Δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο που αφορά στην αξιοποίηση του ταμιευτήρα του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου με τίτλο: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού». Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 22,744,480 ευρώ και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ., «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής», στο οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, καταφέρνει για πρώτη φορά να εντάξει κάποιο έργο του ως «δικαιούχος».
Κύριος του έργου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Φορέας κατασκευής έργου θα είναι επίσης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ Προϊσταμένη Αρχή θα είναι το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. και Διευθύνουσα και Επιβλέπουσα Υπηρεσία η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ.
Ο τόπος εκτέλεσης του έργου είναι στη θέση Λουτράκι εκτός οικισμού Πρασσών Δήμου Ρεθύμνης.
Όπως αναφέρεται στην συνοπτική διακήρυξη του έργου, το αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού και των υδραγωγείων προσαγωγής και διανομής περιλαμβάνει: την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας, την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, την θέση σε αποδοτική λειτουργία και την δοκιμαστική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα έξι μηνών, την κανονική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε σαράντα δύο μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00 μ.μ., ενώ ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 7η Μαρτίου 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή υδραυλικών έργων του Ο.Α.Κ., Βαγγέλη Μαμαγκάκη, στις 18 Ιανουαρίου θα γίνει μια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους αναδόχους, προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά θέματα και ζητήματα της μελέτης και να λυθούν τυχόν απορίες. Αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να μην παρουσιαστούν στη συνέχεια προβλήματα που θα καθυστερήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία. Κατά την εκτίμησή του μάλιστα σε περίπτωση που κυλήσει ομαλά η διαδικασία και δεν υποβληθούν ενστάσεις θα είναι εφικτό να υπάρχει ανάδοχος εργολάβος το Πάσχα και το καλοκαίρι το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει.
Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, καθώς ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να ανέλθει και στα 45.000 κμ.
Σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή.
Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε διευθυντής υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, με το έργο αυτό θα δίδονται περίπου 30 χιλιάδες κυβικά ημερησίως σε πόσιμο νερό, το οποίο θα διοχετεύεται στις δεξαμενές της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, ενώ κατασκευαστικά θα έχει προοπτικές για επέκταση στα 45 χιλιάδες κυβικά την ημέρα. «Εάν όλα πάνε καλά, μετά το Πάσχα τον Μάιο πρέπει να έχουμε ανάδοχο. Για το λόγο αυτό άλλωστε εν μέσω του διαγωνισμού, στις 18 του τρέχοντος μήνα θα κάνουμε μια διαβούλευση για να δούμε προβληματισμούς και να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι. Θα λύσουμε απορίες και για τη μελέτη. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα λύσει το πρόβλημα υδροδότησης για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια του βόρειου μετώπου, δηλαδή του δήμου Ρεθύμνης και δήμου Μυλοποτάμου, από άποψη ύδρευσης. Θα παρέχει 30.000 – 40.000 κυβικά καθαρού νερού την ημέρα. Μάλιστα, αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτές τις συνθήκες – καταστάσεις που ζούμε αυτόν τον καιρό, έχουμε φτάσει Γενάρη και δεν έχουμε βροχοπτώσεις, αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Μέχρι τώρα στο Φράγμα των Ποταμών φαίνεται να υπάρχει μια εκμετάλλευση, αναβαθμίζεται πάρα πολύ καλά. Γι’ αυτό τον λόγο μας επιτρέπεται να κάνουμε τις επεκτάσεις δικτύων και το διυλιστήριο, να κάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση και πλήρη στο Φράγμα των Ποταμών».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη ο Ο.Α.Κ. έχει ολοκληρώσει και τη μελέτη για την άρδευση περιοχών του δήμου Αμαρίου ανάντη του Φράγματος Ποταμών σε Βολιώνες, Παντάνασσα, Πατσό και Αγία Φωτεινή. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η μελέτη στον δήμο Αμαρίου και στη συνέχεια θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση του έργου που ανέρχεται στα 5 περίπου εκατομμύρια ευρώ: «Εξετάζουμε το ενεργειακό κόστος, το οποίο θα συνδυαστεί με την κατασκευή του υβριδικού, ώστε να δοθεί η ενέργεια, να γίνονται οι αντλήσεις χωρίς να επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Αυτό το κομμάτι πάει παράλληλα με τον υβριδικό σταθμό.
Εμείς έχουμε κάνει μελέτη για αυτά το χωριά, εκκρεμεί να την παρουσιάσουμε οριστικά στον δήμο Αμαρίου για να ολοκληρωθεί από άποψη συμφωνίας με τον δήμο και να προχωρήσει για να δούμε τις χρηματοδοτήσεις. Είναι ένα έργο γύρω στα 5 εκ. ευρώ» είπε.
Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται το αρδευτικό έργο του Ρεθύμνου
Εν τω μεταξύ με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες του αρδευτικού έργου του Ρεθύμνου, που αυτή τη στιγμή εξελίσσονται σε Λούτρα και Χαμαλεύρι. Ο εργολάβος ζήτησε και πηρέ πεντάμηνη παράταση για να παραδώσει το έργο τέλος Μαΐου, από τέλος του χρόνου που ήταν η προηγούμενη παράταση, που του είχε δοθεί. Οι καθυστερήσεις στην προμήθεια των υλικών αλλά και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές λογαριασμών έχουν δημιουργήσει μια αλυσίδα προβλημάτων που προκαλούν τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου. Το έργο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί στο κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι, Αλμπάν Μετόχι.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.8 εκ. ευρώ.
Το έργο που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκος 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το Φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μισίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.
«Έχει πάρει παράταση ο ανάδοχος, γιατί καθυστερεί η πληρωμή των λογαριασμών, είναι και αυτό ένα θέμα. Υπάρχουν τα ζητήματα αν θα πληρωθεί, αν πληρωθούν οι προμηθευτές, είναι μια παράλληλη ιστορία με τις καταστάσεις που ζούμε με τα έργα και κυρίως με τις προμήθειες των υλικών και των εξαρτημάτων. Είναι πολύ δύσκολη η περίοδος. Παλιά οι εταιρίες ήθελαν να παραγγείλουμε υλικά, τώρα γίνεται η παραγγελία και μετά από έξι μήνες γίνεται η παράδοση και σου δίνουν άλλο υλικό από αυτό που έχεις παραγγείλει. Πραγματικά ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και τον Μάιο το έργο να έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης.