Ένα σύγχρονο ψηφιακό παρατηρητήριο ενημέρωσης για τον καιρό και το κλίμα αποκτά ο δήμος Ρεθύμνου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα και οι προγνώσεις για την περιφέρεια του Ρεθύμνου.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε απ το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ήδη έχει παραληφθεί το σύνολο του εξοπλισμού ο οποίος θα αρχίσει να τοποθετείται μετά το Πάσχα και θα είναι έτοιμος προς χρήση τον Ιούνιο.
Πρόκειται για επτά μετεωρολογικούς σταθμούς (Αργυρούπολη, Άγιος Ανδρέας, Άδελε, Αρμένοι, Ελεύθερνα, Χρωμοναστήρι (εκκρεμεί η άδεια από το μουσείο), Αμνάτος, και υπαρχουσών ήδη εγκαταστημένοι σταθμοί στη μύτη του Γρύντα (βιολογικός καθαρισμός) και στο 14ο δημοτικό σχολείο (Καλλιθέα) καθώς και ένα σταθμός ιδιώτη στα Ρούστικα ο οποίος έχει παραχωρηθεί στον δήμο. Θα εγκατασταθούν επίσης δυο σταθμήμετρα (κοντά σε χείμαρρους ανατολικά και δυτικά του Ρεθύμνου) καθώς και δυο σταθμοί που μετράνε την ποιότητα του αέρα, κυρίως αιωρούμενα σωματίδια, μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Ο ένας θα τοποθετηθεί στη ταράτσα του δημαρχείου και ο δεύτερος στις εγκαταστάσεις της οικονομικής υπηρεσίας στο Άδελε. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν μικροαισθητήρες για τη σκόνη εντός της πόλης καθώς και μετρητές στάθμης νερού σε ρέματα.
Χθες στο δημαρχείο Ρεθύμνου ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος παρουσίασε την εφαρμογή στους ανθρώπους του δήμου και της Περιφέρειας που ασχολούνται με την πολιτική προστασία, καθώς και στην ενεργή εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας «Ένα» του δήμου Ρεθύμνου. Σκοπός ήταν να γνωστοποιηθεί ο τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής, να διατυπωθούν απορίες ή να κατατεθούν απόψεις, ώστε αυτή η πλατφόρμα να είναι το δυνατόν πιο χρηστική τόσο για τους εμπλεκόμενους με την πολιτική προστασία όσο και για τους πολίτες.
Ο Κώστας Λαγουβάρδος τόνισε ότι η διαφορά της εφαρμογής αυτής σε σχέση με άλλες πλατφόρμες που αφορούν στον καιρό, είναι ότι περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία για όλο τον δήμο του Ρεθύμνου συγκεντρωμένα σε μια εφαρμογή. Επεσήμανε πως θα είναι μια εφαρμογή χρηστική για τους αγρότες και για τους τουρίστες.
«Η συνάντηση έγινε ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής. Θα είναι μια εφαρμογή διαθέσιμη μέσω του διαδικτύου, προσβάσιμη και ελεύθερη προς όλους η οποία θα παρουσιάζει το σύνολο των παρατηρήσεων από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, όπου θα μπορεί κάποιος μέσα από πίνακες και διαγράμματα να βλέπει τι συμβαίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή αλλά ταυτόχρονα να δει και τις προγνώσεις καιρού, βροχής, τη θερμοκρασία της θάλασσας,τη μεταφορά σκόνης, ενώ θα περιλαμβάνει και δείκτες επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα όταν ξεπερνούνται κάποια όρια συναγερμού, δηλαδή όταν περιμένουμε για παράδειγμα πολύ ψηλές θερμοκρασίες ή χαμηλές ή άλλη έκταση συνθηκών να αποστέλλονται αυτόματα μηνύματα με αποδέκτες τον δήμο, ώστε άμεσα να ενημερώνονται και να κάνουν τα προβλεπόμενα. Ο σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα σύστημα φιλικό στον χρήστη, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αρχών και του δήμου και των εθελοντικών ομάδων για να μπορούν να το χρησιμοποιούν. Γιατί ο φόβος πάντα με αυτά τα συστήματα είναι ότι μπορεί να γίνονται αλλά δεν χρησιμοποιούνται. Ένας τρόπος για να το αποφύγεις αυτό είναι το σύστημα να είναι το δυνατόν πιο κοντά στις ανάγκες του χρήστη. Η διαφορά της πλατφόρμας αυτής σε σχέση με άλλες, είναι ότι όλα τα δεδομένα είναι συγκεντρωμένα σε μια πλατφόρμα και δεν χρειάζεται κανείς να περιηγείται σε διαφορετικές σελίδες».
Όπως πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμάς Κρεβετζάκης το σύστημα αυτό συν τοις άλλοις αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς μέσα από τις μετρήσεις που θα γίνονται ο δήμος θα συγκεντρώνει δεδομένα για παρεμβάσεις – υποδομές που χαρακτηρίζονται απαραίτητες με βάση την εξέλιξη των κλιματολογικών συνθηκών.
Αναλυτικά, σε σχετικές δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Ευελπιστούμε ότι τέλος του Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλίσου και η επόμενη μέρα για τον δήμο μας θα έχουμε τρεις βασικές πληροφορίες: Το πρώτο κομμάτι αφορά στην έγκαιρη πρόγνωση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες και πυρκαγιάς), το δεύτερο κομμάτι αφορά τη γεωργία, δεν είναι μόνο η καθημερινή πρόβλεψη που μπορούμε να έχουμε για το σύνολο του δήμου όπου θα έχουμε δέκα συνολικά σταθμούς, – όταν η ΕΜΥ έχει σε σύνολο Κρήτης πέντε σταθμούς, οι τρεις υποχρεωτικά λόγω των αεροδρομίων. Σε βάθος χρόνου θα μπορούμε να έχουμε στοιχεία για το πως εξελίσσονται οι μετεωρολογικές συνθήκες σε ποιες περιοχές μπορεί κάποιος να κάνει συγκεκριμένες καλλιέργειες και παράλληλα θα παρακολουθούμε πως εξελίσσονται τα δεδομένα της γεωργίας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Θα αντλούμε στο σύνολο του δήμου την εξέλιξη των καιρικών φαινόμενων, που δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα ώστε να κάνουμε τον απαραίτητο τεχνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους. Για παράδειγμα ήδη έχουμε δυο σταθμούς μετεωρολογικούς: Οι τελευταίες πλημμύρες στο Ρέθυμνο είχαν ως επίκεντρο τη περιοχή του 14ου ΔΣ (εκεί είναι τοποθετημένος ο ένας σταθμός και ο άλλος στη μύτη του Γρύντα). Ενδεικτικά στην τελευταία πλημμύρα είχαμε μαι καταγραφή 6 χλστ. στη μύτη του Γρύντα και 62 χλστ. στην περιοχή του 14ου ΔΣ την ίδια ώρα της βροχόπτωσης. Αυτό μας αποδεικνύει ότι προηγούμενες επεμβάσεις που είχε κάνει ο δήμος Ρεθύμνου σχετικά με τις λεκάνες ανάσχεσης περιμετρικά της παλιάς πόλης έχουν ξεπεραστεί. Δηλαδή δείχνει ότι υπάρχει επιβάρυνση στην κλιματική εξέλιξη σε σχέση με τον δήμο και θα πρέπει αυτό το στοιχείο να το λάβουμε υπόψη μας με αντίστοιχο σχεδιασμό Τεχνικών Έργων στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό σε βάθος χρόνου με τα στατιστικά στοιχεία που θα έχουμε θα μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο του δήμου».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Σκορδίλης, από την πλευρά του υπογράμμισε τη σημασία αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης για την πρόληψη και την ετοιμότητα του δήμου: «Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στην προσπάθεια του δήμου για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έξω από τα συνηθισμένα είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην τεχνολογία και την επιστήμη για να έχουμε στη διάθεσή μας τις προγνώσεις των μετεωρολογικών δεδομένων που είναι απόλυτα χρήσιμες για τη διαχείριση, την οργάνωση και την ενίσχυση της πολίτικης προστασίας».
Τα συστήματα αυτά θα ενισχύσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το έργο της πολιτικής προστασίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αφού θα επιτρέψει την πρόβλεψη, την πρόληψη και άρα την κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών.
Ειδικότερα, με το συγκεκριμένο έργο που θα αξιοποιήσει συνδυαστικά και την υπάρχουσα υποδομή που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στο Ρέθυμνο το Αστεροσκοπείο, ο δήμος και η Πολιτική Προστασία θα έχουν στη διάθεση τους ασφαλείς μετρήσεις και προγνώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα.
Επιπλέον, οι επαγγελματίες της γεωργίας και του τουρισμού αλλά και οι πολίτες κι επισκέπτες του Ρεθύμνου, θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω ψηφιακής εφαρμογής που θα διευκολύνει τον προγραμματισμό των δράσεων τους.