογία αξιολόγησης Adriseismic για κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία και οπλισμένο σκυρόδεμα
- Αριστόδημος Χατζηδάκης, πολιτικός μηχανικός, πρώην πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Πολιτικών Μηχανικών, αντιπρόεδρος ΟΑΣΠ.
19.20-20.05: Τεχνικές Επεμβάσεων σε κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία και οπλισμένο σκυρόδεμα
- Παντελής Μοχιανάκης, πολιτικός μηχανικός Msc.
20:05-20:25: Εναρμονισμός Νομοθεσίας και Καλές Πρακτικές για τη μείωση της σεισμικής τρωτότητας κτιρίων
- Ερμιόνη Γιαλύτη, γεωλόγος MSc – ειδικός σύμβουλος περιφερειάρχη.
20:25-20:40: Παρουσίαση εκπαιδευτικής πλατφόρμας Moodle
- Εμμανουήλ Ζουράρης, τεχνικός δικτύων, πανεπιστήμιο Κρήτης.
20:40-21:00: Ερωτήσεις – Συζήτηση