Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων σε όλη τη χώρα, μηδενός του Ρεθύμνου εξαιρουμένου, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται αναζητώντας από φαρμακείο σε φαρμακείο ένα παυσίπονο ή ακόμα και σκευάσματα, που περιλαμβάνονται στην ιατρική συνταγή, που πολλές φορές δεν μπορούν να εκτελέσουν. «Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων παραμένει σοβαρό. Καθημερινά οι φαρμακοποιοί προσπαθούμε να βρίσκουμε εναλλακτικές και η αλήθεια είναι ότι δεν τα καταφέρνουμε πάντα. Δηλαδή, πάντα υπάρχουν συμπολίτες, οι οποίοι δεν θα βρουν το φάρμακο τους εκείνη τη στιγμή, θα ταλαιπωρηθούν ενδεχομένως να πάνε από φαρμακείο σε φαρμακείο και σε κάποιες περιπτώσεις το μόνο που μπορούμε να προτείνουμε είναι επικοινωνία με τον γιατρό για να αλλάξει τη συνταγή, αν πρόκειται για συνταγογραφούμενο φάρμακο και να βρεθεί κάποια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, αν πάλι πρόκειται για μη συνταγογραφούμενο φάρμακο εμείς οι φαρμακοποιοί αναζητούμε φάρμακο ανάλογης θεραπευτικής ιδιότητας, ίδιας δραστικής ουσίας, αλλά άλλης μάρκας και κάνουμε γενικά ότι καλύτερο μπορούμε για να βρούμε λύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης.
Τα σκευάσματα παρακεταμόλης, αντιβιώσεις και εισπνεόμενα είναι αυτά που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, είπε ο υπουργός Υγείας χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου και υπογράμμισε ότι, παρά την παγκόσμια έλλειψη και τη μειωμένη παραγωγή σε αυτά τα σκευάσματα, στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση στην κατανάλωση 25-40%, πράγμα που δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επάρκεια από άλλες χώρες.
Ο κ. Πλεύρης προέβη στην εκτίμηση ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της αγοράς και η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του μήνα.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και ειδικά στα παιδικά φάρμακα, όπως σιρόπια, θα αντιμετωπιστεί με υποκατάστασή τους από γενόσημα φάρμακα, στα οποία έχουμε πλήρη επάρκεια.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη μείωση της παραγωγής και στις ελλείψεις πρώτων υλών και την έξαρση των ιώσεων παγκοσμίως.
Σημείωσε επίσης ότι το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά φαρμακεία και δεν σχετίζεται με ελλείψεις, αλλά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου επεσήμανε πως τα όποια μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα έπρεπε να είχαν ληφθεί καιρό πριν, ώστε να μην φτάσουμε σήμερα σε αδιέξοδο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων τα μέτρα να αποδώσουν και η κατάσταση να ομαλοποιηθεί σε διάστημα 15 με 22 ημερών.
«Το πρώτο πράγμα που μπορεί κανείς να συμπεράνει από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας είναι ότι αδιαμφισβήτητα υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί που φώναζαν όλη τη χρονιά δεν έλεγαν ψέματα. Το πρόβλημα υπάρχει. Και αυτό είναι ένα αληθές γεγονός. Το αν οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι σοβαρές ή όχι είναι ένα μεταβλητό γεγονός. Σοβαρές ελλείψεις σε ένα φάρμακο σημαίνει ότι το φάρμακο δεν υπάρχει καθόλου και δεν μπορούμε να το βρούμε σε ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τον ασθενή. Για παράδειγμα ένα φάρμακο για οξεία πάθηση του αναπνευστικού -ένα συγκεκριμένο κορτιζονούχο σκεύασμα- έχει εξαφανιστεί εντελώς από τα φαρμακεία. Άρα στο συγκεκριμένο φάρμακο η έλλειψη είναι σοβαρή, ειδικά την τρέχουσα περίοδο που έχουμε έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής που έχει στα χέρια του την ιατρική συνταγή πρέπει να πάει στον γιατρό του να του συνταγογραφήσει κάποιο άλλο- άλλης δραστικής ουσίας – όχι γενόσημο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην υπάρχουν ούτε γενόσημα από συγκεκριμένες δραστικές ουσίες. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου εντός ενός μικρού χρονικού διαστήματος θα μπορέσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση», ανέφερε ο κ. Βαρδιάμπασης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις φαρμακαποθήκες, οι οποίες λόγω γιορτών παραμένουν κλειστές σε μια περίοδο που η προμήθεια φαρμάκων είναι μείζονος σημασίας: «Οι αποθήκες φαρμάκων έκλεισαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα και θα ανοίξουνε με τα Φώτα. Άρα λειτουργούμε όλο αυτό το διάστημα με ότι έχουμε στα ράφια των φαρμακείων. Το απόθεμα μας εξαντλήθηκε. Αυτό το γεγονός είναι απαράδεκτο. Το πρώτο πράγμα που όφειλε να κάνει το υπουργείο ήταν να πει «άνοιξε τις αποθήκες να διαθέσετε φάρμακα», σχολίασε.
Από κει και μετά, πρόσθεσε, είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα με τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς έχει να κάνει τόσο με τις εξαγωγές, όσο και με προβλήματα παραγωγής», προτείνει το υπουργείο σήμερα λύσεις, όπως διόρθωση τιμών στα πολύ φτηνά φάρμακα. Ποιός τις έριξε τις τιμές στα φάρμακα; Έχουμε πάρα πολλά φάρμακα που έχουν εξαφανιστεί επειδή η τιμή τους είναι κάτω από ένα ευρώ. Το υπουργείο βγάζει τις τιμές και έρχεται τώρα να μας πει ότι θα τις διορθώσει; Γιατί εξ αρχής τις έριξε τις τιμές και αναγκάζεται ο ασθενής και ο γιατρός να συνταγογραφήσει πολύ ακριβότερα φάρμακα», αναρωτήθηκε ο κ. Βαρδιάμπασης.
Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για την επάρκεια σε γενόσημα φάρμακα ο κ. Βαρδιάμπασης σχολίασε ότι: «Όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε σοβαρή έλλειψη φαρμάκων εξαντλούνται και τα γενόσημα. Για παράδειγμα στην παρακεταμόλη που είναι το πιο γνωστό αναλγητικό αντιπυρετικού φάρμακο στο πρωτότυπο και δεν βρίσκουμε ούτε ένα κουτί τότε ο κόσμος κατευθύνεται στα γενόσημα. Όμως τα γενόσημα είχαν ένα μερίδιο αγοράς στη συγκεκριμένη δραστική ουσία 15-20%. Είναι εύκολα αντιληπτό από τον καθένα ότι δεν μπορεί αυτή η παραγωγή να καλύψει το 100% της ζήτησης. Δηλαδή, όσο παρατείνεται χρονικά το πρόβλημα των ελλείψεων τόσο πιο έντονο γίνεται γιατί στερούν και οι εναλλακτικές που έχουμε οι φαρμακοποιοί».
Και κατέληξε λέγοντας: «Καλά και ωραία τα μέτρα αλλά θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα. Από κει και μετά θα είναι δύσκολο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν. Αυτά δεν μπορούν να αποδώσουν αύριο. Δηλαδή στο Ρέθυμνο νομίζω ότι θα μετριαστεί το πρόβλημα μετά τις 20 Γενάρη. Νωρίτερα δεν είμαστε αισιόδοξοι. Ελπίζουμε σε ένα εικοσαήμερο να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα».
«Δεν συντρέχει λόγος πανικού»
Ο κ. Βαρδιάμπασης επανέλαβε τις συστάσεις στους πολίτες να είναι σε άμεση επαφή με τον γιατρό τους σε περίπτωση που το φαρμακευτικό σκεύασμα είναι σε έλλειψη, να βρουν άλλη εναλλακτική. Επεσήμανε επίσης ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού και φαινόμενα με πολίτες που αγοράζουν φάρμακα που δεν χρειάζονται για να τα έχουν ως απόθεμα στο σπίτι θα πρέπει, όπως είπε, να εκλείψουν. «Κάνουμε έκκληση και προς την ιατρική κοινότητα να διατηρήσει μια επαφή και με τον ασθενή και με τον φαρμακοποιό, ώστε να μπορούμε να βρίσκουμε εναλλακτικές σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε καθόλου σκευάσματα. Δεν χρειάζεται πανικός από τους πολίτες. Γιατί έχουμε παρατηρήσει περιπτώσεις συμπολιτών μας, οι οποίοι γυρνάνε από φαρμακείο σε φαρμακείο για να στοκάρουν φάρμακα στο σπίτι τους, αυτό δεν είναι σωστό. Τα φάρμακα τα παίρνουμε όταν είμαστε ασθενείς και υπάρχει λόγος. Δεν πάμε να τα στερήσομε από άλλους συνανθρώπους μας που τα έχουμε ανάγκη», επεσήμανε ο κ. Βαρδιάμπασης.
Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων, τόνισε ο υπουργός
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.
«Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων», τόνισε στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Υγείας και εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της αγοράς και θα υπάρξει σημαντική βελτίωση έως το τέλος του μήνα, ενώ προσέθεσε πως «η ταλαιπωρία δεν θα είναι μακρά από τις ελλείψεις φαρμάκων και δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες».
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς, είμαι και εγώ γονέας δύο μικρών παιδιών. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια, όχι απαραίτητα πρωτοτύπων φαρμάκων, υπάρχουν γενόσημα με την ίδια θεραπευτική αξία, η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί το σύστημα Υγείας είναι διασφαλισμένο».
«Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα – τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα ελλείψεων εντοπίζεται «μόνο στα φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες».
Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτή να πάει σε αύξηση της τιμής των φαρμάκων και συμπλήρωσε πως τον Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 7%. «Οι αυξήσεις που δεν συνδέονται με τις ελλείψεις γίνονται σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα για να υπάρξει διόρθωση των τιμών και αφορούν γενόσημα για τα οποία οι πολίτες δεν έχουν συμμετοχή και επιβάρυνση από αυτά», είπε.
«Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα, είναι πρόβλημα μειωμένης παραγωγής», υπογράμμισε και τόνισε ότι «η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών έγινε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια αύξηση τιμών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βάλουμε πλαφόν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», καθώς «υπάρχουν ελληνικά γενόσημα».
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση 25-40% στην κατανάλωση, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού λοιμώξεων.
Σε σχετική ερώτηση, απάντησε κατηγορηματικά ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα καλύψει τη ζήτηση με γενόσημα για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα.
Μόνο ηλεκτρονικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε έλλειψη
O υπουργός Υγείας επισήμανε πως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και με τον Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκαν επιπλέον μέτρα δράσης.
Ανέφερε πως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα παραγγέλνονται μόνο ηλεκτρονικά, ώστε το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί την κίνηση της αγοράς.
Όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν διαθέτουν αποθέματα και τα τροφοδοτούν στην αγορά.
Επίσης σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή γενόσημων φαρμάκων από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Εκτός των άλλων, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωσης από τον ΕΟΦ σχετικά με το ποια αντίστοιχα φάρμακα -εκτός από τα επώνυμα που είναι σε έλλειψη- μπορεί να προμηθευτεί ο πολίτης.
Ενημέρωση θα γίνει και στους γιατρούς ώστε να προτείνονται αντίστοιχα γενόσημα φάρμακα -όπου υπάρχει πρόβλημα- στους ασθενείς.
Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα μας έχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, καθώς πολλά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα αντικατασταθούν από γενόσημα.
Επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σε συζήτηση οριζόντιας αύξησης τιμών των φαρμάκων.
Και πρόσθεσε πως στα πολύ φθηνά φάρμακα του 1,2, 3 ευρώ, τα οποία είναι ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν, θα υπάρξει διόρθωση τιμών, τα οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος.
«Η τυχόν λοιπόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτης », είπε.
Το πρόβλημα στα παιδικά σκευάσματα
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, έχει ξεκινήσει ήδη την αναζήτηση για παιδικά σιρόπια και εισπνεόμενα από ξένες αγορές και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αποτελέσματα. «Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε επώνυμα παιδικά σιρόπια παρακεταμόλης και σε συγκεκριμένες παιδικές αντιβιώσεις», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ επισήμανε πως εφέτος υπήρξε 34% αύξηση της ποσότητας σε παιδικά σιρόπια. «Υπήρχαν δύο παράγοντες που οδήγησαν στην έλλειψη σε παιδικά σκευάσματα. Η μία ήταν η αύξηση των κρουσμάτων και η δεύτερη ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κατά την περίοδο των εορτών που είναι περιορισμένη κυκλοφορία από τις φαρμακαποθήκες», ανέφερε ο κ. Σωτηρίου, τονίζοντας πως η αποκατάσταση του προβλήματος θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.
«Σε 7-10 ημέρες θα ξεκινήσει σταδιακά η ομαλοποίηση της έλλειψης παιδικών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θεωρούμε πως σε ένα μήνα η κατάσταση αναμένεται να έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», επισήμανε ο ίδιος.