Στο τελικό στάδιο και με την στενή συνεργασία της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου με τον μελετητή, βρίσκεται το τοπικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον μητροπολιτικό δήμο του νομού.
Μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσία του προέδρου του ΕΣΔΑΚ, εκπροσώπων όλων των δήμων του νομού και του μελετητή, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου, οι διαδικασίες προχώρησαν και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί η μελέτη και να παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση.
Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης θα πρέπει να ψηφιστούν από κάθε δημοτικό συμβούλιο έως το τέλος του Φεβρουαρίου και είναι εξαιρετικής σημασίας τα όσα θα περιλαμβάνονται σε αυτό (πράσινα σημεία, σταθμοί μεταφόρτωσης, γωνιές ανακύκλωσης κτλ.), καθώς και υποδομές που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά τομεακά ή άλλα προγράμματα.
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μέσω του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων θα μπορεί να εφαρμοστεί η πολιτική «πληρώνω όσο πετάω», που αφορά στα δημοτικά τέλη και θα αποτελέσει εργαλείο παρακίνησης και ενθάρρυνσης των δημοτών στην ανακύκλωση και προδιαλογή των αποβλήτων τους.
Σημειώνεται ότι για τον δήμο Ρεθύμνου το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης προβλέπει επί της ουσίας τρία μεγάλα έργα:
α) έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης, ο οποίος βάσει του ΓΠΣ έχει χωροθετηθεί σε οικοπεδικό χώρο 4,5 στρεμμάτων του δήμου στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, δίπλα από το δημοτικό νεκροταφείο, όπου εκεί θα μεταφέρονται αρχικά τα απορρίμματα και θα συμπιέζονται για να οδηγούνται στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ -ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που υπήρχαν γίνεται συζήτηση για άλλο χώρο και ο δήμος, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο είναι στο στάδιο των σχετικών αδειοδοτήσεων.
β) Ένα μεγάλο «Πράσινο Σημείο» -στο οποίο θα γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων. Το πράσινο σημείο έχει χωροθετηθεί στα Τρία Μοναστήρια, και
γ) διαλογή στην πηγή, δηλαδή διαχωρισμός όλων των απορριμμάτων ανά κατηγορία, έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος των σύμμεικτων, που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του ΕΣΔΑΚ, Ζαχαρία Καλογεράκη, έχει αποφασιστεί να υπάρξει ενιαία τιμολόγηση για όλους τους δήμους σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τον απορριμμάτων από τους σταθμούς μεταφόρτωσης.
Σε ό,τι αφορά το «Πράσινο Σημείο» είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από τον Δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Το υπό μελέτη «Πράσινο Σημείο» θα αποτελέσει έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, όπου οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), πράσινα απόβλητα (κλαδιά κλαδέματα) καθώς και οικοδομικά απόβλητα από μικροεργασίες, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Η διευθύντρια της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Το σχέδιο διαχείρισης προβλέπει πράσινα σημεία, γωνίες ανακύκλωσης. Επίσης προβλέπει την τοποθέτηση καφέ κάδων για ανακύκλωση των υπολειμμάτων τροφών. Περιλαμβάνει και κάποια οικονομικά στοιχεία, πάντα σύμφωνα με την πρόβλεψη της ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων, καθώς αυτά πηγαίνουν αναλογικά. Η ποσότητα των αποβλήτων ορίζει το ποσοστό της διαλογής στην πηγή, ορίζει τις συσκευασίες, πόσα θα είναι τα βιοαπόβλητα, τα πράσινα απόβλητα, πόσα θα είναι τα μπάζα, τέτοιες κατανομές και προβλέψεις.
Ο ΕΣΔΑΚ έχει καταθέσει σε μελετητικό γραφείο να κάνει τα τοπικά σχέδια των δήμων της Κρήτης. Αυτή η εβδομάδα είναι η καταλυτική. Βρισκόμαστε συνέχεια σε επαφή με τους μελετητές για κάτι τελευταία, κάναμε ένα προσχέδιο με τις παρατηρήσεις μας και τώρα είμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της πρότασής τους και θα το καταθέσουμε. Από εκεί και πέρα θα επικοινωνήσουμε με τον δήμο για την έγκριση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής και μετά θα είναι σε ισχύ» είπε και πρόσθεσε ότι: «Το τοπικό σχέδιο αφορά ένα πλάνο για τη δική μας δουλειά, για τη στοχοθεσία υπηρεσιακά και σαν δημοτική αρχή. Από εκεί και πέρα, για την εφαρμογή σίγουρα θα χρειαστεί και η συνεισφορά των πολιτών. Όταν δίνονται στόχοι που πρέπει να γίνεται η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός στα ρεύματα, εάν δεν ακολουθεί ο πολίτης δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθούν οι στόχοι, όσο και να προσπαθήσουμε με διακανονισμούς και αγορά εξοπλισμού».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Λελεδάκης ανέφερε ότι: «Από τη δική μας πλευρά, σαν δήμος Ρεθύμνης και δημοτική αρχή, θέλουμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσο γίνεται γρηγορότερα για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό που ζητάω είναι η ανάγκη της συνεργασίας των πολιτών με την υπηρεσία. Χωρίς τη συνεργασία και τη συνεννόηση δεν θα μπορέσουμε να δούμε βελτίωση. Ελπίζουμε να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Δυστυχώς παραμένει μεγάλο το πρόβλημα με τα ογκώδη αντικείμενα, τα οποία κάποιοι πολίτες τα παρατάνε όπου θέλουν και ό,τι ώρα θέλουν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν τηλέφωνο την υπηρεσία και να πάμε να τα πάρουμε από τον όροφο που τα έχουν. Δεν είναι κατάσταση να περπατάς στο δρόμο και να βλέπεις στρώματα ή ηλεκτρικές συσκευές».
Σημειώνεται ότι το ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού, θα πρέπει μέχρι και το 2030 να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.
Στόχος του σχεδίου είναι η προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων, σύγχρονου και φιλικού προς το περιβάλλον, με άξονα προτεραιότητας την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, τη διαλογή και επεξεργασία του οργανικού κλάσματος (βιοαπόβλητα) και την επιτόπια αξιοποίησή του όπου αρμόζει, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση, αλλά και του κόστους διαχείρισής τους.
Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο, «οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού (Δήμοι) καλούνται να επικαιροποιήσουν τα Τοπικά Σχεδία Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων τους, ώστε να εναρμονιστούν με τους τεθέντες, σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, στόχους προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση για τα αστικά στερεά απόβλητα».
Ανακύκλωση υπολειμμάτων τροφών
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στο πλαίσιο αυτό ήδη ο δήμος Ρεθύμνου προχωρά στην ανακύκλωση των βιοαπόβλητων, δηλαδή των υπολειμμάτων τροφίμων.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 582.000 ευρώ, χρήματα τα οποία εξασφάλισε ο δήμος Ρεθύμνου από το πρόγραμμα ο Ε.Π. – Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020 («Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξης 2020»).
Ο δήμος έχει παραλάβει ήδη κάδους σε καφέ χρώμα, στους οποίους θα συλλέγονται τα βιοαπόβλητα των νοικοκυριών του δήμου. Οι κάδοι, που θα είναι σε τρία διαφορετικά μεγέθη, θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά και στους οικισμούς Ατσιποπούλου και Αδελιανού Κάμπου και από ‘κει θα γίνεται αποκομιδή των βιοαποβλήτων, τα οποία θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο του Αμαρίου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για 100 μεγάλους κάδους που θα είναι 1.100 λίτρων, αντίστοιχοι σε μέγεθος με τους ήδη γνωστούς πράσινους και μπλε κάδους, 160 κάδοι 140 λίτρων (θα τοποθετηθούν πλησίον των καταστημάτων εστίασης) και τα 1.200 μικρά καδάκια 10 λίτρων (για τα σπίτια). Παράλληλα μέσω της δράσης αυτής ο δήμος θα προμηθευτεί δυο νέα απορριμματοφόρα, εκ των οποίων το ένα θα είναι και πλυντήριο (μεικτό).
Οι στόχοι της δράσης είναι:
– Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης. – των αστικών περιοχών, όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλπ.
– Ανάπτυξη Συστημάτων χωριστής συλλογής ανακυκλωσίμων και βιοαποβλήτων. – Ανάπτυξη δικτύων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, προς επίτευξη των στόχων του άρθρου 41 του Ν. 4042/2012 σε περιφερειακό επίπεδο.
– Κομποστοποίηση βιοαποβλήτων. – Δημιουργία μονάδων δημοτικής κομποστοποίησης συμπληρωματικά με τις προβλεπόμενες κεντρικές μονάδες των περιφερειακών σχεδιασμών.
Σε χώρο κοντά στο Άδελε μεταστεγάζεται η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου
Σε χώρο κοντά στο Άδελε θα μεταστεγαστεί, όπως όλα δείχνουν, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου Ρεθύμνου, καθώς ένα οικόπεδο σε εκείνη την περιοχή αφορά η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε στον διαγωνισμό που έκανε ο δήμος για μίσθωση χώρου. Οι διαδικασίαες βρίσκονται πλέον στη τελική ευθεία. Στο χώρο αυτό θα μεταφερθεί η υπηρεσία καθαριότητας, το τμήμα συντήρησης της τεχνική υπηρεσίας. Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί και η αποθήκη για τα άρματα καρναβαλιού.
Στο χώρο βέβαια πρέπει να προηγηθούν εργασίες και διαμόρφωση των χώρων, με κονδύλι που έχει προβλέψει ο δήμος Ρεθύμνου.