Η αναζωογόνηση τω γειτονιών τόσο από την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρά του Ρεθύμνου περιλαμβάνεται στο φιλόδοξο σχεδιασμό του δήμου Ρεθύμνου για το πρόγραμμα του ΣΒΑΑ -Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που διαθέτει ευρωπαϊκά κονδύλια για τις πρωτεύουσες των νομών του νησιού.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ο δήμος σχεδιάζει την αναζωογόνηση των γειτονιών του συνόλου της πόλης, την αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου των περιοχών κατοικίας, με στόχο να δώσει κοινωνική διάσταση στις γειτονιές με τη συμμετοχή των πολιτών και την ενεργοποίηση των κατοίκων, την αναγνώριση και ανανέωση του φυσικού περιβάλλοντος και του ανάγλυφου και την αξιοποίηση του εδαφικού δυναμικού.
Με την καθοριστική συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής ο δήμος Ρεθύμνου με το τμήμα της διεύθυνσης προγραμματισμού και την τεχνική υπηρεσία συνέταξε ένα πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει έργα 29 εκ. ευρώ, με στόχο να τα εντάξει στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στον άξονα που άφορα στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται ως συνέχεια του προγράμματος ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων), στο οποίο συμμετείχε ο δήμος Ρεθύμνου με τον δήμο Αγίου Βασιλείου, δρομολογώντας σημαντικά έργα στην πόλη και τους οικισμούς.
Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ΣΒΑΑ για τον μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου, όπως είχε αναφέρει η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ, ποσό που όμως ενδέχεται να διπλασιαστεί, καθώς οι εκπτώσεις σε αυτό το πρόγραμμα «επιστρέφουν» στα ταμεία του δήμου, που έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει νέες παρεμβάσεις, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, όπου οι όποιες εκπτώσεις επέστρεφαν στο ίδιο το πρόγραμμα (που σημαίνει ότι τα χρήματα αξιοποιούνταν για παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές).
Το στρατηγικό σχέδιο για το Ρέθυμνο περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία, τα οποία είναι τα έξης:
– Διαδρομές γειτονιών
– Πράσινοι διάδρομοι
– Ενεργοποίηση των δημόσιων χώρων μέσω συγκεκριμένων προτεινόμενων παρεμβάσεων.
Η κεντρική ιδέα της διαδρομής γειτονιών είναι η δημιουργία μιας πορείας η οποία διασχίζει όλο τον οικιστικό όγκο του Ρεθύμνου, από την ανατολή προς τη δύση. Αυτή η διαδρομή αποτελεί τον τόπο αναφοράς των γειτονιών. Σηματοδοτεί τη αναβίωση των γειτονιών μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα δώσει τη δυνατότητα σε κατοίκους, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους να μπορούν να τη χαρούν, να ενισχυθεί η βιώσιμη κινητικότητα, οι εναλλακτικές μορφές μετακίνησης όπως το ποδήλατο. Μέσω αυτής της διαδρομής θα ενώνονται όλες οι γειτονιές του Ρεθύμνου, με μια ποιοτική διαδρομή απόλαυσης της πόλης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.
Βασικός πυλώνας του οράματος για αναζωογόνηση των γειτονιών είναι η διαδρομή που διασχίζει το Ρέθυμνο στην κύρια οικιστική του μάζα, νοτιότερα των κεντρικών αξόνων και συγκεκριμένα στις οδούς Μαχητών Χωροφυλακής – Πορτάλιου – Κουντουριώτη – Ηγ. Γαβριήλ – Σταμαθιουδάκη και Πορτάλιου – Μοάτσου – Ζυμβρακάκη.
Σχεδιασμός έργων 28,9 εκ. ευρώ
Έργα που αθροίζουν 28.950.000 ευρώ σε έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό θα αποτελέσουν κατά κύριο λόγο τη βασική δεξαμενή έργων και συμπληρωματικών έργων που θα έρθουν να ενταχθούν και να συμπληρώσουν το σύνολο των παρεμβάσεων.
Αναλυτικότερα τα έργα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του δήμου είναι τα παρακάτω:
– Ψηφιακή αναβάθμιση και μετασχηματισμός του Δήμου Ρεθύμνης, αξίας 420.000 ευρώ,
– Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων σε περιοχές παρέμβασης, ύψους 1.6 εκατ. ευρώ,
– Βιοκλιματική ανάπλαση οδών Ψυχουντάκη – Κονδυλάκη και συνδετηρίων στον Μασταμπά, 3 εκατ. ευρώ,
– Βιοκλιματική ανάπλαση οδού Καποδιστρίου και καθέτων και σύνδεση με Περιβόλια, στη συνοικία της Καλλιθέας, 4,8 εκατομμυρίων ευρώ,
– Βιοκλιματική ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων του συγκροτήματος εργατικών κατοικιών στην Καλλιθέα, 800.000 ευρώ,
– Βιοκλιματική ανάπλαση οδού Ασκούτση (Μασταμπά), 300.000 ευρώ,
– Βιοκλιματική ανάπλαση οδού Ξεξάκη ΚΧ και χώρου στάθμευσης, στον Κουμπέ, 4 εκατ. ευρώ,
– Παρεμβάσεις για πλατείες στα Περιβόλια, 1 εκατ. ευρώ,
– Πάρκο βιοκλιματικής ανάπλασης με ήπιας μορφής διασύνδεση του ανατολικού παραλιακού μετώπου με την πλατεία 110 μαρτύρων και την ευρύτερη περιοχή των Μισιρίων, στα Περιβόλια, 400.000 ευρώ,
– Βιοκλιματική ανάπλαση της οδού Αγίου Ιωάννου, στον Μασταμπά, 1 εκατ. ευρώ,
– Δημιουργία πάρκων τσέπης στις γειτονιές, 900.000 ευρώ,
– Κατασκευή κόμβου στον Μασταμπά, 3 εκατ. ευρώ,
– Κατασκευή νηπιαγωγείου, 1.650.000 ευρώ,
– Κατασκευή παιδικού σταθμού, 1.650.000 ευρώ,
– Βελτίωση περιβάλλοντος χώρου και ανάδειξης του φρουρίου στη Φορτέτζα, 1.7 εκατ. ευρώ,
– Κατασκευή προπονητηρίου – πολυχώρου αθλητισμού, 2,6 εκατ. ευρώ,
– Δημιουργία Κοινωνικών Δομών: Κέντρο πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας), 130.000 ευρώ.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ανάφερε πως μέχρι τον Μάρτιο θα ανοίξουν οι σχετικές προσκλήσεις, ενώ τόνισε πως τα σχεδιαζόμενα έργα θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία του Ρεθύμνου:
«Μέσα στις επόμενες βδομάδες θα μας καλέσει η περιφέρεια, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε στην κατεύθυνση συγκεκριμενοποίησης αυτών των σχεδίων. Ήδη κάνουμε διαχειριστική δουλειά και προετοιμασία για το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα παρακολουθούν το πρόγραμμα από την πλευρά των δήμων σε συνεργασία με τη Διαχειριστική αρχή. Πιστεύω ότι είναι έργα που το αποτύπωμά τους θα είναι εμφανές, όπως ήταν και τα προηγούμενα ανάλογα προγράμματα που πήραμε -όχι την τελευταία φορά που δεν μας έβαλαν για πληθυσμιακούς λόγους-, αλλά την πάρα προηγούμενη φορά. Έτσι έγινε το σπίτι της Κοινωνικής Μέριμνας, έτσι έγιναν αναπλάσεις στην πόλη. Τώρα θα πάμε σε περιοχές που χρειάζονται αναζωογόνηση και να σηκώσουμε το επίπεδο ένα αυτές οι περιοχές είναι υποβαθμισμένες λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν γίνει ακόμη σοβαρά έργα. Θα επιλέξουμε εκείνες τις περιοχές για να δημιουργήσουμε την αναζωογόνηση στη γειτονιά. Εμείς θέλουμε οι γειτονιές στις πόλεις μας να ζωντανέψουν. Αυτό θα γίνει και στην ανατολική και στη δυτική πλευρά της πόλης. Αυτό κάνουμε, το δουλεύουμε με την Τεχνική υπηρεσία. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτών των προγραμμάτων, που ως ευρωπαϊκά προγράμματα είναι απαιτητικά και έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε, να περιλάβουμε μέσα στην πόλη και τα προάστιά μας. Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν ανοίξει τα προγράμματα αυτά. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί ούτε 1 ευρώ και δεν υπάρχει περίπτωση να μην αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα αυτά».